Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până la sfârşitul anului 2023 se speră ca drumul care leagă judeţele Harghita şi Suceava prin Bilbor să fie finalizat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Până la sfârşitul anului 2023 se speră ca drumul care leagă judeţele Harghita şi Suceava prin Bilbor să fie finalizat
Până la sfârşitul anului 2023 se speră ca drumul care leagă judeţele Harghita şi Suceava prin Bilbor să fie finalizat

Până la sfârşitul anului 2023 se speră ca drumul care leagă judeţele Harghita şi Suceava prin Bilbor să fie finalizat

  • Acest drum va scurta distanţa dintre Vatra Dornei şi Topliţa cu peste 90 de kilometri
  • Preşedintele CJ Suceava a semnat contractul pentru finalizarea ultimului tronson din judeţul vecin al DJ 174C, Panaci – limita cu Harghita
  • În Harghita, din cei peste şase km de drum de la Bilbor până la limita cu judeţul Suceava, cinci sunt executaţi, însă au apărut probleme pe ultimul kilometru înainte de intrarea în Bilbor dinspre Suceava, care trebuie reproiectat şi scos din nou la licitaţie

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, săptămâna trecută, contractul de execuţie pentru drumul judeţean 174C, tronsonul Panaci – Bilbor, care leagă judeţul Suceava de Harghita.

„Am semnat contractul pentru ultimul tronson din drumul judeţean 174C Panaci – Bilbor. Este cea mai importantă porţiune nouă, în serpentine, de 3,66 km, care leagă judeţul Suceava de judeţul Harghita prin Pasul Bilbor”, a spus Gheorghe Flutur în momentul semnării contractului, conform unei înregistrări postate pe pagina oficială de Facebook a CJ Suceava.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că drumul de 3,66 km va avea o lăţime de 6 metri plus doi metri acostamentul, 19 podeţe transversale, şase serpentine cu un volum de excavat şi de puşcat de circa 40.000 de mc material, ziduri de sprijin pe 2,4 km cu o înălţime cuprinsă între 2 şi 14 metri, parapete de siguranţă pe 2,9 km, rigole pe 7,3 kilometri.

„Important de ştiut este că acest drum face legătura (cu Transilvania – n.n.) prin pasul Bilbor. Este un drum nou. Procedurile de scoatere din fond forestier au durat destul de mult. Am intrat în linie dreaptă. Iar noi am făcut de la Vatra Dornei 28 km pe proiecte europene, ultimul tronson de 6 km l-am recepţionat anul trecut”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Termenul de execuţie este de 24 de luni. „La finalul anului 2023 să finalizăm şi să dăm drumul la unul dintre cele mai importante, ca strategie, drumuri ale judeţului Suceava, care înseamnă legătura cu Topliţa. Să nu uităm, de la Vatra Dornei până în Pasul Bilbor sunt 35 de km şi de la Bilbor mai sunt 27 de km până la Topliţa. Asta înseamnă 62 de kilometri. Astăzi, legătura cu Topliţa din Vatra Dornei prin Bistriţa se face pe 154 de km. Deci acest traseu va fi mai scurt cu 92 km după ce finalizăm acest drum. E o investiţie importantă”, a spus Gheorghe Flutur.

Acesta a precizat că drumul este un câştig şi dă „o perspectivă fără precedent de dezvoltare economică şi turistică a zonei”.

„Sunt convins că va fi un câştig excepţional atât pentru Ţara Dornelor, zona Panaci – Neagra Şarului – Masivul Munţilor Călimani, cât şi pentru cei din Ardeal, care vor putea vizita Bucovina, judeţul Suceava şi dăm o perspectivă de dezvoltare economică şi turistică a zonei fără precedent. De aceea eu semnez cu bucurie acest contract de execuţie”, a mai afirmat preşedintele CJ Suceava.

Situaţia pe tronsonul din Harghita

În judeţul Harghita, în luna decembrie a anului 2018 a fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea DJ 147A – Bilbor (km 20 – 23+423) – DJ 174C (limita cu judeţul Suceava, km 5 – 1+197). Prin acest contract, se asigurau fonduri nerambursabile necesare finalizării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a unei importante rute între Moldova şi Transilvania.

Este vorba despre peste 6 kilometri, pentru modernizarea cărora s-au alocat aproximativ 7,86 milioane lei, fonduri europene alocate prin Programul Operaţional Regional, din care 7,71 milioane lei (98%) erau finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAP, restul sumei fiind co-finanţarea adusă de către beneficiarii proiectului, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăriile Topliţa şi Bilbor.

După semnarea contractului, începerea lucrărilor a fost întârziată din diferite motive, unul fiind că firma care a câştigat licitaţia „caută chichiţe ca să nu poată fi obligată să înceapă lucrarea”, după cum spunea la momentul respectiv preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

În momentul de faţă, după cum precizau reprezentanţii CJ Harghita în diferite prezentări ale stadiului modernizării drumurilor judeţe, din acest drum de peste 6 km sunt realizaţi 5 kilometri. La ultimul kilometru, înainte de intrarea în Bilbor dinspre Suceava, au apărut foarte multe alunecări de teren şi trebuie reproiectat pentru eliminarea apei şi consolidarea terasamentelor. De asemenea, trebuie scoase la licitaţie din nou lucrările de execuţie. Totuşi, se speră că în acest an va începe execuţia lucrărilor de modernizare pentru finalizarea acestui drum.

Iar dacă nu o să mai intervină probleme, cele două tronsoane, atât cel din Suceava, cât şi cel din Harghita, vor fi finalizate în termen, iar până la sfârşitul lui 2023 legătura între Transilvania şi Moldova prin Bilbor să fie finalizată. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.