A fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli provizoriu al judeţului pentru 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent A fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli provizoriu al judeţului pentru 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Economic » A fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli provizoriu al judeţului pentru 2023
A fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli provizoriu al judeţului pentru 2023

A fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli provizoriu al judeţului pentru 2023

  • Borboly Csaba, preşedinte CJ Harghita: „Ce ne doare foarte mult este că la sumele defalcate din TVA pentru echilibrare avem o diminuare de 9.522.000 de lei faţă de anul precedent”

La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis Consiliului Judeţean (CJ) Harghita cifrele care vor sta la baza bugetului CJ şi al instituţiilor subordonate acestuia.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă doar bugetul CJ, în care nu sunt incluse bugetele spitalelor şi ale altor instituţii subordonate care au bugetarea în pregătire.

Dacă ne uităm la venituri, se observă în medie o uşoară creştere, de 8%, însă faţă de anul precedent se constată o scădere a bugetului alocat de la bugetul naţional.

„De aceea, eu cred că bugetul de anul acesta va fi unul foarte dificil (de gestionat – n.a.). Dar aşa cum am reuşit şi anul trecut, când unii au zis că am dus judeţul în faliment, la finele anului s-a văzut că am reuşit să ţinem bugetul în echilibru şi am fost unul dintre puţinele judeţe care au făcut investiţii din bani proprii. Cei care nu au făcut investiţii, cred că au pierdut foarte mult. Noi am făcut investiţii şi atunci când nu erau bani guvernamentali, şi atunci când nu erau bani europeni şi se pare că această decizie managerială a fost una eficientă”, a spus Borboly Csaba.

Conform preşedintelui CJ Harghita, suma alocată din bugetul naţional a scăzut pe fondul construcţiei bugetare naţionale.

„S-a văzut cât revine pe cap de locuitor, până la cât trebuie să ajungă şi se pare că pentru judeţul Harghita sunt preconizate venituri mai mari; dacă din impozitul pe venit ajungi cât mai aproape de aceste venituri, primeşti mai puţin la echilibrarea din TVA faţă de anul anterior. Eu cred că problema principală, despre care nu se vorbeşte, este că bugetele judeţelor se golesc prin bugetul naţional”, a opinat Borboly Csaba.

Potrivit şefului administraţiei publice judeţene, există creşteri de 23-29% la domeniul social faţă de anul anterior, unde statul trebuie să suporte cheltuielile din bugetul naţional. Însă, având în vedere că la acest capitol CJ va trebui să mai pună sume importante de bani din bugetul judeţului, aceste creşteri nu sunt unele semnificative faţă de realitatea existentă şi de necesităţi.

„Avem creşteri de exemplu la Programul lapte şi corn, unde bugetul nu se epuizează în niciun an, fie pentru că elevii sunt bolnavi, lipsesc de la şcoală, la fel ca în cazul altor creşteri care nu influenţează situaţia financiară a judeţului. Ce ne doare foarte mult, şi asta este într-adevăr o problemă, este că din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare, sume din care puteam să facem investiţii sau să susţinem, de exemplu, activitatea Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei şi ale altor instituţii, avem o diminuare de 9.522.000 de lei, pentru că avem o inflaţie de 20% faţă de anul anterior, iar noi vom avea sume mai mici, dar preţuri crescute la foarte multe proiecte care trebuie implementate. În consecinţă, cele aproape 10 milioane de lei ne vor lipsi foarte mult”, a detaliat Borboly Csaba.

El a adăugat că până vineri vor fi finalizate şi bugetele instituţiilor arondate, care beneficiază de venituri din alte surse, putându-se obţine o imagine de ansamblu asupra întregului buget de venituri şi cheltuieli al judeţului.

„Începem anul păşind pe gheaţă subţire, trebuie să fim precauţi, fiindcă nu suntem în siguranţă în privinţa fondurilor necesare pentru a oferi sută la sută serviciile şi pentru a continua investiţiile propuse. Dar şi anul trecut am avut o bugetare responsabilă, axându-ne foarte mult pe obiective şi, acolo unde cheltuielile nu au fost motivate, am relocat imediat banii pentru investiţii, reuşind să fim pe linia de plutire până la sfârşitul anului. Tot aşa cred că şi anul acesta vom reuşi”, a arătat preşedintele CJ Harghita.

În opinia acestuia există, însă, şi motive de speranţă că judeţul va mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat şi nu numai; unul dintre ele este faptul că UDMR se află la guvernare şi va încerca să mai obţină fonduri de la Guvern, apoi echilibrările bugetare care au existat în fiecare an, fondurile europene şi nu în ultimul rând, linia de credit a CJ în valoare de 50 de milioane de lei, care va putea fi folosită în caz de nevoie, dar exclusiv pentru investiţii şi nicidecum pentru alte cheltuieli.

Borboly Csaba a amintit că în prezent se desfăşoară o consultare publică, în cadrul căreia sunt aşteptate opiniile şi sugestiile populaţiei, specialiştilor şi ale tuturor celor interesaţi de gestionarea bugetului de venituri şi cheltuieli din acest an al judeţului Harghita.

„Crizele din ultimii doi ani se reflectă şi în bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului. De aceea, solicităm din partea populaţiei să ne fie parteneră de dialog, să primim feedback din partea cetăţenilor, unde să accelerăm, unde să încetinim, cum să prioritizăm. De aceea sunt bine-venite toate sugestiile şi opiniile populaţiei, ca să avem un buget care ne va ajuta la dezvoltarea socio-economică a judeţului”, a adăugat Borboly Csaba.

În prezent, majoritatea programelor CJ Harghita sunt multianuale, dar va continua să se deruleze şi bugetul participativ.

În privinţa bugetului pe anul în curs, Borboly Csaba a declarat că intenţionează să aibă o discuţie preliminară cu colegii din UDMR în cursul acestei săptămâni.

„În timing-ul meu, data aprobării bugetului CJ Harghita pe anul în curs este 16 ianuarie, dar nu depinde de mine”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.