Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„La Terre en marche” – Odiseea la pas pe continentele pământului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » (Inter)Național » „La Terre en marche” – Odiseea la pas pe continentele pământului
„La Terre en marche” – Odiseea la pas pe continentele pământului

„La Terre en marche” – Odiseea la pas pe continentele pământului

  • Sabina şi Jérôme Bergami: „Am strâns comoara întregii umanităţii: purtăm pământ de pe cele şase continente în rucsac şi-l împărţim cu ceilalţi, în semn de unitate, în semn de respect. Un gest modest, fratern, profund, puternic”

Sabina este originară din România, născută la Topliţa, fire curioasă şi sociabilă, încurajată de părinţi, care îşi poartă ţara şi oraşul natal „în suflet”, reprezentându-le „cu respect şi onoare în toată lumea”, astăzi animatoare-formatoare şi conferenţiar „Terra în mers”.

Jérôme Bergami este scriitor şi conferenţiar francez născut la Saint-Maur-des-Fossés, absolvent de „Litere Moderne” la Paris, reîntors în Bretania în căutarea propriei identităţi, în urmă cu mulţi ani. A venit pentru prima oară în România în anul 2004 pentru a documenta şi scrie o carte despre filozoful şi scriitorul român Emil Cioran. În timpul vizitei, la Topliţa a cunoscut-o pe Sabina, cu care s-a căsătorit în 2007, ambii stabilindu-se în Franţa.

În 2013, soţii Bergami, călători şi drumeţi de cursă lungă, au fondat Asociaţia şi proiectul „La Terre en Marche”, în traducerea iniţiatorilor „Terra în mers”, cu sediul în oraşul Toulouse, un proiect umanitar, colectiv, cuprinzând călătorii extreme care vorbesc întregii lumi despre esenţa vieţii, despre importanţa covârşitoare a dialogului, înţelegerii reciproce şi a respectului faţă de cultura fiecărui popor.

De-a lungul mai multor ani de atunci încoace, cei doi pelerini au diseminat mesajul dialogului, „în căutare de sens”, şi „al întâlnirii, pe cât de efemeră, pe atât de profundă, al legăturii între culturi diferite”, al respectului reciproc şi al bunei înţelegeri.

Pentru îndeplinirea idealului lor, Jérôme şi Sabina Bergami au călătorit 8.300 kilometri pe jos în trei ani, pe mai multe continente, realizând performanţe greu de egalat, pe care le-au prezentat, recent, în cadrul Conferinţei „Terra în mers”, organizată în colaborare cu Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa.

„Această acţiune este rezultatul unui drum lung, de mai bine de zece ani în  cuplu, în timpul căruia am făcut alegeri de viaţă cu un numitor comun constant: chemarea înflăcărată spre familia umană în complexitatea ei, în diversitatea ei, setea pentru lumea cea mare, cu frumuseţile ei, cu rănile ei, o căutare intensă a sensului prezenţei noastre aici, al existenţei noastre. (…) La Terre on Marche este o necesitate şi o speranţă în acelaşi timp”, susţin fondatorii proiectului.

Pentru prima expediţie, desfăşurată între 2014 şi 2016, au ales un itinerar simbolic: Via Egnatia, un drum roman antic, construit în secolul al II-lea î.Hr., ce trecea prin provinciile romane Iliric, Macedonia şi Tracia, traversând un teritoriu care astăzi aparţine statelor Albania, Macedonia de Nord, Grecia şi Turcia.

Au pornit din Veneţia – oraşul lui Marco Polo, binecunoscutul neguţător care a călătorit în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea către China – într-un marş la pas de 6.080 de kilometri, care a durat doi ani, purtând, în doi săculeţi, ţărână adunată din lumea întreagă, un simbol puternic şi purtătorul unor mesaje profunde.

„Am pornit cu pământ de pe cinci continente, am mers pe jos, doar pe jos, din ţară în ţară, din şcoală în şcoală, împărţind acest pământ, în schimbul pământului din fiecare stat traversat. Pentru că pământul este materia din care luăm fiinţă, care ne leagă unii de ceilalţi, căci de la el ne luăm cu toţii hrana, este locul unde ne bucurăm şi locul unde sfârşim ca muritori. Fiecare om pe care l-am întâlnit este legat de pământul natal. Când un georgian ne-a dat pământ să îl punem în săculeţ, era ca şi când ne-a dat carnea de pe el. Este un mesaj de pace între oameni şi de respect faţă de culturile popoarelor lumii”, a explicat Jérôme Bergami.

Au traversat Armenia, Iranul, Turkmenistanul, Uzbekistanul, Kârghâzstanul şi Tadjikistanul, pentru a ajunge în China, trecând frontiera pentru a ajunge la punctul terminus al primei părţi a călătoriei: oraşul Kashgar, poarta Deşertului Taklamakan.

