duminică , 17 decembrie 2017
Home » Proiect editorial: Dor de ie tulgheşană

Proiect editorial: Dor de ie tulgheşană

IA Reginei

Se întâmpla în jurul anului 1918, undeva într-o grădină de pe lângă Tulgheş, unde făcea fânul Irina Chiriac-Turtă, născută într-o zi de Sânziene (24 iunie) a anului 1893. Tânăra femeie primeşte un peşte afumat, învelit într-o hârtie de ziar, pe care untura de peşte îşi lăsase urmele lucioase. La acea vreme, ziarul ajungea greu în satele de munte, aşa că Irina opreşte hârtia şi după o zi de muncă, ostenită, se aşează la lumânare şi priveşte fascinată către aceasta. Nu ştie să citească şi să scrie, dar are darul de a scrie istorie cu acul pe o bluză şi puterea de a citi dincolo de imagini. Ziarul avea tipărită fotografia Reginei Maria purtând o minunată ie românească, fapt ce a impresionat-o profund pe Irina. (Citește integral)

Ia care a fost la Marea Adunare de la Alba Iulia

„Când ţi-e dor de România, poartă-ţi ia!”, ala spune Diana, Diana Husaru, o fetiţă de nouă ani, din Tulgheş, foarte frumoasă şi veselă.

Diana a moştenit de la bunica maternă, Mariana Onu, dragostea pentru ţesăturile româneşti, dar şi una din cămăşile familiei, o cămaşă specială cu o poveste deosebită, pe care o iubeşte din suflet. (Citește integral)