Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cadou muzical oferit comunităţii locale de către Asociaţia părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Cadou muzical oferit comunităţii locale de către Asociaţia părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa
Cadou muzical oferit comunităţii locale de către Asociaţia părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa

Cadou muzical oferit comunităţii locale de către Asociaţia părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa

  • Invitatul special al evenimentului O cruce pentru fiecare a fost Marcel Pavel

Despre Asociaţia părinţilor copiilor cu dizabilităţi Topliţa am mai scris în paginile ziarului nostru şi cu alte ocazii. Datorită ei, în Topliţa au fost începute câteva lucruri importante care au în vizor persoanele cu handicap. Este vorba de conferinţa Astăzi, doar oameni, care în cele două ediţii i-a adus, la o discuţie liberă, pe părintele Constantin Necula şi Mihai Morar – prezentator de televiziune şi de radio, redactor, DJ, scriitor, realizatorul podcastului „Fain şi Simplu”, implicat şi în problemele sociale, ambasador Hope and Homes for Children.

Însă un demers foarte ambiţios al asociaţiei este construirea unui centru de zi pentru persoanele cu handicap.

Mihăiţă Zaiţ, preşedintele asociaţiei, ne spunea că întreaga comunitate a fost unită şi a sărit în ajutorul asociaţiei şi a obiectivului ei. Iar Biserica Ortodoxă Română, prin Parohia Topliţa 1, şi, ulterior, cu aprobarea episcopului Andrei al Covasnei şi Harghita şi al Consiliului Eparhial, a acordat dreptul de superficie pentru 99 de ani pentru un teren pe care se intenţionează construirea centrului de zi amintit anterior.

„Toate acestea fiind spuse, am simţit nevoia să mulţumim comunităţii. Şi am considerat că o formă frumoasă de mulţumire ar fi ca în postul Paştelui să le oferim un concert de pricesne – e adevărat, au fost şi câteva melodii care nu erau pricesne – şi oarecum împreună să aducem mulţumirea către comunitate.

Eu zic că a fost un eveniment reuşit. Lumea a plecat mulţumită de la acest concert. S-au făcut şi donaţii. Intrarea a fost liberă; sponsorii au primit invitaţii, iar ceilalţi participanţi au achiziţionat bilete gratuit”, spunea Mihăiţă Zaiţ după evenimentul de duminică seara.

Seara a fost deschisă de Grupul folk Eu cred din Bicazul Ardelean, condus de Marius Coşelariu. Al doilea invitat a fost Alexandru Oltean, fost solist al Rapsodiei Călimanilor, acompaniat la pian de către Alin Gheorghe Negrea. Invitatul special al evenimentului, Marcel Pavel, a fost acompaniat la pian de către Raymond Vancu, pianistul trupei Proconsul.

Legat de obiectivul pe termen lung al asociaţiei, preşedintele acesteia ne preciza că lucrurile încep să se mişte încetul cu încetul, astfel că se speră ca în acest an să se obţină toate aprobările necesare construcţiei centrului, iar lucrările efective să debuteze anul viitor.

Pe lângă ridicarea acestui centru, un alt scop al asociaţiei este promovarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi.

***

În cadrul unei discuţii avute cu ocazia Conferinţei Astăzi, doar oameni, din luna noiembrie, preşedintele asociaţiei ne spunea că în municipiul Topliţa există o grupă specială pentru copii cu dizabilităţi, în aceasta fiind cuprinşi aproximativ 20 de copii. Însă, după ce termină şcoala, aceştia nu mai au unde să socializeze. „Nevoia de socializare o au şi ei ca orice altă persoană. Atunci am spus ok, dacă am căutat ajutor pe la instituţiile statului şi nu am găsit nicio modalitate mai rapidă de a se întâmpla aşa ceva, am hotărât să facem noi lucrul acesta”, preciza preşedintele asociaţiei. Şi aşa a apărut ideea construirii acestui centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi.

Acesta nu va fi destinat doar oamenilor din municipiu, la el urmând a avea acces şi cei din comunele învecinate. De altfel, asociaţia a organizat şi până acum diferite acţiuni pentru copiii care sunt înscrişi în grupa specială – cadouri, excursii – fără a ţine cont dacă sunt sau nu din Topliţa, dacă sunt sau nu înscrişi în organizaţie.

Tot atunci, Mihăiţă Zaiţ ne mai spunea că în Topliţa sunt în jur de 500 de persoane cu dizabilităţi, aici fiind incluse şi cele cu gradul II sau III. Iar centrul care se doreşte să se construiască va fi un loc unde s-ar simţi în largul lor, unde n-ar râde nimeni de ei, unde ar putea să socializeze.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.