Retrospectiva anului 2022 (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2022 (I)
Retrospectiva anului 2022 (I)

Retrospectiva anului 2022 (I)

  • Ianuarie – Martie
  • Primul copil născut în noul an în Harghita a fost un băieţel viguros, care cântărea 3.850 de grame şi a venit pe lume la Spitalul Municipal Gheorgheni în data de 1 ianuarie, la ora 17:40. El este primul copil al unei tinere familii din localitatea Puntea Lupului. (https://informatiahr.ro/primii-bebelusi-nascuti-in-2022-in-harghita/)
  • În prima săptămână din luna ianuarie, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, semna contractul de execuţie pentru drumul judeţean 174C, tronsonul Panaci – Bilbor, care leagă judeţul Suceava de Harghita.

Preşedintele CJ Suceava explica că drumul de 3,66 km va avea o lăţime de 6 metri plus doi metri acostamentul, 19 podeţe transversale, şase serpentine cu un volum de excavat şi de puşcat de circa 40.000 de mc material, ziduri de sprijin pe 2,4 km cu o înălţime cuprinsă între 2 şi 14 metri, parapete de siguranţă pe 2,9 km, rigole pe 7,3 kilometri.

Termenul de execuţie era prevăzut la 24 de luni, astfel că până la sfârşitul anului 2023 se speră ca drumul care leagă judeţele Harghita şi Suceava prin Bilbor să fie finalizat. (https://informatiahr.ro/pana-la-sfarsitul-anului-2023-se-spera-ca-drumul-care-leaga-judetele-harghita-si-suceava-prin-bilbor-sa-fie-finalizat/)

La câteva zile, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc revenea cu noi informaţii din ancheta demarată şi preciza că „starea pacienţilor reoperaţi la secţia Oftalmologie s-a stabilizat, iar primele rezultate arată că bacteria Pseudomonas aeruginosa, care a produs infecţia, nu provine din mediu spitalicesc”.

Din cauza inflamaţiei active, vederea pacienţilor se deteriorase semnificativ şi au fost reoperaţi, pentru a opri această inflamaţie, infecţie.

De asemenea, până când sala de operaţie a secţiei Oftalmologie se putea folosi în siguranţă, pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale oftalmologice erau transferaţi la spitalul din Sfântu Gheorghe. (https://informatiahr.ro/bacteria-pseudomonas-aeruginosa-nu-provine-din-spitalul-judetean-de-urgenta-miercurea-ciuc/)

Ancheta era finalizată după câteva săptămâni. La mijlocul lunii februarie, directoarea executivă a DSP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, preciza că, în afara amenzilor aplicate unui număr de 11 persoane, printre care se află şi şeful secţiei de Oftalmologie, asistenta şefă, dar şi şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) şi directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, au fost prescrise şi măsuri concrete, iar secţia de Oftalmologie a fost închisă până la rezolvarea tuturor neajunsurilor.

Poliţiştii harghiteni întocmiseră dosar penal pentru „neglijenţă în serviciu” şi „vătămare corporală din culpă”, pentru cea din urmă fiind necesară plângerea prealabilă. (https://informatiahr.ro/amenzi-in-valoare-totala-de-30-000-de-lei-aplicate-de-directia-de-sanatate-publica-harghita-dupa-aparitia-focarului-de-pseudomonas-aeruginosa/)

Secţia se redeschidea la începutul lunii mai, iar la sfârşitul lunii iunie, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, preciza că „Raportul Ministerului confirmă că nu este malpraxis, nu s-a reuşit identificarea sursei infecţiei şi a problemei, deci nu se poate spune că doctorul a făcut operaţiile greşit şi că el este de vină. (…) Controlul zice că au fost mici probleme, că s-au constatat nişte lipsuri, ok, nu le contest, care au fost remediate în majoritate”.

