Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un tânăr din Delniţa, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Un tânăr din Delniţa, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni
Un tânăr din Delniţa, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni

Un tânăr din Delniţa, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni

  • Mama tânărului: „Vreau să trăiască prin ceea ce lasă în urmă, prin oamenii care vor trăi datorită lui

În cursul serii şi al nopţii de miercuri spre joi, mai multe echipe formate din medici aparţinând Centrelor de Transplant din ţară, ajutate de medici şi personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc au efectuat o intervenţie de prelevare de organe de la un pacient tânăr, aflat în moarte cerebrală.

Potrivit dr. Adrian-Cristian Dobrică, coordonatorul de transplant al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, miercuri, la ora 09:06 a fost declarată moartea cerebrală a pacientului, conform protocolului, iar joi a început procedura de prelevare, care s-a terminat la ora 13:15. Această prelevare de organe a fost prima realizată la spitalul judeţean de urgenţă în ultimii ani, celelalte fiind realizate până în 2017.

„În această dimineaţă, la ora 07:45 a început cea de-a şasea prelevare de organe efectuată în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. Donatorul a fost o persoană de sex masculin, în vârstă de 40 de ani, care în urmă cu patru zile, în 26 iunie, a încercat să îşi pună capăt zilelor prin spânzurare. A fost resuscitat, transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, unde s-a încercat echilibrarea şi salvarea vieţii pacientului, numai că, din păcate, era deasupra tuturor posibilităţilor medicale, şi atunci am început protocolul pentru prelevarea de organe. Evident, s-a discutat cu familia încă de la început, mama acestui băiat a fost extraordinar de înţelegătoare şi extraordinar de deschisă la dialog şi după o perioadă de o zi, pentru că a solicitat o perioadă de gândire, urmând să discute cu restul familiei, a fost de acord cu prelevarea organelor”, a relatat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

Potrivit acestuia, ficatul a fost prelevat de către echipa de la Spitalul Fundeni condusă de dr. Radu Zamfir, rinichii de către echipa de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj-Napoca, condusă de dr. Moisoiu Tudor, cornee de echipa de la Spitalul de Oftalmologie Bucureşti, condusă de dr. Ioniţă Diana-Elena, tendoane de către echipa de la Spitalul Colentina condusă de dr. Teodoriu Ionuţ şi tot cei de la Colentina au prelevat şi celule stem.

„Din cauza timpului de resuscitare prelungit nu s-au putut preleva cordul şi plămânii, cu toate că familia şi-a dat acordul şi pentru prelevarea acestor organe”, a precizat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

Gestul altruist al familiei, în special al mamei, cu care medicii SJU au păstrat legătura în permanenţă, a stârnit admiraţia tuturor.

„Un astfel de gest este întotdeauna de un altruism extraordinar, este greu de exprimat în cuvine, pentru că noi, deşi suntem medici şi avem familii, până nu eşti în această situaţie nu poţi evalua foarte corect complexitatea gestului şi implicaţiile lui, din toate punctele de vedere. Dar ea a considerat că este bine ca băiatul să trăiască mai departe prin organele pe care el le lasă la alţii şi care sunt, din punct de vedere chirurgical, de o calitate excepţional de bună, pentru că pacientul respectiv nici nu fuma, nici nu era consumator de alcool”, a afirmat coordonatorul de transplant al SJU.

Potrivit dr. Dobrică, o astfel de intervenţie nu este uşoară, din punct de vedere sufletesc, nici pentru familia donatorului, dar nici pentru medici şi personalul medical.

„În momentul în care părăseşte sala de operaţie către morgă, acela este un moment cumplit, adică indiferent cât ai fi de tare – femeile plâng – şi acolo aşteaptă mama sa; e horror, numai să nu te pui în sufletul acelei mame… Trebuie să ai foarte multă tărie sufletească să accepţi aşa ceva. Şi gândiţi-vă că sunt oameni simpli, care nu citesc metafizică şi psihologie şi parapsihologie. Sunt nişte oameni absolut simpli, care din propria convingere mama a considerat că băiatul ei trebuie să trăiască prin ceea ce lasă în urma lui, ceea ce mi se pare o chestiune foarte complexă”, a continuat medicul primar de chirurgie toracică.

Prezentă la eveniment, dr. Konrád Judith, managerul unităţii sanitare, a mulţumit la rândul ei familiei donatorului. Dar şi echipelor de transplant.

„Mulţumim, în primul rând, familiei şi mamei îndurerate care a luat această decizie, pentru ca să iei această decizie e foarte greu. Pe de altă parte a dorit ca fiul ei să trăiască în corpul altui om şi să salveze vieţi. Aş dori să mulţumesc echipelor care au venit la noi – patru echipe – şi nu în ultimul rând aş dori să mulţumesc echipei noastre, care chiar s-a străduit foarte mult să reuşească să contribuie la această prelevare de organe, pentru că (…) acest lucru nu numai fizic, ci şi fizic, sufleteşte este un lucru care (…) şi pentru aparţinători, dar şi pentru medici şi asistenţi e dificil”, a concluzionat dr. Konrád Judith.

Cele patru echipe de transplant au fost ajutate de echipele de la blocul operator chirurgie şi de la ATI.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.