Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un prim transport de ajutoare pentru refugiații din Beregovo, pregătit de plecare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » (Inter)Național » Un prim transport de ajutoare pentru refugiații din Beregovo, pregătit de plecare
Un prim transport de ajutoare pentru refugiații din Beregovo, pregătit de plecare

Un prim transport de ajutoare pentru refugiații din Beregovo, pregătit de plecare

  • Borboly Csaba: „De îndată ce primim undă verde, vom porni, fie azi, fie mâine, acolo unde este mare nevoie de ele”

În urma apelului lansat vinerea trecută de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, inițiatorul unei acțiuni de colectare de ajutoare destinate persoanelor care au fugit din calea războiului, refugiindu-se temporar în raionul Beregovo, aflat pe cale de înfrățire cu județul Harghita, locuitorii județului, mai multe companii, organizații neguvernamentale, primării și biserici, „chiar și UDMR” s-au mobilizat și au adus la cele șase puncte de colectare ajutoare în număr semnificativ.

Luni, acestea au fost aduse la Miercurea-Ciuc și depozitate la centrul amenajat la parterul Palatului Administrativ, sortate și încărcate în două dube cu capacitate mare de încărcare, de sute de kilograme fiecare.

Între donații se află multe produse alimentare neperisabile – conserve, orez, paste făinoase, făină, zahăr, ulei, e.t.c –, pături şi saltele pentru cazarea refugiaților în săli de sport, în cămine culturale, şcoli sau în alte locaţii, lumânări, lămpi cu acumulatori și cu încărcare solară, chiar și un generator de curent electric nou-nouț, cumpărat și donat de Primăria comunei Dealu.

„S-au strâns și sume importante de bani prin Asociația pentru Județul Harghita, din care vom cumpăra saltele gonflabile și mai multe lămpi, așa cum ni s-a solicitat din partea conducerii raionului Beregovo . Suntem pregătiți să transportăm donațiile, dar așteptăm undă verde din partea autorităților din Ucraina, deoarece, momentan, nu există un sistem prin care ajutoarele umanitare să fie transportate. Așadar, de îndată ce primim undă verde, vom porni, fie azi, fie mâine, spre Beregovo, unde este mare nevoie de aceste ajutoare. Le mulțumesc tuturor pentru că au răspuns prompt la acțiunea lansată de noi, (…) am primit foarte multă susținere și la rândul nostru vom fi alături, la nevoie, de județele care se află la granița cu Ucraina: Maramureș, Satu Mare, Botoșani”, a declarat șeful administrației publice județene din Harghita.

Vinerea trecută, Consiliul Județean a inițiat o campanie de strângere de ajutoare, destinate persoanelor care au căutat sprijin la vreme de război în raionul Beregovo din regiunea Transcarpatia.

În urma discuțiilor purtate cu președintele raionului, Rezes Károly i-a povestit că în 24 de ore, zeci de ucraineni din Kiev și din estul țării – teritorii atacate de forțele militare ruse -, au ajuns în Beregovo și că are nevoie de sprijin pentru asigurarea hranei și de cele necesare cazării lor, în condițiile în care „magazinele” din Ucraina „sunt goale”.

„Vom continua această acțiune până când lucrurile reintră în normalitate și sprijinul nostru nu va mai fi necesar”, a adăugat președintele Borboly Csaba.

Celor care pot și doresc, le reamintim locațiile unde se colectează donațiile și programul de funcționare al acestora:

– în Miercurea-Ciuc, non-stop, la garajul Consiliului Județean, vizavi de Universitatea Sapientia;

în Gheorgheni, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția

Copilului (DGASPC) Harghita din str. Fogarassy Mihály nr. 4, începând de

luni, între orele 8:00-15:00;

la Cristuru Secuiesc, la sediul DGASPC Harghita din str. Kossuth Lajos nr.5/1,

începând de luni, între orele 8:00-15:00;

la Toplița, la sediul DGASPC Harghita din str. Victor Babeș nr. 8, începând de

luni, între orele 8:00-15:00;

în Odorheiu Secuiesc: la locația Incubatorului de Afaceri, strada II. Rákóczi

Ferenc nr. 84, începând de luni, între orele 8:00-15:00;

la Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș, situat la numărul 342, începând de luni,

între orele 8:00-15:00.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.