Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După aproape 16 ani s-a patinat din nou pe pista de la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sport » După aproape 16 ani s-a patinat din nou pe pista de la Miercurea Ciuc
După aproape 16 ani s-a patinat din nou pe pista de la Miercurea Ciuc

După aproape 16 ani s-a patinat din nou pe pista de la Miercurea Ciuc

Peste 100 de copii de la mai multe cluburi din ţară au fost prezenţi, la sfârşitul săptămânii trecute, la Miercurea Ciuc pentru a participa la un concurs Open de patinaj viteză pe pista care nu a mai fost folosită de aproape 16 ani.

O idee pusă în practică în scurt timp

Maria Lăzărescu, cea care a fost antrenoare de patinaj viteză timp de 39 de ani (din 1971 şi până în 2010), povestea că înainte cu o săptămână şi ceva de concurs, ea şi mai multe persoane, au primit o invitaţie din partea lui Eduard Novák (fost patinator, actual ministru al Sportului) pentru a organiza un concurs de patinaj viteză, dacă vremea le va permite acest lucru.

Având experienţă în facerea gheţii, Maria Lăzărescu s-a oferit. Cu noroc din partea vremii, pentru că a nins şi că a fost destul de rece), dar şi prin devotament şi cu mijloace proprii, până sâmbătă gheaţa a fost făcută. Astfel că acest concurs Open (deschis tuturor) s-a putut organiza, iar la el au fost prezenţi peste 100 de copii.

Amintiri şi emoţii

La acest concurs a fost prezent şi Ion Opincariu, antrenor în cadrul Clubului Sportiv Ploieşti, iar revenirea la Miercurea Ciuc pentru el, dar şi pentru multă lume, a fost una cu emoţii.

„Având în vedere că tinereţea mea, ca sportiv, mi-am petrecut-o aici, primii ani de antrenorat aici, primele rezultate mari pentru patinajul viteză s-au făcut, cu foarte mult antrenament, aici, este un lucru deosebit.

(…) Mă simt ca pe vremuri, când eram patinator. Şi atmosfera, şi totul. Sunt puţine emoţii. Ne-am întâlnit cu foştii colegi, antrenori, arbitri care erau şi pe vremuri. E un lucru deosebit”, spunea Ion Opincariu.

Tot el spunea că la CS Ploieşti sunt foarte mulţi copii, iar în lipsa gheţii din municipiul prahovean şi a lipsei fondurilor pentru pregătire în străinătate, venirea la Miercurea Ciuc a însemnat mult.

„Sperăm, în continuare, să putem să mai facem competiţii aici”, încheia antrenorul ploieştean.

Din Ploieşti este şi Radu Gabriel Pârvu, un copil de nici 10 ani şi care practică patinajul viteză de la 6 ani. A fost pentru prima dată pe gheaţa de la Miercurea Ciuc şi spunea că se pregăteşte pentru concursul care a avut loc la sfârşitul săptămânii ca să aducă clubul prahovean pe primul loc.

Recunoştea că nu are mult talent la patinaj, dar este convins că prin multă muncă poate să-i depăşească pe mulţi.

Un alt puşti care a fost la Miercurea Ciuc este Alexandru Bogdan Mereuţă. El practică patinajul de aproape 8 ani şi spune că-l reprezintă, antrenându-se de 4-5 ori pe săptămână, câte două ore. „Îmi place totul la el, antrenamentele, patinajul în sine”.

Ministrul Sportului din nou pe gheaţă după mai bine de 25 de ani

„Bine aţi venit la locul unde oamenii sunt fericiţi!” – aşa începeau declaraţiile oferite, sâmbătă, de Eduard Novák, ministrul Sportului, cu ocazia primului concurs de patinaj viteză organizat pe pista din Miercurea Ciuc după 16 ani.

Spunea că organizarea acestui concurs şi, practic, repunerea în folosinţă a gheţii, este „cel mai frumos proiect” de când este ministru al Sportului şi că este incredibil cum s-au activat toţi oamenii iubitori ai acestui sport, atât de pe plan local, cât şi din ţară. „Din nimic (potrivit ministrului, în prezent nu există o federaţie de patinaj – n.a.), în câteva zile s-au strâns mai mult de 100 de copii”.

„Cred că este un exemplu clar că, dacă avem infrastructură, dacă avem dedicaţie, implicare, atunci cu siguranţă o să vină şi rezultatele. Suntem foarte fericiţi că vedem atâtea feţe bucuroase şi lumea vine şi ne felicită.”, a mai spus Eduard Novák.

