FREE Camp – 2005-2021 Expoziţie retrospectivă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Cultură » FREE Camp – 2005-2021 Expoziţie retrospectivă
FREE Camp – 2005-2021 Expoziţie retrospectivă

FREE Camp – 2005-2021 Expoziţie retrospectivă

Deşi arta este un subiect vizual, învăţăm despre ea citind şi ne transmitem ideile despre aceasta mai ales în scris şi verbal, deseori la vernisaje. Actul critic e permanentă mirare şi bucurie! Astăzi arta, cea adevărată, avansează spre o lume din ce în ce mai modernă. Să te identifici cu opera unui artist plastic şi să-i cauţi părţile bune şi mai puţin bune, devine o aventură spirituală.Iată de ce într-o expoziţie frumosulîncerc să-l văd în construcţie, în expresivitate, în simbol şi nu sub forma unui ornament, o decoraţie, podoabă dacă vreţi. La un pictor, expresivitatea e obligatoriu convertită în substanţe, în mesaj.

Expoziţia retrospectivă FREE Camp ne invită la vizionarea unor lucrări bine gândite, concepute cu multă determinare profesională, imagini încărcate de elocvenţă artistică. Ne stau la dispoziţie o selecţie a celor 17 ani de activitate intensă în „tabăra liberă” de la Miercurea-Ciuc. Privitorul în faţa acestor creaţii nu se poate grăbi doar privindu-le. Va trebui să ne apropiem cu aceeaşi seriozitate şi pasiune pe care însuşi artistul-autor le-a investit în pictura sa, tabloul respectiv. Acest act de onestitate trebuie să se petreacă cu tact şi bună chibzuinţă. Avem nevoie, evident, de o „pregătire interioară” pentru asemenea analize şi consideraţii. În aceste situaţii dialogul de idei devine o necesitate.

Se confirmă fără tăgadă munca, seriozitatea şi harul artiştilor prezenţi în această surpriză aniversarăTabără internaţională. Acea coerenţă şi maturitate artistică desprinsă din lucrările lor, demersul şi dăruirea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani. Atelierul ciucan în care au plăsmuit şi trudit „meşteri” din atâtea colţuri ale lumii a fost deschis pentru toţi cei interesaţi, creatori de frumos ori receptori de artă, care au avut prilejul să-i urmărească pe aceştia în timpul lucrului. În această primăvară îi revedem! Urmăriţi-i pe artişti cum pendulează între concret şi abstract… Sunt în permanentă căutare de soluţii, forme şi efecte vizuale, nu se evită nici experimentul… M-am oprit asupra unor creaţii în care imaginaţia devine o modalitate de exprimare, un principiu de cunoaştere, o eliberare a spiritului. Unii ar dori să picteze, o şi fac, numai tablouri care evocă mister, cu acelaşi farmec şi precizie specifice vieţii spirituale. Lucrările îşi afirmă individualitatea, şi totuşi privite în ansamblu devin un corp comun de meditaţie şi reflecţie plastică, subordonat spaţiului în care au fost plasate.

Ceea ce am putut remarca din interiorul Atelierului Internaţional de Arte Plastice, de la ediţie la ediţie, a fost atmosfera degajată, acel spirit colegial, familial, frăţietatea de breaslă punându-şi amprenta indiferent de unde au venit participanţii (Viena, Budapesta, Bucureşti, Nara, Tokio – Japonia, Canada, SUA, Serbia, Portugalia, Cehia, Slovacia… Miercurea-Ciuc ş.a.)… Numărul artiştilor poposiţi la noi fiind de peste o sută.

Opera, creaţia e zidire – construcţie făcută să fie şi să dureze,am aflat şi dedus din spusele şi gesturile artiştilor plastici. Prin lucrările văzute am făcut cunoştinţă cu destule ambiţii lăudabile privind reprezentările personale şi modalităţile sintezei. La unii remarcăm documentarea, adâncă şi întinsă, apoi experimentele de-a edifica un stil aparte. Am întâlnit plasticieni care se verifică, se autoverifică, reformulându-şi profilele ori gama coloristică. Întrezăreşti compoziţii unde-i prezentă relaţia de fond a omului cu lumea în care trăieşte şi care capătă configuraţii particulare asupra cărora şi-au propus să mediteze, cum a fost şi rămâne „drama” migraţiei.

Travaliul şi rodul creaţiilor aşezate pe simeze vine ca un răspuns că arta plastică regăsindu-şi matca mesajului, a expresiei, nu va putea ascunde urmele impactului social, atât de dur şi atât de profund. Trebuie să cugetăm şi la ideea că arta avându-şi libertatea, creatorul să nu abuzeze de ea. Mă gândesc la faptul că în destinul cel mai pur al artei destinul omului rămâne o ereditate de neînlăturat.

Cum va răspunde arta vizuală la întrebările istoriei şi ale prezentului, care a devenit atât de confuz în multe ţări, teritorii şi chiar în lume? Avem de formulat, reformulat în spiritul adevărului idei, lucrări în care libertatea gândirii şi a expresiei să domine. Astăzi când omul însuşi se află în derivă prin destinul rătăcit al oamenilor unui timp de secol XXI, conştiinţa artistică e obligată să se angajeze în apărarea ei, lucru ce-l dovedeşte prezenta expoziţie retrospectivă a Taberei Internaţionale.

Vreau să cred că prin aceşti autori şi lucrările lor – statura personalităţii artistice este ieşită de mult din izolare. Îi aşteptăm şi la alte ediţii sau evenimente artistice. Tăcerile nu ne sunt convenabile, comunicarea prin artă deschide calea spre esenţe.

Nicolae Bucur

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 21 aprilie, la ora 18:00, în Casa Artelor din Miercurea-Ciuc, sala de marmoră şi va putea fi vizionată până la data de 9 iunie 2022.

Alocuţiunile au fost rostite de: Székedi Ferenc, critic de artă, publicist şi de Nicolae Bucur, critic de artă.

Organizatori: Consiliul Judeţean Harghita, Ferencz Angéla, managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, curatorul Atelierului Internaţional de Arte Plastice artistul Botár László.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.