Manifestările dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române organizate în municipiul Miercurea Ciuc s-au încheiat, vineri, pe platoul din fața Palatului Administrativ printr-o Horă a Unirii, în care s-au prins oficialități locale și județene alături de cetățeni acompaniați de Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.
„Este o ocazie foarte bună pentru a ne dovedi simțămintele de unitate, e un moment în care am avut bucuria să descopăr multe valențe artistice puse în slujba acestui eveniment minunat. Sigur, în această calitate (n.n. – de prefect), pentru prima oară fiind gazda evenimentelor de 24 ianuarie, am emoțiile inerente și în același timp speranța că lucrurile se vor întâmpla așa, în sensul unității dintre noi și reamintesc unul dintre motto-urile pe care le-am pus în fața mandatului meu, acela al convieţuirii şi al unităţii ca o sărbătoare. Cred că acesta este drumul, să ne înţelegem, să găsim toate lucrurile care ne unesc, să ne bucurăm întotdeauna de ceea ce fac bine şi frumos şi ceilalţi şi împăcarea, până la urmă, e una dintre cele mai mari virtuţi”, a spus la finalul manifestărilor, care au început ieri, prefectul județului Harghita, Ion Proca.
Tot astăzi, înainte de Hora Unirii, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ a avut loc un eveniment în cadrul căruia s-au evocat momentele importante ale Unirii Principatelor Române. În cadrul acestuia, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban, iar pr. Adin Țifrea, din cadrul Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Harghita, a făcut o succintă prezentare a semnificației istorice a Unirii Principatelor Române.
„E bine să gândim că dacă nu ar fi fost oameni politici devotaţi în vremea respectivă, iubitori de patrie, de ţară, iubitori de Unire între semeni, între români şi dacă nu ar fi fructificat şansele vremii la maximum, aşa cum e datoria noastră să fructificăm şansele vremii atunci când acestea ni se oferă, nu am fi avut astăzi această dezbatere aici, sau, poate, cine ştie, Dumnezeu Bunul ştie”, a punctat pr. Adin Țifrea.
Manifestările dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române din Miercurea Ciuc au fost organizate de: Instituţia Prefectului Judeţul Harghita, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Harghita, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”. (Șt.P.)