Cenaclul „Buna Vestire” la ceas aniversar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Cultură » Cenaclul „Buna Vestire” la ceas aniversar
Cenaclul „Buna Vestire” la ceas aniversar

Cenaclul „Buna Vestire” la ceas aniversar

  • Poetul Ionel Simota, preşedintele Asociaţiei Cenaclul „Buna Vestire”: „Cenaclul Buna Vestire este cel mai frumos copil pe care l-a dăruit elita harghiteană şi mai ales cea din Miercurea-Ciuc (…), a crescut frumos şi a dat satisfacţii şi bucurii în mod constant oamenilor de cultură şi publicului harghitean”

Anul acesta, Cenaclul „Buna Vestire” aniversează un sfert de veac de existenţă. Însă istoria lui este mai lungă, încă de la începutul anilor ’90.

„Atunci se numea Luceafărul şi întâlnirile aveau loc o dată la două săptămâni, joia, la Cercul Militar încă din 1992-1993. În 1997, la o întâlnire cu membrii cenaclului, care a avut loc în data de 25 martie, zi de sfântă sărbătoare, când creştinii celebrează „Buna Vestire”, unii dintre noi – cei mai în vârstă – au propus să-i schimbăm numele care venea dintr-o perioadă gri. Şi atunci am spus: «dacă tot este Buna Vestire, să-i spunem Buna Vestire». Deci, denumirea cenaclului vine din 1997, când am reuşit să ne înregistrăm juridic ca Asociaţie”, povesteşte poetul Ionel Simota, preşedintele Asociaţiei Cenaclul „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Braşov.

Din 1995 şi până în prezent, cenaclul a desfăşurat sute de activităţi – lansări de carte, expoziţii de pictură, serate de muzică şi poezie, evenimente dedicate sărbătorilor şi aniversărilor de peste an. Aici au debutat şi şi-au citit textele literare tinerii sau mai experimentaţii poeţi şi prozatori, răspunzând nevoii de cultură şi de frumos – însă doar vreo 200 au fost consemnate de-a lungul vremii, în publicaţiile Adevărul Harghitei şi Informaţia Harghitei, păstrate în arhiva Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

Recent, în contextul aniversării unui sfert de secol de existenţă, Cenaclul „Buna Vestire” şi-a invitat prietenii la o seară de poezie, de muzică şi de „gânduri frumoase”, găzduită de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc şi de reprezentanta acesteia, doamna Bedő Melinda.

S-au adunat „cu mic cu mare, prieteni buni de aproape şi de mai departe, să-şi amintească de timpurile frumoase ce-au fost”, de oamenii dragi care nu mai sunt printre noi şi să lege noi prietenii, pentru vremurile ce-or să vină.

Pentru că Cenaclul „Buna Vestire” a fost de-a lungul timpului şi continuă să fie nu numai o admirabilă modalitate de exprimare a tinerilor care scriu, cântă şi care au ceva de spus, ci şi un punct de întâlnire al oamenilor de cultură din centrul ţării şi de peste hotare cu admiratorii lor, dar şi un partener fidel al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi al Despărţământului ASTRA la sărbătoarea anuală dedicată poetului nepereche Mihai Eminescu şi Culturii Naţionale.

Membrilor Cenaclului „Buna Vestire” le-au fost alături la ceas aniversar publicul devotat, respectaţi şi preţuiţi colegi de breaslă, între ei prozatorul Cezar Pârlog, scriitorul Daniel Întuneric, poeta Petronela Apopei-Ignat şi profesorul Mihai Trifoi de la Covasna, jurnalist şi prozator, autor al mai multor cărţi cuprinzând articole publicate în presă. Pe membrii Cenaclului „Buna Vestire” avea să-i surprindă plăcut şi prezenţa unei delegaţii din Republica Moldova – Raionul Străşeni, aflată în vizită în judeţul înfrăţit Harghita. Ce bucurie pentru toţi…

„Pentru mine Cenaclul Buna Vestire este cel mai frumos copil pe care l-a dăruit elita harghiteană şi mai ales cea din Miercurea-Ciuc. Am căutat de-a lungul celor 25 de ani să am grijă de el, copilul acesta a crescut frumos şi a dat satisfacţii şi bucurii în mod constant oamenilor de cultură şi publicului harghitean prin diversele întâlniri cu scriitori pe care le-am organizat de-a lungul anilor, nu numai din Harghita, ci şi din alte zone ale ţării şi chiar din afara graniţelor. Este o asociaţie pe care am trudit să o ţinem în viaţă şi să o facem vizibilă. Şi iată că începând din acest an Cenaclul participă activ, acordând anual un premiu din partea Asociaţiei Buna Vestire – premiul Daniel Drăgan, unul dintre marii prozatori ai României, plecat dintre noi, onorându-i astfel memoria. Am trudit o bucată de vreme – până ne-a întrerupt Pandemia COVID-19 – şi cu Concursul Naţional de Literatură „Andrei Jenică”, pe care l-am înfiinţat şi care a durat câţiva ani, dar pe care ţinem foarte mult să-i reînviem firul. Şi nu ne oprim aici”, a declarat publicaţiei noastre preşedintele Asociaţiei Cenaclului, poetul Ionel Simota.

La mulţi ani Cenaclul „Buna Vestire” şi la mai mare!

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.