Vorbind în nume personal, dar şi în calitate de reprezentant al corpului medicilor care îşi desfăşoară activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Adrian-Cristian Dobrică, medic primar de chirurgie toracică, spunea: „Evenimentul de la Oftalmologie a existat, deci noi nu putem să-l negăm, este o pată neagră pe obrazul acestei instituţii, din cauza căreia am suferit patru luni de zile cu toţii. (…) Evenimentul s-a produs, nu poate fi negat, trebuie să ni-l asumăm. Eu nu pot fi de acord că este o chestiune care să treacă aşa uşor”. (https://informatiahr.ro/raportul-ministerului-sanatatii-confirma-ca-nu-este-vorba-de-malpraxis-la-sectia-de-oftalmologie-anunta-conducerea-consiliului-judetean/)

  • 30 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţul Harghita participau la tradiţionalul Concurs de recitări din lirica eminesciană organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Concursul de recitări dedicat poetului Mihai Eminescu, iniţiat cu mai bine de un deceniu şi jumătate în urmă de profesoara de limba şi literatura română Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea-Ciuc pentru elevii şcolilor cu predare în limba maghiară din municipiul reşedinţă, se afla la a XVI-a ediţie. În 2022, în premieră, sfera de acţiune a evenimentului a fost lărgită, la iniţiativa inspectoarei de limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, la nivelul întregului judeţ. (https://informatiahr.ro/incepi-sa-iubesti-limba-romana-doar-ascultandu-l-pe-eminescu/)

  • Pe 22 ianuarie se inaugura cel mai mare domeniu schiabil din Harghita, în urma demersurilor făcute de către Consiliul Judeţean. Acesta includea pârtiile Lobogó (Băile Homorod), Centrul de Schi şi Agrement Bogdan (între Praid şi Pasul Bucin), Havas Bucsin (Pasul Bucin), Veresvirág (Ciumani), Kissomlyó (Şumuleu-Ciuc) şi complexul de schi Speranţa (Borsec). Ceea ce conecta aceste 12 pârtii era posibilitatea folosirii de către turişti a unei singure cartele. (https://informatiahr.ro/cel-mai-mare-domeniu-de-schi-din-judet-se-inaugureaza-sambata/)
  • Primăria municipiului Miercurea-Ciuc introducea cu data de 1 februarie, primele curse regulate de transport în comun către Szécseny.
  • După aproape 16 ani s-a patinat din nou pe pista de patinaj viteză din Miercurea-Ciuc, graţie unei iniţiative şi implicări a ministrului Sportului, Eduard Novak, şi a fostei sale antrenoare Maria Lăzărescu, la Miercurea-Ciuc era organizat din nou un concurs de patinaj viteză. Timp de câteva zile, la Miercurea-Ciuc au fost prezenţi peste 100 de copii şi antrenori din ţară. (https://informatiahr.ro/dupa-aproape-16-ani-s-a-patinat-din-nou-pe-pista-de-la-miercurea-ciuc/)
  • La Bilbor avea loc cea de-a XV-a ediţie a Colocviilor Naţionale „Octavian Codru Tăslăuanu pe coordonatele timpului”, organizate de Primăria şi Consiliul Local Bilbor, Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” Bilbor şi Parohia Ortodoxă Română Bilbor, prin care au fost marcaţi cei 146 de la naşterea celui care a fost publicist, scriitor şi om politic, una dintre puţinele personalităţi româneşti din zona Topliţei care a avut o contribuţie importantă la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. (https://informatiahr.ro/o-strada-din-bilbor-se-va-numi-octavian-codru-taslauanu/)
  • La începutul lunii februarie, 13 influencerii petreceau o săptămână în zona considerată până acum 6-7 ani „Polul Frigului” al României. La iniţiativa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, ei au făcut cunoştinţă şi au promovat potenţialul de invidiat al judeţului în sezonul rece şi turismul de iarnă. Între invitaţi s-au numărat Gianina Corondan – una dintre cele mai longevive prezenţe din Radio şi TV, entertainer, actriţă şi cântăreaţă, Otniela Sandu – absolventă de Jurnalism, actriţă şi influencer, Denisa Sima – digital creator, makeup artist şi content creator (creatoare de conţinut – n.a.), Carmen Negoiţă – persoană publică şi Ovidiu Mureşan, călător pasionat care a afirmat, pe o reţea de socializare, că Harghita Mădăraş este „unul dintre locurile cele mai frumoase din România”. (https://informatiahr.ro/turism-de-iarna-fabulos-in-harghita/)
  • La Miercurea-Ciuc, ministrul Sportului premia hocheiştii care au adus prima participare a României la Jocurile Olimpice în acest sport, în urmă cu 58 de ani. Printre aceştia s-a aflat şi Ion Ţiriac.

