Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Creştere alarmantă a numărului fraudelor online cu investiţii fictive | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Creştere alarmantă a numărului fraudelor online cu investiţii fictive
Creştere alarmantă a numărului fraudelor online cu investiţii fictive

Creştere alarmantă a numărului fraudelor online cu investiţii fictive

  • Un bărbat a rămas fără peste 180.000 de euro după ce a oferit acces la telefonul personal unor „analişti financiari” prin intermediul unei aplicaţii de control la distanţă

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita trag un nou semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului fraudelor din mediul online cu investiţii fictive, poliţiştii continuând să primească sesizări din partea unor persoane care devin victime ale unor astfel de infracţiuni.

Biroul de presă al IPJ Harghita a informat, printr-un comunicat, că de la începutul acestui an şi până în prezent Serviciul Investigaţii Criminale a înregistrat peste 30 de cazuri de fraude în domeniul investiţiilor fictive, într-una dintre aceste situaţii fiind înregistrate pagube de peste 180.000 de euro.

„Modul de operare al infractorilor este unul sofisticat şi manipulativ, aceştia folosind renumele unor companii sau persoane publice cunoscute pentru a atrage victimele în capcana lor. Infractorii contactează potenţialele victime prin intermediul mediului online, promiţându-le câştiguri rapide şi cu un randament extrem de mare. Aceştia se folosesc de reclame pe platformele de socializare pentru a promova iluzia câştigurilor uşoare. Victimele sunt apoi îndemnate să descarce aplicaţii de control la distanţă, cum ar fi «Any Desk», prin intermediul cărora infractorii preiau controlul asupra datelor bancare şi personale ale acestora, se arată în comunicat, în care este oferit şi un exemplu concret. Astfel, în data de 18 aprilie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale au primit o sesizare din partea unui bărbat referitoare la faptul că îi lipseşte suma de aproximativ 180.000 euro din conturile bancare. Din primele cercetări efectuate de către poliţişti a rezultat faptul că acesta a văzut un anunţ pe o reţea de socializare, care promova o platformă de investiţii ce promitea un randament de profitabilitate ridicat şi a decis să investească pe acea platformă, oferindu-le acces la telefonul personal unor „analişti financiari” prin intermediul aplicaţiei de control la distanţă „Any Desk”. Ulterior, din contul acestuia au fost efectuate tranzacţii în sumă de peste 180.000 euro, se precizează în comunicat.

Pentru a nu cădea în astfel de capcane, Compartimentul de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul IPJ Harghita recomandă cetăţenilor să evite accesarea anunţurilor sau îndemnurilor referitoare la investiţii din partea unor persoane necunoscute, să manifeste vigilenţă şi să fie sceptici în faţa ofertelor care promit câştiguri însemnate şi rapide, să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă care permit accesul terţilor la dispozitivele electronice, să verifice întotdeauna autenticitatea datelor prezentate şi să nu comunice informaţii personale sau bancare către persoane necunoscute, iar în cazul în care sunt tentaţi să investească, să verifice întotdeauna legitimitatea brokerului sau platformei pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară sau prin intermediul unor motoare de căutare precum Google. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.