Ministrul Sportului preciza că în primul său an de mandat a realizat multe lucruri, de la dublarea premiilor pentru sportivii care au luat medalii la Jocurile Olimpice, până la facilitarea unor lucruri pentru diferite federaţii, dar că toate acestea au fost privite ca pe nişte lucruri banale, ca şi cum totul ar fi fost normal. Însă, prin acest proiect, făcut în 5 zile, se pare că a făcut mult mai multă lume fericită. „Este puterea sportului”, spunea demnitarul.

Costumul pentru Nagano ’96, din nou pe gheaţă

Dacă mai este cineva care nu-i cunoaşte povestea de viaţă a lui Eduard Novák, să reamintim faptul că înainte de a practica ciclismul el a fost unul dintre cei mai buni patinatori viteză din ţară (dacă nu chiar cel mai bun), iar una dintre antrenoarele sale a fost Maria Lăzărescu. Trebuia să concureze la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano 1998, însă în urma unui accident a rămas cu o invaliditate permanentă şi a fost nevoit să-şi vadă încheiat visul de pe gheaţă. Cu timpul a reintrat în sport, dar a ales ciclismul.

Acum, după câţiva zeci de ani, Eduard Novák s-a reîntors pe gheaţă şi a dorit ca momentul să fie unul cu totul special.

Novák Eduard, în echipamentul cu care a concurat sâmbătă, dar şi când a câştigat pentru ultima dată titlul de campion naţional

„Nu neg faptul că foarte mulţi ani la rând nici nu am putut să mă apropii de pista de patinaj viteză. Am avut tot timpul această suferinţă, durere în inimă, faptul că am pierdut 15 ani de muncă şi sport şi posibilitatea de a fi participant la Jocurile Olimpice.

Însă, cumva, acum mi-a venit ideea asta de a trece peste problema de acum 30 ani şi, desigur, când vezi atâţi copii fericiţi, atâtea feţe şi antrenori fericiţi, te vindecă. Şi asta pot să spun că este o terapie personală.

Pentru cinstea patinajului am îmbrăcat acest costum din 1998, care era echipamentul meu de lot naţional pentru Jocurile Olimpice de la Nagano. Aşa că mă simt foarte bine în el şi în competiţie o să port acel costum cu care am concurat ultima oară şi am câştigat ultimul titlu de campion naţional aici, pe această pistă”.

Preşedintele SC M. Ciuc: sperăm ca la anul să facem mai multe concursuri

Un sprijin important pentru organizarea acestui concurs a venit şi de la Sport Club Miercurea Ciuc. Hodos László, preşedintele clubului, spunea că s-a reuşit în timp de săptămână să se facă un proiect care înainte cu doar o lună sau câteva zile părea a fi ceva imposibil.

„Sperăm să ducem mai departe acest sport, sperăm ca anul viitor să facem mai multe concursuri”, spunea Hodos László.

O nouă federaţie de patinaj

Ministrul Sportului a dorit să puncteze câteva aspecte şi despre Federaţia Română de Patinaj.

Spunea că acest for, mult timp, a suferit din cauza unui management defectuos, iar timp de 3 sau 4 ani nu a avut finanţare de la Ministerul Sportului. Anul trecut s-au început primele demersuri de revigorare a federaţiei: prima dată a fost radiată, iar acum urmează ca toate secţiile să se adune într-un loc şi să înfiinţeze noua federaţie de patinaj în România.

Planuri pentru patinajul din Miercurea Ciuc

Eduard Novák spunea că, în calitate de ministru al Sportului, are un plan şi pentru sporturile de iarnă din Miercurea Ciuc. „Ne dorim extrem de mult ca acest patinoar şi Miercurea Ciuc să devină în baza Strategiei Naţionale pentru Sport un centru olimpic de iarnă”, afirma ministrul.

Astfel, pe lângă reabilitarea patinoarului artificial, se doreşte acoperirea pistei de patinaj viteză.

***

Maria Lăzărescu spunea că ultima competiţie pe pista de patinaj viteză din Miercurea Ciuc a avut loc în ianuarie 2006, când s-au organizat Campionatele Naţionale, iar ultima dată pista a fost folosită în martie, acelaşi an, când aici s-a pregătit lotul naţional pentru Campionatul Mondial de juniori. Apoi, în 2007 a început artificializarea pistei, dar care nu s-a mai finalizat, iar de atunci activitatea patinajului viteză pe pista mare s-a oprit complet. Până săptămâna trecută.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.