Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea Ciuc a semnat contractul de achiziţie pentru 23 de autobuze | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea Ciuc a semnat contractul de achiziţie pentru 23 de autobuze
Primăria Miercurea Ciuc a semnat contractul de achiziţie pentru 23 de autobuze

Primăria Miercurea Ciuc a semnat contractul de achiziţie pentru 23 de autobuze

  • Valoarea acestora este de 26 milioane de lei şi au motorizare bazată pe gaz natural comprimat, mai ecologică decât cea convenţională pe motorină sau benzină
  • Deşi primul lot ar urma să sosească în următoarele şase luni, vehiculele nu vor putea fi văzute pe străzi mai repede de anul 2023

După refacerea pasajului peste calea ferată, achiziţia de autobuze este al doilea pas în cadrul proiectului de Mobilitate Urbană. Contractul de achiziţie a fost semnat miercuri de către reprezentanţii primăriei şi firmei Dutch Truck Service, din Piteşti, care va livra autobuzele.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, spunea că achiziţia acestor vehicule face parte din planul de mobilitate urbană, fiind al doilea contract semnat în acest sens. De asemenea, în prezent, se află în procedură de achiziţie publică reabilitarea autogării, precum şi construirea de garaje pentru autobuze şi a staţiei de încărcare cu gaz natural comprimat.

Revenind la contractul semnat, edilul afirma că autobuzele vor fi livrate în patru tranşe: un prim lot de 5 vehicule ar trebui să sosească până în iulie; apoi alte 5 autobuze în 8 luni de la data semnării contractului, încă 5 la 10 luni, iar ultimele 8 cel târziu în februarie 2023. Valoarea totală a contractului (în care intră atât preţul de achiziţie, cât şi mentenanţa pentru 5 ani) este de 26,3 milioane de lei.

Gabriel Stanciu, administratorul firmei care a câştigat licitaţia, preciza că autobuzele cumpărate de către Primăria Miercurea Ciuc sunt alimentate cu gaz natural comprimat. Producătorul acestor autoşasii este IVECO, companie care, arăta Gabriel Stanciu, are o experienţă de peste 25 de ani în ceea ce priveşte motorizarea cu gaz natural comprimat.

În ceea ce priveşte componenta ecologică a proiectului, tot Gabriel Stanciu spunea că, faţă de motoarele convenţionale pe motorină sau benzină, în cazul celor pe gaz natural comprimat emisiile de oxizi azot sunt cu aproximativ 20% mai reduse, iar a particulelor PM (particulele de praf fin) cu 80%. De asemenea, şi nivelul zgomotului în cazul motoarelor pe gaz natural comprimat este cu 6 decibeli mai mic faţă de cel al motoarelor convenţionale.

În ceea ce priveşte caracteristicile lor, Korodi Attila spunea că autobuzele sunt dotate cu aer condiţionat, au o capacitate de 35 de locuri (atât pe scaune, cât şi în picioare) şi sunt cu podea joasă, ceea ce va permite şi utilizarea lor de către persoanele cu dizabilităţi, aflate în scaune cu rotile.

Abia la anul se va lua o decizie în privinţa actualelor autobuze

Cum cele 23 de autobuze pentru care s-a semnat contractul de achiziţie vor funcţiona pe gaz natural comprimat, acestea nu vor putea fi puse în circulaţie până când municipalitatea nu va amenaja şi o staţie de alimentare. Adică, în 2022 nu le vom vedea pe străzi. Astfel, primele autobuze care vor sosi în această vară vor fi puse la adăpost pentru aproximativ un an.

Ce se va întâmpla cu actualele autobuze după ce vor intra în circulaţie cele 23 de vehicule noi? Probabil, o parte din ele vor rămâne în circulaţie pentru diferite solicitări, eventual perirubane. Însă „decizia obiectivă o putem lua la sfârşitul anului viitor, în momentul în care vom vedea sistemul funcţionând, pentru că atunci vom vedea exact dacă mai are o utilitate parcul de autobuze, care oricum este foarte uzat la ora actuală”, arăta primarul municipiului Miercurea Ciuc.

De ce autobuze pe gaz şi nu electrice?

Chiar dacă toate sau aproape toate proiectele de mobilitate urbană despre care se vorbeşte în prezent şi care sunt în curs de implementare vizează autobuze electrice, vehicule care, de altfel, au câţiva ani de când au început să circule prin municipii ca Braşov sau Cluj-Napoca, Primăria Miercurea Ciuc a achiziţionat maşini cu motorizare pe gaz natural comprimat. De ce?

Korodi Attila explica faptul că proiectul de Mobilitate Urbană, adoptat în 2018, se bazează pe Strategia de Dezvoltare Urbană care a fost aprobată în 2016-2017. În acel moment, criteriile de eligibilitate încă mai permiteau achiziţia de autobuze propulsate cu gaz natural comprimat. Astfel, la acea dată, s-a considerat că cea mai bună tehnologie era cea cu gaz natural comprimat.

Însă, dacă ar trebui luată acum, în 2022, decizia, cel mai probabil, va fi alta, dar şi pentru că situaţia este alta, iar liniile de finanţare exclud în totalitate această tehnologie.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.