„Am parcurs între 20 şi 25 de kilometri pe zi, am împrumutat unul dintre drumurile Mătăsii. Am vrut să transformăm un drum militar şi comercial odinioară într-unul de întâlnire şi relaţionare”, a adăugat Sabina Bergami.

Nu a fost uşor, mai ales pentru Sabina, care a învăţat pe parcurs să îşi gestioneze efortul, să îşi îngrijească rănile zilnice la ambele picioare şi să preţuiască fiecare secundă de odihnă, să se ferească de pericole şi mai ales de atacurile cânilor ciobăneşti, să se lupte cu sine, ca să o ia de la capăt zi de zi. Şi nu în ultimul rând să gestioneze disconfortul generat de climă, de intemperii şi de relief. „Terra în mers” s-a dovedit de multe ori un test de rezistenţă fizică, dar şi de rezistenţă în cuplu. Pasiunea ambilor pentru călătorii şi aventură a învins orice obstacol.

În fiecare ţară au fost nevoiţi să înveţe câteva cuvinte din limba vorbită de localnici, cât să se înţeleagă cu ei, fie că erau ruşi, greci, albanezi şi aşa mai departe.

Au întâlnit o mulţime de oameni, de naţionalităţi şi de culturi diferite, au înnoptat în biserici, în moschei, în casele oamenilor simpli şi în cortul pe care l-au purtat de-a lungul întregii aventuri.

„Terra în mers a fost, pe undeva, intenţia noastră de a trezi conştiinţa. Marşul nostru este mijlocul de comunicare naturală între oameni, căci lentoarea inspiră încredere şi bunăvoinţă. Este esenţial acest demers, pentru că lumea de astăzi, tinerii au uitat ce înseamnă apropierea umană, fizică şi deschiderea faţă de ceilalţi. Acum întâlnirile au loc cu precădere pe Internet sau la telefon. Am vrut să le reamintim legătura noastră spirituală cu pământul şi faptul că, dacă îl înţelegem, îl putem proteja şi apăra, să le spunem celorlalţi «atenţie la neatenţie!»”, detaliază co-fondatoarea „La Terre en marche”.

„În lume sunt multe probleme astăzi, sunt războaie, sunt probleme economice, probleme ecologice, culturale, iar noi ne dorim să readucem respectul şi pacea în inimile oamenilor. Ne dorim ca relaţiile fizice dintre ei să fie reluate, vrem un dialog faţă în faţă, ca de la egal la egal. Vrem să continuăm dialogul nostru simbolic cu toată lumea de pe planeta noastră, iar eu să realizez, în scris, o frescă a vremurilor noastre şi a oamenilor zilelor noastre”, a completat Jérôme Bergami.

În 2019, tinerii noştri temerari au pornit în cea de-a doua expediţie, în Africa, unde au străbătut Etiopia, Tanzania şi Malawi, parcurgând 2.300 de kilometri pe jos, în patru luni. În această călătorie, Sabinei şi lui Jérôme li s-a alăturat şi Enora, fiica lor născută în 2017, purtată de tatăl ei în spate, într-un „marsupiu de competiţie”. De această dată, ştafeta simbolică a odiseei, adunată în cele două borsete de piele, au conţinut pământ din întreaga lume, scurt-metrajele din timpul călătoriei prezentate de familia Bergami în timpul conferinţei fiind mai mult decât edificatoare.

Finalul călătoriei a fost „bizar” şi „brutal”, mărturisesc cei doi pelerini de cursă lungă.

„A fost un şoc, un traumatism şi ne-a fost greu să ne readaptăm la ritmul cotidian al vieţii. Trebuie să stăm pe drum mereu şi aşa nu vom avea niciodată probleme de adaptare”, ne spun râzând cei doi tineri.

Terra în mişcare este o aventură umană extraordinară, o provocare sportivă, o călătorie culturală şi spirituală, o explorare etnografică şi geografică şi deopotrivă o acţiune educaţională. Sfatul iniţiatorilor ei pentru cei care doresc să le urmeze exemplul este următorul:

„Voi, care vreţi să trăiţi Marea Aventură, porniţi la drum! Mergeţi să salutaţi oamenii, mergeţi să salutaţi lumea, pământul lumii! Va fi mai mult decât un pas, un impuls; mai mult decât un itinerar, o ucenicie. Fiţi solidari, aveţi încredere în voi, determinare, răbdare, depăşiţi-vă limitele. Sunt atâtea orizonturi care vi se vor dezvălui. Şi aşteptaţi-vă la neaşteptat!”.

La evenimentul organizat în colaborare cu Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa a participat şi mama Sabinei Bergami, Viorica Macarie, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa, care a prezentat câteva dintre volumele semnate de Jérôme Bergami.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.