Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Raportul Ministerului (Sănătăţii) „confirmă că nu este vorba de malpraxis la Secţia de Oftalmologie”, anunţă conducerea Consiliului Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Sănătate » Raportul Ministerului (Sănătăţii) „confirmă că nu este vorba de malpraxis la Secţia de Oftalmologie”, anunţă conducerea Consiliului Judeţean
Raportul Ministerului (Sănătăţii) „confirmă că nu este vorba de malpraxis la Secţia de Oftalmologie”, anunţă conducerea Consiliului Judeţean

Raportul Ministerului (Sănătăţii) „confirmă că nu este vorba de malpraxis la Secţia de Oftalmologie”, anunţă conducerea Consiliului Judeţean

  • Dr. Adrian-Cristian Dobrică, reprezentantul corpului medical al spitalului judeţean: „Evenimentul de la Oftalmologie a existat, nu putem să-l negăm, este o pată neagră pe obrazul acestei instituţii, trebuie să ni-l asumăm”

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele raportului întocmit de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii cu privire la focarul de infecţie cu Pseudomonas aeruginosa care a afectat 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă, aceştia dezvoltând inflamaţii ale globului ocular, trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

„Raportul Ministerului confirmă că nu este malpraxis, nu s-a reuşit identificarea sursei infecţiei şi a problemei, deci nu se poate spune că doctorul a făcut operaţiile greşit şi că el este de vină. (…) Controlul zice că au fost mici probleme, că s-au constatat nişte lipsuri, ok, nu le contest, care au fost remediate în majoritate. Eu zic că dacă o asistentă nu are un curs de formare nu ştiu pentru ce, trebuie să-l aibă, dacă rufele trebuiau duse la spălătorie aşa şi nu altfel, să fie duse cum se cere, dacă medicamentele nu erau puse bine unul lângă celălalt, să fie puse bine sau dacă la toate buletinele de analize şi de operaţii nu erau toate semnăturile care trebuiau să fie, să fie acolo”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Şeful autorităţii publice judeţene a precizat că verificările la care au procedat delegaţii Ministerului Sănătăţii nu a fost singurul control la Spitalul Judeţean de Urgenţă harghitean menit să elucideze cauzele şi modul în care a apărut infecţia cu Pseudomonas aeruginosa, soldată cu consecinţe dintre cele mai grave.

„Au fost multe controale neanunţate, controale care erau neoficiale, duminica la 07:00. Este în derulare şi controlul Poliţiei şi al Procuraturii, dar despre acestea nu ştim încă nimic. Stresul a fost foarte mare, în aceste patru luni a suferit foarte mult spitalul, personalul care lucrează în spital, am văzut oameni maturi într-o stare de spirit în care nu ar trebui să fie un doctor sau un asistent; ar trebui să fie lăsaţi să lucreze. Am suferit şi noi, cei de la consiliul judeţean, pentru că echipa CJ a fost alături în încercarea de a susţine spitalul, de a calma spiritele mărite până la cer şi fără fundament. (…) Cred că acum, prin acest raport, s-au înlăturat toate barierele. Să lăsăm secţia de Oftalmologie (să lucreze – n.a.) la turaţie maximă, pentru că au fost sute de oameni lipsiţi de operaţiile programate”, a adăugat Borboly Csaba.

Prezentă la conferinţa de presă, dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a afirmat că toate recomandările Corpului de control al Ministerului Sănătăţii au fost puse în practică. 

„Noi dorim să ne recăpătăm imaginea bună a spitalului şi dorim ca acest eveniment să nu se mai repete niciodată. Şi pentru acest lucru am făcut tot ce ni s-a recomandat de către Ministerul Sănătăţii cu ocazia controalelor. Dorim să ne continuăm activitatea în condiţii corespunzătoare”, a spus dr. Konrád Judit.

  • „Chirurgia are un Dumnezeu, iar Dumnezeul Chirurgiei este nemilos, nu te iartă când ai greşit; totul se plăteşte”…

Vorbind în nume personal, dar şi în calitate de reprezentant al corpului medicilor care îşi desfăşoară activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Adrian-Cristian Dobrică, medic primar de chirurgie toracică, consideră că situaţia de la Oftalmologie nu trebuie tratată cu superficialitate.

