„Începi să iubeşti limba română doar ascultându-l pe Eminescu” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Cultură » „Începi să iubeşti limba română doar ascultându-l pe Eminescu”
„Începi să iubeşti limba română doar ascultându-l pe Eminescu”

„Începi să iubeşti limba română doar ascultându-l pe Eminescu”

30 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţul Harghita au participat la tradiţionalul Concurs de recitări din lirica eminesciană organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Concursul de recitări dedicat poetului Mihai Eminescu, iniţiat cu mai bine de un deceniu şi jumătate în urmă de profesoara de limba şi literatura română Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc pentru elevii şcolilor cu predare în limba maghiară din municipiul reşedinţă, a ajuns la a XVI-a ediţie. Anul acesta, în premieră, sfera de acţiune a evenimentului a fost lărgită, la iniţiativa inspectoarei de limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, la nivelul întregului judeţ.

În actualele condiţii epidemiologice, concursul şi festivitatea de premiere s-au desfăşurat în mediul online. Distanţele şi limitele au dispărut, permiţând elevilor de gimnaziu din mediul urban şi rural deopotrivă să se alăture acestui demers, aducând un cald şi inocent omagiu remarcabilului poet Mihai Eminescu, în mod egal prozator şi jurnalist, considerat de contemporani şi urmaşi ca fiind „cea mai cunoscută şi influentă personalitate din literatura română”.

La concurs s-au prezentat 30 de elevi din învăţământul gimnazial, de la şcoli din municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa, din oraşul Cristuru Secuiesc şi din localităţile Atid, Sântimbru, Suseni, Plăieşii de Jos şi Zetea, cei mai mulţi (11 elevi) din clasele a V-a.

„Printre aceşti copii se află următorul poet, următorul actor, următorul profesor de limba şi literatura română sau următorul suflet alinat de muzica lui Eminescu. Vremurile pe care le trăim nu ne-au îndepărtat, ci suntem mai apropiaţi ca oricând. În lumea digitală, Unde nu mai are nici o relevanţă. Concursul a avut mai multe ediţii, dar se adresa doar elevilor din Miercurea Ciuc. Am văzut oportunitatea de a fi uniţi în poezie, prin urmare iniţiativa de a deschide concursul tuturor elevilor de la secţia maghiară din judeţ a fost o dorinţă firească. Sperăm în continuarea tradiţiei inaugurate la Şcoala Gimnazială «Petőfi Sándor» din Miercurea Ciuc”, a apreciat inspectoarea Manuela Nicoleta Stîngă.

Poeziile au fost alese de către profesori şi chiar de către elevii participanţi. Apoi au fost realizate înregistrările audio-video ale recitărilor şi trimise şcolilor organizatoare. Între 3 şi 13 ianuarie, profesorii au încărcat înregistrările.

„Acestea au fost redirecţionate juriului, care a avut la dispoziţie zece zile să decidă: fiecare membru al juriului a acordat propriul punctaj pentru fiecare elev şi nici unul dintre ei nu a ştiut punctajul acordat de celălalt”, povesteşte profesoara Bors Kinga.

Pentru a garanta imparţialitatea, membrii juriului au fost aleşi dintre profesorii de limba şi literatura română care predau la liceele din judeţ.

„Dacă vorbim despre premiere, vorbim despre excelenţă şi dacă vorbim despre excelenţă, vorbim despre elevi foarte buni. M-a impresionat în mod deosebit faptul că au fost foarte atenţi la detalii şi la fel de mult seriozitatea cu care au tratat pregătirea pentru acest concurs, precum şi de interpretarea poeziilor. De obicei, în gimnaziu recitarea unei poezii presupune doar memorarea acesteia. Ei bine, aici am avut parte de mult mai mult, elevii au fost atenţi la vestimentaţie, la fundalul pe care şi l-au ales, la dicţie, la gestică şi la expresivitatea feţei, amănunte care contează foarte mult şi la marile concursuri. Sarcina juriului a fost anevoioasă, ne-a fost foarte greu să-i departajăm pe cei excelenţi de cei foarte buni. (…) Nu au existat învingători şi învinşi, punctajele pe care le-a acordat juriul fiind doar cifre. Câştigători suntem toţi cei care am participat la acest concurs şi mă bucur enorm de popularitatea proiectului «Ziua Culturii Române» în Harghita”, arată preşedintele juriului, profesorul de limba şi literatura română Szabó Zsolt de la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni.

Premiile – cărţi pentru premianţii primelor trei locuri şi diplome de participare pentru toţi – au fost asigurate de Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc, de Universitatea Sapientia şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. În plus, fiecare participant s-a ales cu câte o binemeritată notă maximă în catalog la Limba şi literatura română.

În ceea ce-i priveşte pe organizatori, juriu şi gazda festivităţii de premiere, au lăsat loc doar pentru felicitări şi de susţinere a proiectelor de acest fel.

Întâlnirea elevilor de la şcolile cu predare în limba maghiară a câştigat teren de la an la an, poeziile sale şi sonoritatea lor armonioasă stârnindu-le interesul şi mai apoi dorinţa de a le interpreta, făcându-i să îşi depăşească emoţiile şi temerile de a recita în limba română.

„Eminescu este un bun naţional, transmis ca moştenire din generaţie în generaţie. Iniţiativa doamnei profesoare Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială «Petőfi Sándor» se înscrie pe aceeaşi linie a moştenirii spirituale. Este un concurs adresat copiilor de la şcolile cu predare în limba maghiară, din dorinţa de a le mângâia sufletele cu versurile eminesciene. Credinţa mea este că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultându-l pe cel al cărui nume simbolizează cultura naţională. Tocmai această dragoste este ceea ce profesorul de limba şi literatura română lasă moştenire elevilor săi”, remarcă inspectoarea de limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă.

Prezent la festivitatea de premiere online a participanţilor la concursul de recitări dedicat poetului „nepereche”, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu  i-a felicitat pe profesorii care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestui proiect şi pe elevii de la secţia maghiară, care astfel au avut prilejul să „se exprime şi să aibă dexteritatea de a folosi limba română în cadrul concursurilor care le îmbogăţesc vocabularul” şi le oferă „posibilitatea de a se antrena pentru viitoare examene, chiar şi pentru examenul vieţii”. „Este o bucurie pentru noi că putem sărbători împreună Ziua Culturii Naţionale, ziua poetului nepereche Mihai Eminescu, şi acest lucru s-a întâmplat nu doar în cadrul acestui concurs, ci şi la Biblioteca Judeţeană şi în toate unităţile de învăţământ din judeţul Harghita”, a concluzionat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.