Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prima ediţie a noului concurs de competenţe lingvistice în limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Învățământ » Prima ediţie a noului concurs de competenţe lingvistice în limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară
Prima ediţie a noului concurs de competenţe lingvistice în limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară

Prima ediţie a noului concurs de competenţe lingvistice în limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară

  • Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita: „O limbă se învaţă utilizând-o – şi dumneavoastră având curajul de a participa la acest concurs o să faceţi un pas important în utilizarea limbii române”

Zeci de elevi au participat marţi la prima ediţie a concursului de competenţe lingvistice în limba română „NON RECUSO LABOREM!”, organizat la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, în data de 23 aprilie fiind sărbătorită Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor.

„Este o renaştere a vechiului concurs, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, concurs care a durat 18 ani. În 2019 el s-a oprit, apoi cursul evenimentelor îl ştim cu toţi, nu a mai avut cum să repornească, nu am mai avut condiţii noi să-l repornim şi am hotărât ca în acest an să marcăm ediţia 1 cu un nou titlu”, a precizat dr. Maria Sturzu, iniţiatoarea concursului, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Márton Áron”.

Ea ne-a dezvălui şi faptul că în acest an participă 60 de elevi, din clasele a 9-a, a 10-a şi a 11-a, din diferite licee, majoritatea din Miercurea-Ciuc. „Nu suntem nici foarte mulţi profesori evaluatori, (..) putem să chemăm în comisia de evaluare doar profesorii care sunt familiarizaţi cu aceste programe”, a specificat Maria Sturzu.

Concursul aduce o nouă abordare, bazându-se pe noua programă naţională pentru minorităţi. Motivul pentru care elevii din clasele a 12-a nu participă este că aceştia încă învaţă potrivit programei naţionale vechi.

O noutate în astfel de concursuri este introducerea unei probe audio. „Vrem la anul să avem o abordare şi mai bună. Să abordăm structura Cambridge, (…) să introducem o secţiune de interacţiune orală. Lucru care va complica organizarea concursului, dar aşa vom atinge toate punctele, competenţele de limba română”, a menţionat prof. dr. Maria Sturzu.

La deschiderea evenimentului a fost prezent şi prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, care a felicitat elevii pentru dorinţa de participare. „Este o bucurie să participaţi toţi la renaşterea acestui concurs, eveniment, pe care îl consider foarte important din două motive. Unul dintre motive este că vă oferă cu prilej în plus de a concura, de a vă familiariza cu mediul, atmosfera unei probe în limba română. Ceea ce este destul de important pentru aspiraţiile dumneavoastră de a susţine cu succes, anul viitor sau peste 2-3 ani, bacalaureatul. În al doilea rând, o limbă se învaţă utilizând-o – şi dumneavoastră având curajul de a participa la acest concurs o să faceţi un pas important în utilizarea limbii române. Vă încurajez să vă împrieteniţi şi mai departe cu limba română, cu orice altă limbă, pentru că o să ajungeţi prin asta persoane şi mai valoroase şi mai împlinite şi o să vă ajute şi în viaţa de zi cu zi. Vă doresc mult succes”, a spus prefectul judeţului Harghita.

Inspectorul şcolar general adjunct Costin Hîrlav a vorbit despre importanţa unui astfel de concurs şi cum acesta ar putea să fie o soluţie pentru a creşte gradul de promovabilitate la examenele finale. „Eu consider că acest concurs este un exemplu de bună practică şi împreună atât şcolile cu predare în limba maghiară, cât şi cele cu predare în limba română trebuie să găsim soluţii de creştere a gradului de promovabilitate la examenele finale. Eu vă felicit pe toţi cei care sunteţi aici”, a subliniat Costin Hîrlav.

Iniţiatoarea concursului, dr. Maria Sturzu, a precizat faptul că de anul viitor va fi reluat formatul vechi al concursului, redevenind unul regional. „Sperăm să ne întoarcem şi la condiţiile pe care le ofeream copiilor care participau. (…) Să oferim condiţii mai altfel decât la alte concursuri sau olimpiade, poate o excursie de premiere cum aveam înainte”, a precizat profesoara. Anul acesta, elevii premiaţi vor primi cărţi.

Probele concursului au o durată de 3 ore, după care lucrările vor ajunge la comisia de evaluare, formată din profesori care sunt familiarizaţi cu programa nouă adresată minorităţilor.

Premierea are loc astăzi, de la ora 16:00, în sala festivă a Colegiului Naţional „Márton Áron”.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.