În nordul judeţului se derulau mai multe campanii de strângere de ajutoare ce aveau să fie trimise în taberele de refugiaţi. Unul dintre transporturi a plecat din comuna Corbu, fiind însoţit chiar de către primarul localităţii, Romeo-Ţepeş Focşa. „E bine că am venit aici, pentru că această experienţă mi-a schimbat perspectiva asupra vieţii. Şi acum mi se face pielea de găină, am plâns ca un copil, nu vă închipuiţi ce este aici, plâng şi pereţii îngheţaţi de care se sprijină. La TV, la Radio nu se vede nici pe departe ce se întâmplă cu aceşti oameni. Au nevoie de o îmbrăţişare, de multă înţelegere, trebuie să vii aici, ca să-i simţi. Iar starea aceasta s-a transmis şi copiilor lor: nu mai simt nimic, nu reacţionează nici la mâncare, nici la dulciuri, nici măcar la o jucărie, nu vor nimic. E jale! Abia aştept să ajung acasă, să îmi îmbrăţişez copiii”, povestea primarul Romeo-Ţepeş Focşa. (https://informatiahr.ro/ajutoare-de-la-corbu-pentru-refugiatii-din-ucraina-ajunsi-la-vama-siret/)

Şi filiala Harghita a Crucii Roşii Române a organizat o colectă de bunuri care au fost transportate la depozitul creat la tabăra de refugiaţi de la Suceava. (https://informatiahr.ro/colecta-de-bunuri-pentru-refugiatii-din-ucraina-organizata-de-filiala-harghita-a-crucii-rosii-romane/)

Acţiuni similare erau derulate şi de către alte instituţii.

  • Topliţenii erau invitaţi la o întâlnire cu soţii Sabina (originară din Topliţa) şi Jérôme Bergami, călători şi drumeţi de cursă lungă, au fondat Asociaţia şi proiectul „La Terre en Marche”. Cei doi au călătorit 8.300 kilometri pe jos în trei ani, pe mai multe continente, realizând performanţe greu de egalat, pe care le-au prezentat în cadrul Conferinţei „Terra în mers”, organizată în colaborare cu Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. (https://informatiahr.ro/la-terre-en-marche-odiseea-la-pas-pe-continentele-pamantului/)
  • În satul Livezi, un incendiu a distrus complet o casă. iar Asociaţia pentru promovarea tradiţiilor şi turismului în Livezi făcea un apel pentru cei care pot să vină în sprijinul celor doi proprietari prin donaţii, pentru a-i ajuta să-şi reconstruiască locuinţa. (https://informatiahr.ro/livezi-casa-distrusa-de-un-incendiu/)
  • Cenaclul „Buna Vestire” aniversa un sfert de veac de existenţă, momentul fiind marcat cu o seară de poezie, de muzică şi de „gânduri frumoase”, găzduită de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc.

„Pentru mine Cenaclul Buna Vestire este cel mai frumos copil pe care l-a dăruit elita harghiteană şi mai ales cea din Miercurea-Ciuc”, spunea atunci preşedintele Asociaţiei Cenaclului, poetul Ionel Simota. (https://informatiahr.ro/cenaclul-buna-vestire-la-ceas-aniversar/)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.