Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A debutat campania naţională „Detector pentru viaţă”În judeţul Harghita vor fi instalate 500 de detectoare de fum sau de monoxid de carbon | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate »
A debutat campania naţională „Detector pentru viaţă”
În judeţul Harghita vor fi instalate 500 de detectoare de fum sau de monoxid de carbon
<h5><i>A debutat campania naţională „Detector pentru viaţă”</i></h5>În judeţul Harghita vor fi instalate 500 de detectoare de fum sau de monoxid de carbon

A debutat campania naţională „Detector pentru viaţă”
În judeţul Harghita vor fi instalate 500 de detectoare de fum sau de monoxid de carbon

Campania prin care, la nivel naţional, se vor instala 7.500 de detectoare de fum şi 2.500 de detectoare de monoxid de carbon în locuinţe particulare din 20 de judeţe a ajuns şi în Harghita, ieri fiind deja montate primele astfel de aparate.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, primele detectoare au fost instalate în gospodării din comunele Zetea, Joseni şi Sărmaş de către pompierii militari, alături de cei voluntari. De asemenea, odată cu montarea acestor dispozitive, pompierii au instruit familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare şi întreţinere a detectoarelor şi au distribuit materiale informative despre prevenirea incendiilor şi riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

În cadrul campaniei „Detector pentru viaţă”, în judeţul nostru vor fi montate 375 de detectoare de fum şi 125 de detectoare de monoxid de carbon. Acestea au ajuns săptămâna trecută în judeţ, iar în perioada următoare vor fi distribuite la nivelul a 12 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul nostru, cu prioritate la locuinţele familiilor identificate ca fiind vulnerabile. Este vorba de comunele Mihăileni, Sânmartin, Ciucsângeorgiu, Zetea, Feliceni, Mărtiniş, Suseni, Joseni, Remetea, Sărmaş, Subcetate şi Gălăuţaş.

Potrivit comunicatului amintit, detectoarele au rol de avertizare, semnalând imediat apariţia unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spaţiile în care sunt amplasate.

Cu ocazia Săptămânii Protecţiei Civile, care s-a desfăşurat în perioada 26 februarie – 4 martie, specialişti din cadrul ISU „Oltul” Harghita au prezentat aceste dispozitive. Atunci precizau că detectoarele au baterii cu o autonomie de până la 10 ani, ceea ce le face autonome din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

Ceea ce este important de menţionat este faptul că acest detector nu alertează pompierii şi nici nu va acţiona un sistem de stingere automată a incendiului. Scopul acestui detector este doar de a informa că se întâmplă ceva într-un loc.

„Un incendiu, dacă este detectat din timp, avem şansa să avem pierderi cât mai mici, să salvăm pierderi omeneşti şi bunuri materiale. Şi un detector de acest gen îi va ajuta pe proprietari să sesizeze dacă este o problemă”, spuneau reprezentanţii ISU „Oltul” Harghita.

Conform sursei citate, cele 12 comune au fost selectate pe baza datelor statistice privind numărul de incendii produse la gospodăriile particulare de pe raza administrativă a acestora.

Urmare a adreselor transmise de Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, autorităţile publice locale au identificat deja locuinţele care se încadrează în criteriile de montare a detectoarelor.

***

Campania „Detector pentru viaţă”, lansată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, E.ON şi Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, vizează instalarea, cu titlu gratuit, a 7.500 detectoare de fum şi 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuinţe particulare din 20 de judeţe, zone în care, conform statisticilor, de-a lungul timpului s-au înregistrat cele mai multe incendii la locuinţe, soldate chiar cu pierderi de vieţi. Campania îşi propune să evidenţieze importanţa montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariţia unui incendiu sau a scăpărilor de gaz în spaţiile în care sunt amplasate. De aceea, ele pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecinţe dezastruoase.

Anual au loc peste 6.600 de incendii la locuinţe, iar de cele mai multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte este dată de rapiditatea cu care se descoperă focul. Detectoarele de fum, de monoxid de carbon şi cele de gaz pot face diferenţa între un incident minor şi o tragedie. Încurajăm cetăţenii să monteze în propriile locuinţe astfel de echipamente care pot salva vieţi.

Peste 6.600 de incendii la locuinţe (în medie 18 pe zi) au avut loc anul trecut în România. În urma evenimentelor, 1.125 de persoane au fost afectate, iar 268 dintre acestea şi-au pierdut viaţa.

Un incendiu descoperit şi anunţat din timp are şanse considerabil mai mari să fie localizat şi stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieţi omeneşti. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situaţii, detectoarele de fum, de monoxid de carbon şi cele de gaz pot face diferenţa între un incident minor şi o tragedie.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.