Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2022
Retrospectiva anului 2022

Retrospectiva anului 2022

Aprilie – iunie

  • Acţiunea „Curăţăm România” era demarată de către Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi la nivel judeţean. Peste 30 de voluntari care au participat la acţiunile de pe râurile Mureş şi Belchia au adunat aproximativ 200 de saci de deşeuri.

Acţiuni de ecologizare în cadrul acestei acţiuni aveau să se deruleze în mai multe zone naturale, pe durata lunii aprilie, cu implicarea instituţiilor publice. (https://informatiahr.ro/actiune-de-ecologizare-pe-ape-din-harghita-organizata-de-aba-mures/)

  • Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului era marcată şi în municipiul Miercurea-Ciuc, de centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Augustin” din localitate. În cadrul acţiunii, au fost împărţite inimi din carton colorate în albastru, confecţionate de persoanele cu autism, sau pliante în care erau trecute simptomele acestei patologii. Pe inimioare erau scrise mai multe mesaje, în limba maghiară, printre care: „A înţelege”, „A accepta”, „A ajuta”; „Nu te teme de mine”, „Şi autiştii sunt oameni”, „Fii răbdător cu mine”. Tot în cadrul manifestării a fost susţinut şi un moment artistic de tineri şi copii care suferă de autism sau alte dizabilităţi. (https://informatiahr.ro/ziua-internationala-a-constientizarii-autismului-marcata-in-municipiul-miercurea-ciuc/)
  • Pe 7 aprilie, la Topliţa era inaugurat noul sediu al Substaţiei de Ambulanţă. În noua clădire putea fi prezent atât personalul medical, cât şi garajele pentru ambulanţe, ceea ce făcea ca timpul de reacţie la solicitări să fie mai scurt faţă de cum era înainte de inaugurare. Valoarea totală a clădirii a fost de peste 1,5 milioane lei, finanţată integral din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii. (https://informatiahr.ro/substatia-de-ambulanta-toplita-are-sediu-nou/)
  • Casa de Cultură a Sindicatelor găzduia vernisajul expoziţiei retrospective Free Camp 2005-2021. Aceasta reprezenta o selecţie bogată şi variată din colecţia Free Camp, care a fost acumulată de-a lungul anilor, şi oferea vizitatorilor o perspectivă asupra lumii artei postmoderne din zilele noastre, numeroasele transformări ale limbajului vizual al secolului XXI, multiplele ramificaţii ale exprimării sale, reflecţiile şi autoreflecţiile despre modul în care artiştii răspund la întrebările care decurg din lumea noastră exterioară nu întotdeauna armonioasă. (https://informatiahr.ro/free-camp-2005-2021-expozitie-retrospectiva/)
  • La Miercurea-Ciuc demarau lucrările la pasajul peste calea ferată. Este o lucrare care a adus şi schimbări în traficul din oraş, cu devieri pe alte rute. Înainte de demararea lucrărilor, costul reabilitării pasajului era estimat la 49 milioane de lei.

Caracteristicile prezentate atunci ale noului pasaj erau: lungimea – aproape 200 de metri; lăţime – 14,8 metri; lăţimea părţii carosabile – 7,8 metri; lăţimea trotuarelor – 1,5 metri; lăţimea pistelor de biciclete – 1 metru; iluminarea va fi asigurată de 42 de becuri LED montate pe stâlpi înalţi de 9 metri.

Se estima că pasajul ar urma să fie finalizat anul acesta, în luna iulie. (https://informatiahr.ro/au-demarat-lucrarile-la-pasajul-peste-calea-ferata/)

  • La Topliţa avea loc a doua ediţie a concursului de atelaje canine, organizatorul fiind Gabriel Marc. Au participat aproximativ 40 de concurenţi, sosiţi din ţară şi străinătate. Au fost categorii de bicicletă cu un câine şi cu doi câini. Apoi atelajele pe trei roţi, împărţite pe categoriile C (cu patru câini) şi D (cu doi câini), dar şi subcategorii – de exemplu, C1 înseamnă 4 câini Husky, pe când C2 înseamnă 4 câini Malamut de Alaska. (https://informatiahr.ro/in-weekend-a-avut-loc-a-doua-editie-a-concursului-de-atelaje-canine-de-la-toplita/)
  • Elevi din 17 judeţe ale României au concurat la Olimpiada Animatorilor, în municipiul Odorheiu Secuiesc, având motto-ul: „Să ştii, să ştii să faci, să ştii să fii”. Acest eveniment este destinat exclusiv claselor cu profil vocaţional pedagogic, putând participa elevi din învăţământul liceal pedagogic autorizat/acreditat, care frecventează învăţământul de stat sau particular.

