Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Buget participativ de un milion de lei în 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Buget participativ de un milion de lei în 2022
Buget participativ de un milion de lei în 2022

Buget participativ de un milion de lei în 2022

  • Bugetul participativ le permite locuitorilor să se implice în luarea deciziilor privind priorităţile de investiţii de interes judeţean, prin diferite proiecte. Valoarea estimată pentru un proiect propus nu trebuie să depăşească 500.000 lei cu TVA

Bugetarea participativă nu este o noutate la nivel mondial, ea fiind adoptată pentru prima dată în 1989, în Brazilia. În Europa a început să fie implementată în urmă cu 15 ani, iar în România există câteva judeţe, precum Sibiu, Cluj, cărora li s-a alăturat Harghita care derulează un astfel de proces.

Scopul bugetului participativ este de a-i implica pe locuitori în procesul deliberativ, să le arate care sunt posibilităţile judeţului, să deprindă autorităţile să îi asculte pe locuitori şi să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei. De asemenea, să creeze un mecanism de transparentizare decizională în domeniul administraţiei publice şi al mecanismelor de constituire a bugetului judeţului Harghita, să descentralizeze luarea deciziilor prin aducerea acestora de la nivelul administraţiei judeţene la cetăţean, să creeze parteneriate între cetăţeni şi administraţia publică în implementarea deciziei şi să crească gradul de asumare a procesului de dezvoltarea al judeţului de către cetăţeni.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, consiliul judeţean a lansat procesul de bugetare participativă al judeţului Harghita, cu un buget în valoare de un milion de lei alocat pentru anul în curs.

„Obiectivul nostru principal este să îi îndemnăm pe cetăţeni spre colaborare, implicare şi asociere, să participe la acele proiecte pe care doresc să le realizeze în comunitate şi care să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Prin astfel de iniţiative se pot obţine rezultate foarte bune pentru comunitate, se realizează un parteneriat şi o comunicare benefică în vederea consolidării relaţiei dintre administraţie şi cetăţeni. Sper să reuşim să atragem toate categoriile de persoane în acest proces colaborativ” a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 500 de mii de lei, conform regulamentului pus la dispoziţie pe pagina web https://judetulharghita.ro/buget-participativ/.

Propunerile de proiecte se depun pentru obiective care se află în domeniul public sau privat al judeţului Harghita, sau care se află în administrarea Consiliului Judeţean Harghita şi trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: Educaţie – propuneri care vizează domeniul învăţământului special, spre exemplu Şcoala Profesională Specială „Sfânta Ana” din Miercurea-Ciuc, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor; Serviciile sociale pentru protecţia copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei şi a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială; Sănătate, Cultură, Sport, Protecţia şi refacerea mediului, Conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale; Podurile şi drumurile publice; Turism şi Infrastructură de stimulare a economiei şi afacerilor.

Despre modul în care se va derula bugetarea participativă, categoriile de persoane care pot aplica prin depunerea de proiecte şi despre calendarul acestui proces a oferit detalii  Zonda Erika, director general la Direcţia Generală Programe şi Proiecte.

„Înregistrarea proiectelor se poate realiza pe o platformă ce se regăseşte pe pagina consiliului judeţean. Trebuie utilizat formularul disponibil pe această pagină. Pot depune proiecte cetăţenii judeţului Harghita cu domiciliul în judeţ, care au peste 18 ani şi s-au înregistrat pe platformă. Pot fi persoane fizice cât şi juridice şi au la dispoziţie o perioadă de 30 de zile pentru elaborarea şi încărcarea proiectelor. După încărcarea proiectelor se va constitui o comisie de validare, care va verifica criteriile de eligibilitate ale acestora şi domeniile în care se pot depune proiecte. (…) După validarea proiectelor, acestea vor fi încărcate pe platformă şi urmează votarea lor, care poate fi făcută de acele persoane care se înregistrează pe platforma de votare. Fiecare persoană poate vota pentru un singur proiect. (…) Pe baza propunerilor se va elabora o listă de prioritate a proiectelor şi, în funcţie de voturile primite, de importanţă şi de buget, vor fi stabilite acelea care vor fi implementate de Consiliul Judeţean Harghita în perioada 2022-2026”, a explicat Zonda Erika.

Pentru încărcarea proiectelor, înainte de toate trebuie să creaţi un cont de utilizator pe platformă, accesibil la adresa: https://fn.judetulharghita.ro/user/login.

Platforma lansată de către consiliul judeţean pentru depunerea proiectelor a fost prezentată de Peli Levente, director general adjunct la Direcţia Tehnică.

„Am încercat să elaborăm o platformă online cât mai simplă, ca să poate fi înţeleasă de toată lumea. Acolo se regăsesc informaţii de bază cu privire la legislaţia aplicabilă, la descrierea procesului de bugetare participativă, care sunt principalii paşi ai procesului şi care sunt categoriile de persoane care pot depune proiecte. Important este să nu fie suprapunere cu alte programe derulate de Consiliul Judeţean Harghita şi să fie evitată dubla finanţare, astfel încât să putem utiliza cât mai eficient fondurile disponibile”, a precizat acesta.

Perioada alocată depunerii de idei sub formă de proiecte pe platformă începe la 29 aprilie şi se încheie în data de 29 mai, validarea proiectelor se va face în perioada 30 mai – 24 iunie, urmând ca proiectele eligibile să fie afişate în 27 iunie. Votul proiectelor este prevăzut a se acorda în perioada 28 iunie – 27 iulie, proiectele câştigătoare urmând să fie anunţate în data de 28 iulie.

Locuitorii judeţului sunt invitaţi şi stimulaţi să depună sugestii pentru identificarea şi atribuirea celui „mai cool” nume acestui proces colaborativ.

„Avem şi un concurs pentru a găsi numele cel mai cool pentru acest proiect, deoarece printr-un mesaj scurt putem ajunge mult mai repede la oameni. Premiul constă într-o cină sau un prânz şi acces la wellness pentru două persoane la Hunguest Hotel Fenyő! Ideile sunt aşteptate până marţi, ora 12:00, pe adresa info@judetulharghita.ro” a încheiat Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.