„Evenimentul de la Oftalmologie a existat, deci noi nu putem să-l negăm, este o pată neagră pe obrazul acestei instituţii, din cauza căreia am suferit patru luni de zile cu toţii. Pentru că, fiind o instituţie publică, o unitate medicală cu foarte multe secţii, spitalul funcţionează pe principiul «toţi pentru unul, unul pentru toţi». (…) Evenimentul s-a produs, nu poate fi negat, trebuie să ni-l asumăm.Eu nu pot fi de acord că este o chestiune care să treacă aşa uşor. În ultimele săptămâni şi luni de zile au avut loc nenumărate şedinţe, mai ales legate de acest eveniment, dar şi în ceea ce priveşte acreditarea spitalului (…) şi s-a punctat mai ales pe această problemă: pe asumarea răspunderii individuale a medicului, mai ales a chirurgilor care fac intervenţii chirurgicale şi care trebuie să fie nu stricţi, trebuie să fie draconici în aplicarea regulilor pe care cu toţii le cunoaştem. Asemenea evenimente nu trebuie să se mai întâmple, trebuiesc manageriate cu seriozitate de la început, pentru că Chirurgia are un Dumnezeu, iar Dumnezeul Chirurgiei este nemilos, nu te iartă când ai greşit, totul se plăteşte cu complicaţii şi, în cele din urmă, cu viaţa omului. O complicaţie minoră nu trebuie minimizată, pentru că dintr-o complicaţie minoră poate să rezulte o catastrofă”, a explicat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

Potrivit acestuia, problema medicală a devenit o problemă organizatorică şi ulterior s-a transformat într-una instituţională.

„Peste tot sunt asemenea incidente şi trebuiesc asumate şi trebuiesc rezolvate profesional. Din păcate, din punct de vedere medical ne-am pierdut capul şi a rezultat această catastrofă. Acesta este punctul meu de vedere şi al colegilor din spital. Noi ne asumăm problema, sunt colegii noştri, am fost alături de ei de la început, dar nu poate fi negat acest eveniment şi nici îngropat. Trebuie să tragem cu toţii învăţăminte şi să conştientizăm, mai ales cei mai tineri şi fără experienţă, că orice minimizare a unui eveniment are consecinţe severe şi catastrofale. Şi care – şi acum trec pe partea cu acreditarea – implică instituţia. O chestiune pe care o minimizăm la început se lasă cu suspendarea acreditării, care a fost, conform legii, absolut legală şi sigur că ANMCS-ul şi-a făcut datoria”, a detaliat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc se afla în ciclul doi de acreditare la momentul apariţiei infecţiei cu Pseudomonas aeruginosa. După infectarea celor 14 pacienţi operaţi, în urma controlului efectuat la spitalul judeţean harghitean, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a suspendat acreditarea unităţii medicale din Miercurea-Ciuc.

„Timp de patru luni de zile s-au făcut eforturi susţinute pentru a se discuta cu ei şi pentru a reglementa toate aspectele legate nu numai de partea organizatorică, ci şi partea materială a situaţiei. Au fost patru luni cumplite, s-a lucrat sub o presiune foarte mare (…) a trebuit să dăm nişte explicaţii, pentru că sunt oameni care au girat pentru noi, dincolo de aspectul medical care este foarte dur şi cu consecinţe inclusiv financiare pentru spital. Dar, din fericire, am reuşit. A fost anunţată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, toate organele abilitate şi mai departe trebuie să ne vedem de treabă, dar să nu uităm şi să nu ştergem cu buretele ce a fost. Se vor schimba cu mult regulile jocului, pentru că trebuie disciplină”, a concluzionat reprezentantul medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Întrebată care este starea pacienţilor care au fost infectaţi cu Peudomonas aeruginosa, dr. Konrad Judit, managerul SJU din Miercurea-Ciuc, a afirmat că medicul care i-a operat „ţine în continuare legătura cu pacienţii săi, inclusiv cu cei care nu mai sunt nevoiţi să vină la control, starea lor de sănătate fiind neschimbată”.

Managerul spitalului judeţean harghitean a adăugat că activitatea la Secţia de Oftalmologie a fost reluată la sfârşitul lunii trecute, de îndată ce au fost create toate condiţiile necesare, în luna iunie fiind internaţi 46 de pacienţi, lor alăturându-li-se alte 150 de persoane care au beneficiat de internare de o zi, pentru rezolvarea urgenţelor şi a programărilor. În prezent activitatea Secţiei de Oftalmologie a SJU se desfăşoară în condiţii normale.

La mijlocul lunii ianuarie, un număr de paisprezece pacienţi internaţi la Secţia de Oftalmologie a spitalului judeţean şi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat inflamaţii ale globului ocular asupra căruia s-a intervenit chirurgical, la şase dintre aceştia fiind pusă în evidenţă bacteria Pseudomonas aeruginosa. Treisprezece dintre ei au necesitat reoperarea, iar trei şi-au pierdut vederea la ochiul operat.

În urma controalelor efectuate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita au fost aplicate amenzi în valoare de 30.000 de lei, iar activitatea blocului operator a fost suspendată. Dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a DSP Harghita, a remarcat atunci „probleme severe de nerespectare a măsurilor de sterilizare şi a procedurilor existente”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.