La secţiunea Divertisment, Premiul I la această ediţie i-a fost acordat echipei care a reprezentat Liceul Teoretic „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, iar la secţiunea Dezvoltare personală, premiul întâi a fost atribuit echipei Liceului Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, judeţul Ialomiţa. (https://informatiahr.ro/olimpiada-animatorilor-2022-si-a-desemnat-castigatorii/)

  • La sfârşitul lunii mai, la Miercurea-Ciuc se desfăşura Fuss Neki, un eveniment caritativ sportiv prin care se doreşte sprijinirea financiară a organizaţiilor civile din zona Ciucului pentru a-şi desfăşura proiectele, în special cele comunitare. Fie că au ales să alerge ori să pedaleze pe bicicletă, 466 de persoane au plecat de pe platoul din Miercurea-Ciuc pentru a susţine unul dintre proiectele înscrise în cadrul evenimentului Fuss Neki, care a bifat, astfel, prima ediţie. Până în ziua concursului se strânseseră peste 2.200 de donaţii venite din partea persoanelor fizice şi aproximativ 30 din partea firmelor. Printre ambasadorii care au participat la eveniment s-a aflat şi Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. (https://informatiahr.ro/peste-460-de-persoane-au-participat-la-o-actiune-caritativa-sportiva/)
  • Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, mai mulţi donatori de sânge, care s-au prezentat în ultimii ani în mod regulat la Centrul de Transfuzii Sanguine Harghita au primit diplome de onoare pentru gestul pe care l-au făcut pentru ajutorarea semenilor lor aflaţi la nevoie şi pentru altruismul de care au dat dovadă pentru salvarea mai multor vieţi. Diplomele au fost înmânate de reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine şi de cei ai primăriei municipiului reşedinţă de judeţ. (https://informatiahr.ro/diplome-de-onoare-pentru-mai-multi-donatori-de-sange-harghiteni/)
  • La Miercurea-Ciuc avea loc a şasea ediţie a festivalului de film, una dintre proiecţiile principale din program fiind R.M.N., filmul regizorului Cristian Mungiu, inspirat din evenimentele care au avut loc la începutul anului 2020 la Ditrău.
  • 148 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentelor Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, precum şi SVSU Lăzarea, Joseni, Remetea, Suseni, Chileni, Ciumani, Ditrău şi Praid, ajutaţi şi de aproape 100 de cetăţeni, au intervenit cu 14 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 3 autocisterne pentru transport apă şi 15 tractoare cu vidanjă, pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit la două adăposturi de animale în localitatea Joseni.

În urma incendiului au ars: 6 anexe gospodăreşti (grajduri cu şură), 3 magazii de lemne, 2 magazii de furaje, o centrală termică, pe o suprafaţă totală de aproximativ 1.100 mp, şapte tone de grâu, şase tone de peleţi, două tone de fân, 70 de baloţi de fân, 6 metri steri lemne de foc, 11 mc scândură, 2 remorci, 4 căruţe, 2 biciclete, selector seminţe, moară, circular, stropitoare de insecticid; în incendiu au fost surprinse şi 9 animale mari (2 porci, 7 viţei) şi 15 păsări (găini). Pagubele materiale erau evaluate la 300.000 de lei. (https://informatiahr.ro/aproape-150-de-pompieri-militari-si-civili-au-intervenit-pentru-stingerea-unui-incendiu-in-joseni-imagini-video/)

  • A fost pentru al doilea an când, pe malul Mureşului Superior, la Topliţa, se organizează un eveniment amplu dedicat iei, la acesta luând parte zeci de persoane, fie că vorbim de femei care ţes şi fac ii, invitate din localităţile învecinate ori chiar din judeţul Mureş, fie de localnici care au mers să admire costumele populare.

Ie cu IstorIE a fost organizat în piaţa din faţa cinematografului, acolo unde au fost amplasate şase standuri ale invitaţilor din comunele harghitene Gălăuţaş, Corbu şi Tulgheş şi din comunele mureşene Lunca Bradului, Deda, Ibăneşti. În clădirea cinematografului au fost amenajate trei expoziţii ale topliţenilor: una a Muzeului Etnografic şi alte două private, aparţinând doamnelor Lucica Ioana Cucuiet şi Maria Pop Rafila. (https://informatiahr.ro/ie-cu-istorie-2/)

La Miercurea-Ciuc, Ziua iei tradiţionale româneşti a fost sărbătorită la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita. (https://informatiahr.ro/ziua-iei-traditionale-romanesti-sarbatorita-la-inspectoratul-de-jandarmi-judetean-harghita/)

  • Mai multe echipe formate din medici aparţinând Centrelor de Transplant din ţară, ajutate de medici şi personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc efectuau o intervenţie de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 40 de ani, din Delniţa, aflat în moarte cerebrală, după ce încercase să-şi pună capăt zilelor prin spânzurare. Au fost prelevate: ficatul, rinichii, cornee, tendoane şi celule stem. (https://informatiahr.ro/un-tanar-din-delnita-aflat-in-moarte-cerebrala-a-salvat-vietile-a-trei-semeni/)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.