Fostul primar al municipiului Topliţa, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare; decizia este definitivă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Fostul primar al municipiului Topliţa, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare; decizia este definitivă
Fostul primar al municipiului Topliţa, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare; decizia este definitivă

Fostul primar al municipiului Topliţa, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare; decizia este definitivă

  • Acesta are obligaţia să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca sau la Regia Domeniului Public Cluj

Fostul primar al municipiului Topliţa, Stelu Platon, a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău, marţi, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Decizia instanţei este definitivă. În primă instanţă, în data de 14 mai 2021, Tribunalul Bacău l-a condamnat pe fostul edil la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

În apel, instanţa superioară a desfiinţat în parte sentinţa Tribunalului Bacău, sub aspectul laturii penale şi civile şi la rejudecare a redus cuantumul pedepsei principale aplicate fostului primar.

Curtea de Apel Bacău a fixat un termen de supraveghere de 3 ani începând de la pronunţare, care a fost marţi. Pe timpul supravegherii, Stelu Platon trebuie să respecte o serie de măsuri, cum ar fi: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. De asemenea, pe durata termenului de supraveghere are obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, în perioada amintită fostul primar are obligaţia să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca sau la Regia Domeniului Public Cluj, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Instanţa a atras atenţia inculpatului că se va revoca suspendarea sub supraveghere în cazul în care acesta nu respectă măsurile impuse sau nu execută obligaţiile stabilite ori săvârşeşte din nou o infracţiune în termenul de încercare, cu consecinţa executării pedepsei aplicate în regim de detenţie.

În aceeaşi sentinţă, Curtea de Apel Bacău a menţinut pedeapsa complementară aplicată lui Stelu Platon de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 4 ani, după cum urmează: „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice”, „dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”; „dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”; „dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”.

În acelaşi dosar şi pentru aceeaşi infracţiune, Curtea de Apel Bacău a menţinut pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru Florin Ţăran, la data faptelor şef Birou Agricol, Cadastru, Păşuni, Agenţi Economici din cadrul Primăriei Topliţa,dar a mărit termenul de supraveghere de la 2 ani la 3 ani, începând de la rămânerea definitivă a hotărârii.

În ceea ce priveşte infracţiunea de fals intelectual, instanţa a decis încetarea procesului penal în cazul ambilor inculpaţi.

De asemenea, instanţa a menţinut condamnarea la 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a lui Ioan Avîrvarei, la data faptei reprezentant al Cooperativei Agricole „Arinişul Călimani”, pentru săvârşirea infracţiunii de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Şi în cazul acestuia a fost mărit termenul de supraveghere de la 2 ani la 3 ani.

De asemenea, în aceeaşi speţă, Cooperativa Agricolă „Arinişul Călimani” este obligată să plătească o amendă în valoarea de 25.000 lei, corespunzătoare pentru 250 de zile-amendă, respectiv 100 lei/zi amendă.

Instanţa a redus, în apel, „cuantumul despăgubirilor civile la care au fost obligaţi inculpaţii Avîrvarei loan, Platon Stelu, Ţăran Florin şi Arinişul Călimani Cooperativa Agricolă în solidar către partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie Pentru Agricultură, la plata sumei de 433.522,92 lei, creanţă (debit) principală, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile prevăzute de Codul de Procedură Fiscală calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării efective a debitului principal”. Tribunalul Bacău stabilise în primă instanţă daune materiale în valoare de 608.238,92 lei cu dobânzile şi penalităţile aferente.

Curtea de Apel Bacău a mai decis menţinerea măsurii sechestrului asigurător „asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Avîrvarei Ioan, Platon Stelu până la valoarea sumei de 433.522,92 lei şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente”.

În ceea ce priveşte infracţiunea de fals intelectual, instanţa a decis încetarea procesului penal în cazul ambilor inculpaţi.

***

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „la data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Arinişul Călimani, a completat, semnat şi a depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajişti permanente, ce aparţinea în realitate municipiului Topliţa”.

„Inculpatul a beneficiat şi de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi care au întocmit şi i-au pus la dispoziţie documente false din care rezulta că Primăria municipiului Topliţa a transferat terenul în suprafaţă de 758,56 ha Cooperativei Agricole Arinişul Călimani. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care nu exista nici o asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan şi municipiul Topliţa şi nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta şi Consiliul Local Topliţa. De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani nu deţinea animale în proprietate şi nu era înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei”, au arată la momentul respectiv procurorii DNA.

Prima instanţă sesizată a fost Tribunalul Harghita, însă în luna mai a anului 2020 dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău, după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a admis declaraţia de abţinere a judecătorului de caz de la instanţa harghiteană.

Stelu Platon a fost primar al municipiului Topliţa timp de 12 ani, din 2008 şi până în 2020. La alegerile locale din 2020, Stelu Platon a candidat pentru un nou mandat, însă a fost devansat de candidatul PSD. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.