Diplome de onoare pentru mai mulţi donatori de sânge harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Diplome de onoare pentru mai mulţi donatori de sânge harghiteni
Diplome de onoare pentru mai mulţi donatori de sânge harghiteni

Diplome de onoare pentru mai mulţi donatori de sânge harghiteni

Mai mulţi donatori de sânge, care s-au prezentat în ultimii ani în mod regulat la Centrul de Transfuzii Sanguine Harghita, au primit diplome de onoare pentru gestul pe care l-au făcut pentru ajutorarea semenilor lor aflaţi la nevoie şi pentru altruismul de care au dat dovadă pentru salvarea mai multor vieţi. Diplomele au fost înmânate, ieri, persoanelor care au avut posibilitatea să se deplaseze la unitatea medicală din Miercurea-Ciuc de reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine şi de cei ai primăriei municipiului reşedinţă de judeţ cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Harghita, Kopacz Ildikó, a declarat presei că printre cei care s-au prezentat la unitatea medicală se numără şi o donatoare care în urmă cu două săptămâni a avut o operaţie pe cord, dar a primit diplomă şi un bărbat care şi-a ajutat semenii de 50 de ori, alături de cei doi fraţi ai săi care au donat sânge în mod regulat. „E foarte frumos când o familie întreagă, cu copii, cu soţ donează sânge. Este o persoană de la tribunal care ne-a promis că de fiecare dată când donează va aduce o altă persoană să doneze. Şi îşi ţine promisiunea şi totdeauna aduce pe cineva nou la donare. Sunt donatori devotaţi care, la rândul lor, popularizează donarea, cât de benefică este. Am zis că nu ne scapă de toate lucrurile donarea de sânge, dar cât timp au fost sănătoşi au putut dona. Dar nici pe ei nu îi ocolesc tragediile, bolile, suntem oameni”, a afirmat Kopacz Ildikó. Aceasta a spus că s-a gândit să îi invite la sediul centrului de transfuzii pentru înmânarea diplomelor în principal pe cei mai în vârstă, care peste puţin timp nu vor mai putea să doneze sânge, dar a fost prezentă şi o persoană care anul viitor va împlini 40 ani şi se va afla la 50 donări.

„Nici nu am crezut că atât de important este pentru donatori să fie premiaţi, să primească o vorbă bună, deşi ne străduim cu ocazia recoltărilor de sânge să ţinem o legătură sufletească, prietenească”, a mai spus Kopacz Ildikó, care a mulţumit totodată reprezentanţilor Primăriei Miercurea-Ciuc pentru implicare în acţiunea de recompensare a donatorilor fideli.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat că cei care au primit diplome de onoare au donat sânge de zeci de ori în ultimii ani, ceea ce este un lucru minunat, mai ales că sunt situaţii în care pentru anumite operaţii este nevoie de mai mulţi litri de sânge pentru salvarea unor vieţi. În opinia sa, în Miercurea-Ciuc ar trebui făcute mult mai multe pentru conştientizarea importanţei donării de sânge, iar în urma unor discuţii cu conducerea centrului de transfuzii sanguine s-a convenit punerea bazelor unui parteneriat în această privinţă în perioada următoare, prin organizarea unor campanii la anumite intervale de timp. „Sunt mândru că şi eu sunt donator de sânge, am carnet de donator chiar din 2015. Sunt un pic invidios că nu am primit şi eu o diplomă, dar un lucru pot să promit şi anume că o să rămân în continuare donator de sânge. În momentul de faţă, în zona noastră, la o mie de locuitori avem 4,1 donatori de sânge. Scopul nostru, ţelul nostru este ca anul viitor, când iarăşi o să fim aici, să fim cu o echipă mult mai mare. Mi-aş dori foarte mult să ajungem la 6-7 sau chiar şi la 10 donatori de sânge la o mie de locuitori”, a mai afirmat Bors Béla.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.