Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc va găzdui din nou, peste câteva zile, Festivalul Universităţilor de Arte | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Miercurea-Ciuc va găzdui din nou, peste câteva zile, Festivalul Universităţilor de Arte
Miercurea-Ciuc va găzdui din nou, peste câteva zile, Festivalul Universităţilor de Arte

Miercurea-Ciuc va găzdui din nou, peste câteva zile, Festivalul Universităţilor de Arte

Iubitorii teatrului sunt aşteptaţi, în perioada 13-22 mai, la Miercurea-Ciuc, unde se va desfăşura Festivalul Universităţilor de Arte „Unscene”, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie. Evenimentul este organizat de teatrul municipal din Miercurea-Ciuc „Csíki Játékszín” în colaborare cu primăria localităţii şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, iar organizatorii spun că după ediţia-pilot din anul trecut festivalul va umple din nou centrul oraşului cu viaţă şi teatru, publicul interesat fiind aşteptat cu zeci de spectacole cu intrare liberă. Festivalul va oferi spaţiu şi posibilitate de a se prezenta studenţilor din universităţile de artă teatrală din ţară.

Directorul teatrului din Miercurea-Ciuc, Veress Albert, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că ediţia din acest an a festivalului va include mai multe evenimente decât anul trecut, care se vor derula pe parcursul a zece zile, urmând să aibă loc 31 de spectacole de teatru şi 2 concerte, dar vor fi organizate şi expoziţii, proiecţii şi workshopuri. În cadrul ediţiei din acest an, artiştii vor evolua pe 3 scene din incinta teatrului şi vor fi spectacole în limba maghiară şi în română, între care şi de dans, de „performance”, precum şi reprezentaţii de teatru de păpuşi, fiind aşteptaţi în total în jur de 210 participanţi. Intrarea va fi liberă la spectacole, dar este necesară o rezervare prealabilă, care se poate face prin intermediul numărului de telefon 0751/03.90.26 sau a adresei de e-mail kozonsegszervezo@csikijatekszin.ro. Veress Albert a menţionat că intrarea va fi liberă, la fel ca şi anul trecut, însă având în vedere faptul că mai mulţi participanţi şi spectatori au semnalat că ar dori să îi sprijine pe organizatori şi să plătească pentru spectacole, vor fi amplasate urne pentru cei care doresc să facă donaţii.

La rândul său, directorul artistic al teatrului, Vladimir Anton, a afirmat că anul trecut festivalul acesta a apărut aproape din nimic şi că ar trebui punctat, fără niciun fel de modestie, succesul foarte mare pe care l-a avut prima ediţie, atât în comunitate, dar şi în rândul participanţilor. „Pentru câteva zile, Miercurea-Ciuc chiar a devenit un centru al energiei vieţii studenţeşti al şcolilor de teatru. Şi ce ne-am propus anul trecut, când accesul care oricum e foarte greu al tinerilor în teatre şi al absolvenţilor, a fost să le asigurăm o platformă, unde restricţiile de la Ciuc erau mai blânde decât în oraşele mari, unde sunt universităţile. În urma ediţiei de anul trecut, mulţi dintre participanţi şi mai ales din rândul studenţilor maghiari şi-au găsit contracte şi colaborări. Şi ce ne-am dorit este să facem Csíki Játékszín un teatru unde tinerii îşi doresc să vină, să se exprime şi să revină (…) să încercăm să facem tot ce stă în putinţa noastră de a face din oraşul Miercurea-Ciuc un oraş al artelor, al culturii, al teatrului, al dansului, al muzicii. Iar acum, în ediţia a doua, care se întâmplă undeva la trecerea dintre dispariţia unei pandemii şi un război foarte aproape de noi, cred că scopul festivalului este şi mai profund, poate şi anume că eu cred că e momentul ca noi, adulţii, orice ar însemna asta, să încetăm să-i mai învăţăm noi pe cei din generaţia tânără despre lume şi artă şi să începem să învăţăm noi de la ei mai mult despre lume şi artă. Pentru că, categoric, nici războiul şi nici toate lucrurile atroce de care este capabil omul nu au fost inventate de tineri, au fost inventate de adulţi. Şi cred că în aceste momente avem nevoie noi să învăţăm de la ei. Şi trebuie să îi ascultăm şi să le dăm o voce şi să încercăm să-i înţelegem, pentru că numai înţelegându-i pe ei ne vom înţelege şi pe noi cu adevărat. Şi festivalul acesta se întâmplă într-un moment, în acest colţ de Europă, foarte straniu şi delicat şi cred că e cu atât mai important ca nişte oameni tineri să aibă o platformă unde să se exprime, să se întâlnească, să comunice între ei”, a spus Vladimir Anton. Potrivit afirmaţiilor sale, nu trebuie să fii bătrân ca să fii mare artist, fiind o capcană în care se cade poate de multe ori. 

„Sunt convins că şi anul acesta vor veni nu doar absolvenţi, dar vor veni deja artişti importanţi din Ardeal, studenţi maghiari, studenţi români. Foarte mulţi dintre cei care au fost anul trecut acum joacă pe scene importante. Iar anul acesta am reuşit să îl aducem pe acest dramaturg şi regizor Rodrigo Garcia. Este autorul unui spectacol din repertoriu şi este unul din marii dramaturgi europeni. De fapt, el este argentinian, dar lucrează în Europa. Mare regizor, care e prezent la toate festivalurile importante. Sunt cozi de câte zece ore să cumperi un bilet la spectacolele lui. A fost enfant terrible, acum are aproape 60 ani, dar tot enfant terrible e într-un fel, al teatrului european. Este o uriaşă onoare pentru noi să putem să avem un asemenea invitat aici, care va lucra atât cu câţiva actori ai Teatrului Csíki Játékszín, dar şi cu proaspăt absolvenţi, cu studenţi”, a adăugat Vladimir Anton.

Pe de altă parte, directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a evidenţiat buna colaborare dintre instituţia pe care o conduce şi teatrul din Miercurea-Ciuc şi a subliniat că este foarte important ca pe scena sau pe paleta culturală a vieţii oraşului să fie cât mai multe lucruri interesante şi parte a proceselor creative. Aceasta a spus că simte că viaţa culturală a oraşului s-a îmbogăţit şi că au apărut noi energii şi noi evenimente, ceea ce este un lucru îmbucurător. Cei interesaţi să participe la evenimentele festivalului pot afla mai multe detalii legate de program prin accesarea site-ului unscene.ro.

(Cu informaţii legate de spectacolele în limba română care vor fi organizate în cadrul festivalului vom reveni în numărul următor al ziarului).

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.