Peste 460 de persoane au participat la o acţiune caritativă sportivă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Peste 460 de persoane au participat la o acţiune caritativă sportivă
Peste 460 de persoane au participat la o acţiune caritativă sportivă

Peste 460 de persoane au participat la o acţiune caritativă sportivă

Fie că au ales să alerge ori să pedaleze pe bicicletă, 466 de persoane au plecat, duminică dimineaţă, de pe platoul din Miercurea-Ciuc pentru a susţine unul dintre proiectele înscrise în cadrul evenimentului Fuss Neki, care a bifat, astfel, prima ediţie.

Vas Réka, organizatoarea evenimentului, explica că Fuss Neki este un eveniment caritativ sportiv prin care se doreşte sprijinirea financiară a organizaţiilor civile din zona Ciucului pentru a-şi desfăşura proiectele, în special cele comunitare.

La prima ediţie s-au înscris 21 de organizaţii din domenii diverse, precum cultură, educaţie, sănătate, social. După etapa de înregistrare a acestor organizaţii, persoanele fizice, numite ambasadori, au putut să aleagă un proiect şi să facă campanii de donaţii. În momentul înregistrării, fiecare participant ambasador a precizat câţi kilometri doreşte să alerge sau să pedaleze, iar cei care au donat sume de bani au avut la dispoziţie două posibilităţi: să doneze o sumă fixă sau o sumă per kilometru (de exemplu, dacă un ambasador doreşte să alerge 10 km, iar cineva zicea că doreşte să doneze 10 lei/km, atunci suma finală ar fi de 100 de lei). Iar duminică, ambasadorii au participat la eveniment.

Peste 460 de copii, tineri şi adulţi s-au adunat, duminică dimineaţă, pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc. După prezentarea organizaţiilor non-guvernamentale şi încălzirea necesară atunci când se susţine un efort fizic, s-a dat startul. Primii au fost cei cu bicicletele, apoi cei care au alergat, dar toţi au avut acelaşi scop: de a acoperi distanţa asumată.

La eveniment, pe lângă persoane din Miercurea-Ciuc, au participat şi ambasadori din ţară (Braşov, Cluj, Bucureşti, Gheorgheni, Tg. Mureş) şi chiar din străinătate (Suedia, SUA, Ungaria).

Până duminică se strânseseră peste 2.200 de donaţii venite din partea persoanelor fizice şi aproximativ 30 din partea firmelor.

Printre ambasadorii care au participat la evenimentul de la Miercurea-Ciuc s-a aflat şi Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. După ce a alergat pentru proiectul susţinut, ne-a declarat:

„E un eveniment extraordinar, este o acţiune care atrage atenţia asupra activităţii asociaţiilor non-profit care, fiecare, are câte un scop pentru care lucrează.

Eu am alergat pentru Asociaţia Rescue Transilvania, care îşi propune să înveţe copiii, de mici, tehnicile de resuscitare, de prim-ajutor. Fiecare dintre noi se poate afla în mijlocul unui eveniment unde trebuie să salveze o viaţă. Este bine ca inclusiv copiii, de mici, să înveţe aceste tehnici de prim-ajutor; pot salva vieţi, pot aduce un raport substanţial activităţii umane”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.