Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc:Se poate vota online pentru proiectele iniţiativei privind bugetarea participativă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
Se poate vota online pentru proiectele iniţiativei privind bugetarea participativă
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i></h5>Se poate vota online pentru proiectele iniţiativei privind bugetarea participativă

Miercurea-Ciuc:
Se poate vota online pentru proiectele iniţiativei privind bugetarea participativă

Locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc au posibilitatea să decidă, prin intermediul unui sistem de vot online, care dintre cele 7 proiecte validate în cadrul iniţiativei privind bugetarea participativă vor fi implementate de administraţia locală în perioada următoare. Primăria Miercurea-Ciuc a informat că opţiunea poate fi exprimată pe platforma online: https://bugetareparticipativa.miercureaciuc.ro, fiecare cetăţean având posibilitatea să voteze pentru câte un proiect din fiecare categorie. Prima etapă a votului se va desfăşura până în data de 30 aprilie, procesul necesitând introducerea codului numeric personal. În cea de-a doua etapă a procesului de votare, care se va desfăşura în perioada 9-20 mai, fiecare persoană poate vota doar pentru o singură idee privind obiectivele care ar putea fi realizate.

Unul dintre proiectele în legătură cu care locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ îşi pot exprima opţiunea se referă la amenajarea de grădini comunitare muzicale inclusive, respectiv crearea de spaţii în care copiii cu dizabilităţi să se poată juca împreună cu cei fără dizabilităţi, fiind oferite în acelaşi timp oportunităţi de divertisment pentru mai multe categorii de vârstă.

Un alt proiect vizează întreţinerea izvoarelor de apă minerală şi a locurilor din împrejurimile acestora. În ceea ce priveşte detaliile proiectului, autorităţile precizează că în oraş există (printre altele) două izvoare de apă minerală (în zona Topliţa-Ciuc şi Jigodin), aflate în apropierea unor zone verzi mari şi locuitorii oraşului ar putea petrece o după-amiază acolo, dar locurile neglijate, nesigure, pline de gunoaie sau izolate de localitate, fac imposibilă o plimbare liniştită.

Printr-un al treilea proiect s-ar dori reabilitarea terenului de joacă din parcul central, a cărui stare este „inacceptabilă”, iar o altă iniţiativă vizează un parc special amenajat pentru plimbatul câinilor.

Există şi un proiect referitor la amenajarea unui teren de joacă în zona blocurilor de pe strada Ghioceilor, iar locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc îşi pot exprima opţiunea şi în privinţa realizării şi amplasării unui suport pentru biciclete pe strada Bradului.

Cel de-al şaptelea proiect vizează extinderea parcului „calisthenics” din oraş prin achiziţionarea de structuri metalice şi fixarea acestora cu ajutorul betonului.

Primăria Miercurea-Ciuc a informat că este pentru prima oară când administraţia locală a decis să aloce o sumă de 500 de mii de lei pentru implementarea proiectelor aprobate prin sistemul bugetului participativ. Începând cu 1 februarie, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în Miercurea-Ciuc, a avut posibilitatea să trimită o idee de proiect la o adresă de e-mail menţionată în acest sens. Până la termenul limită stabilit pentru acest lucru au fost primite în total 62 de propuneri, majoritatea de la persoane fizice. O comisie a selectat 21 de propuneri, care au fost supuse apoi unei analize amănunţite, luându-se în considerare aspecte economice, urbanistice şi de gospodărire urbană, iar în unele cazuri au fost solicitate clarificări suplimentare. În cele mai multe cazuri, proiectul nu era „viabil”, deoarece era deja inclus în planurile de dezvoltare pe termen scurt sau mediu ale oraşului, dar au existat şi exemple în care bugetul estimat de solicitant era cu mult sub bugetul realist pentru implementarea acestuia. În plus, comisia a fost nevoită să excludă anumite idei, deoarece acestea urmau să fie implementate pe proprietăţi private. În cele din urmă, comisia a decis să includă în etapa de votare cele 7 propuneri de proiecte, a mai precizat Primăria Miercurea-Ciuc.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.