Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doi pacienți de la Oftalmologie, infectați cu Pseudomonas aeruginosa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Sănătate » Doi pacienți de la Oftalmologie, infectați cu Pseudomonas aeruginosa
Doi pacienți de la Oftalmologie, infectați cu Pseudomonas aeruginosa

Doi pacienți de la Oftalmologie, infectați cu Pseudomonas aeruginosa

  • Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc și Direcția de Sănătate Publică au demarat o anchetă, după confirmarea prezenței bacteriei Pseudomonas aeruginosa la doi pacienți operați recent de cataractă senilă

Biroul de Presă al Spitalului Județean de Urgență (SJU) arată, într-un comunicat remis presei sâmbătă, că 14 pacienți, care au suferit operații de cataractă senilă în zilele de 12 și 13 ianuarie 2022 la secția Oftalmologie a spitalului județean, au dezvoltat Endoftalmită, „o inflamație a cavităților globului ocular”, cauzată de obicei de o infecție cu microorganisme.

„S-au luat probe și la unul dintre pacienți s-a pus în evidență bacteria Pseudomonas aeruginosa. Au fost rechemați toți cei care au suferit intervenții chirurgicale în cele două zile (menționate anterior – n.a.) la secția Oftalmologie a SJU, au fost prelevate probe de la șapte pacienți și la două persoane rezultatul a pus în evidență prezența bacteriei Pseudomonas aeruginosa. Nu este vorba despre varianta multirezistentă a bacteriei, varianta identificată în cazul celor doi pacienți fiind sensibilă la mai multe antibiotice. S-a început tratamentul cu antibiotice și medicii au constatat că după prima și a doua zi de la administrarea acestora, inflamațiile au scăzut și durerile au încetat”, a precizat managerul spitalului județean harghitean, dr. Konrád Judit.

La rândul său, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, instituție în administrarea căreia se află SJU, a declarat, într-un material video dedicat acestui subiect, că „nu este vorba despre malpraxis și nici despre o eroare umană” și că „în prezent Direcția de Sănătate Publică și Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) din cadrul SJU efectuează investigații, pentru a descoperi de unde a apărut această bacterie”.

În comunicatul de presă se mai specifică faptul că s-au prelevat probe de pe suprafețele din sala de operație a secției Oftalmologie, care a fost supusă dezinfecției generale.

„După efectuarea acesteia, vineri seara au fost reoperați cei doi pacienți și sâmbătă au continuat operațiile. Vor fi reoperați toți pacienții cu Endoftalmită, pentru a îndepărta elementele inflamației din ochi și pentru a introduce antibioticul în corpul ocular. Starea lor în momentul de față este satisfăcătoare”, arată specialiștii SJU.

Potrivit informațiilor oferite în documentul de presă, Endoftalmita poate să apară după operațiile de cataractă, chiar și în țările din Vestul Europei.

„În acest caz ne-a fost de mare ajutor că spitalul dispune de aparat Vitrectom, cu ajutorul căruia s-au efectuat operațiile la sfârșitul săptămânii și care oferă cea mai mare șansă de vindecare pentru pacienți. Pe lângă medicii spitalului, am apelat și la ajutorul unui medic recunoscut din regiune, care vine, pentru a oferi sfaturi profesionale, și al unui medic recunoscut din Ungaria. Conducerea spitalului investighează detaliile acestui caz și a demarat o anchetă, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Harghita. Facem tot posibilul pentru vindecarea pacienților și vom informa în continuare opinia publică despre starea lor”, dă asigurări conducerea Spitalului Județean de Urgență.

Următoarele informații cu privire la starea pacienților și la măsurile luate de spitalul județean vor fi oferite luni, 17 ianuarie, la ora 12:00.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.