Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campania de împăduriri de primăvară se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Campania de împăduriri de primăvară se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita
Campania de împăduriri de primăvară se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri de primăvară se apropie de final pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică Harghita

Campania de împăduriri din acest an desfăşurată de Direcţia Silvică (DS) Harghita pe suprafeţele forestiere de stat sau private pe care le administrează se apropie de sfârşit, lucrările fiind finalizate până în prezent în proporţie de peste 90%, a informat directorul instituţiei, ing. Cătălin Mutică.

Luna plantării arborilor este statuată de Codul Silvic între 15 martie şi 15 aprilie. Directorul DS Harghita a spus că în judeţul Harghita, datorită condiţiilor climatice şi faptului că e zonă de munte, împăduririle au început mai târziu, la începutul lunii aprilie. Totuşi, în unele zone în care versanţii au fost dezgheţaţi, în general în zona de deal, la Ocolul Silvic Homorod, lucrările de împăduriri au început mai devreme. „În momentul de faţă suntem la finalul campaniei şi e posibil să nu ne apuce luna mai pe şantierele de împădurit”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Potrivit sursei citate, s-a profitat de perioada călduroasă din prima parte a lunii aprilie. De asemenea, a spus directorul DS Harghita, şi condiţiile meteo din această săptămână sunt binevenite, deoarece în rândul silvicultorilor există o frază care circulă şi care spune că puieţii se prind cel mai bine dacă sunt plantaţi în mustul zăpezii, pentru că au nevoie de umiditate. „Condiţiile atmosferice ne ajută să avem anul acesta plantaţii foarte bine prinse, conformate şi la inventarul puieţilor din toamnă sigur vom avea o reuşită foarte bună”, a subliniat ing. Cătălin Mutică.

Conform datelor puse la dispoziţie de ing. Cătălin Mutică, în acest an, pe suprafeţele administrate de DS Harghita au fost programate în total regenerări pe 313 hectare, din care în momentul de faţă sunt realizate aproximativ 294 ha.

Mai sunt lucrări de împădurire la patru din cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita

Din totalul suprafeţelor ce au fost în plan pentru regenerare, împăduriri integrale au fost programate pe 144 ha (30 ha în fond forestier de stat şi 114 ha pe terenurile altor proprietari, dar administrate de DS Harghita). Până în prezent au fost executate plantări efective pe 124 de hectare (26 ha în fond forestier de stat şi 98 ha pe suprafeţele administrate). Deci, până la finalizarea campaniei din acest an au mai rămas de executat împăduriri efective pe 20 de hectare de fond forestier. Regenerări naturale au fost programate pe 169 de hectare şi până în prezent au fost raportate 170 de hectare, fiind depăşit planul cu un hectar.

În momentul de faţă se mai lucrează la împăduririle integrale pe şantierele de la ocoalele silvice (OS) Tulgheş, Borsec, Topliţa şi Homorod. Pe terenurile forestiere administrate de OS Miercurea-Ciuc împăduririle s-au încheiat.

Potrivit sursei citate, în continuare se lucrează şi la completări. „În campania de primăvară, pe lângă împăduriri integrale, noi replantăm puieţi acolo unde aceştia s-au uscat, în plantaţiile din anii anteriori, care au fost controlate de colegii de la ocoalele silvice în toamna anului 2023. Astfel că acolo unde avem reuşite mai puţin bune şi puieţi uscaţi intervenim cu completări”, a spus ing. Cătălin Mutică.

În acest an au fost programate completări în fond forestier de stat pe 22 de hectare, din care au fost realizate 16 ha. În fond forestier privat, din 34 de hectare de completări preconizate, au fost executate lucrări pe 24 de ha. „Se mai lucrează şi la completări. Sunt lucrări un pic mai uşoare în sensul că sunt de plantat puieţi mai puţini, dar este o suprafaţă mai mare de parcurs întrucât trebuie executate vetrele doar pentru zonele în care puieţii s-au uscat”, a precizat directorul DS Harghita.

În total, în această campanie de împăduriri sunt plantaţi 712.000 de puieţi pe suprafeţele planificate a fi împădurite. Marea majoritate sunt puieţi de molid – 630.000 – iar diferenţa din speciile: brad, larice, pin silvestru, gorun, fag, paltin de munte. În această campanie, spre deosebire de alţi ani, toţi puieţii au fost produşi în pepinierele proprii ale DS Harghita.

Directorul DS Harghita a arătat că cea mai mare parte a plantaţiilor nou-înfiinţate sunt îngrădite cu garduri făcute din materiale lemnoase, care nu sunt costisitoare. Îngrădirea plantaţiilor se realizează pentru a nu fi afectate de vânat.

În acest an, în campania de împăduriri de primăvară desfăşurată de DS Harghita nu au fost înregistrate probleme deosebite. Ing. Cătălin Mutică a spus că în zona de munte, primăvara, sunt multe incendii de vegetaţie uscată pe păşunile diferiţilor proprietari, care uneori provoacă probleme şi în plantaţii. Au fost ani în care şi în plantaţiile direcţiei silvice s-au propagat flăcările afectând puieţii. Însă, a continuat acesta, „nici anul trecut, nici anul acesta nu am mai avut probleme de acest fel”.

„Colegii de la direcţia silvică şi ocoalele silvice din subordine şi-au văzut de atribuţiile pe care le-au avut şi putem spune cu satisfacţie că se va încheia în câteva zile o campanie de împăduriri cu succes şi înspre binele fondului forestier judeţean şi naţional”, a punctat directorul direcţiei silvice.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.322 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.270 ha). Din acest total, 22.702 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

***

La nivel naţional, în campania de împăduriri de primăvară din acest an, RNP – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 6.421 hectare prin regenerări naturale şi 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 465 hectare.

Pentru toate aceste lucrări derulate în campania de împăduriri de primăvară sunt utilizaţi circa 23 milioane de puieţi forestieri produşi în pepinierele silvice proprii. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.