Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salariul mediu brut din judeţ este cu peste 1.600 de lei mai mic faţă de media ţării | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Economic » Salariul mediu brut din judeţ este cu peste 1.600 de lei mai mic faţă de media ţării
Salariul mediu brut din judeţ este cu peste 1.600 de lei mai mic faţă de media ţării

Salariul mediu brut din judeţ este cu peste 1.600 de lei mai mic faţă de media ţării

În cadrul ultimului Buletin statistic al judeţului Harghita, întocmit şi dat publicităţii de către Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita, evidenţiază faptul că harghitenii câştigă, în medie, cu peste 1.600 de lei mai puţin decât media ţării.

Astfel, la nivel de ţară, în luna iunie, câştigul salarial mediu brut a fost de 7.364 lei, în timp ce în judeţ era de 5.733 lei. La nivel de ţară, cele mai mari salarii medii brute erau în informaţii şi comunicare, în intermedieri financiare, în activităţi de asigurare şi ale fondurilor de pensii, în transporturi aeriene, precum şi în administraţia publică.

În judeţ, au fost incluse doar 3 categorii: agricultură, silvicultură şi pescuit, respectiv industrie şi construcţii, fiecare cu un câştig mediu brut sub 5.300 de lei, şi servicii (în care nu sunt incluşi angajaţii din armată, din MAI, SRI etc.), unde salariul mediu brut în luna iunie era de aproape 6.200 de lei.

În ceea ce priveşte salariul mediu net, în luna iunie, în judeţul nostru, acesta era de 3.597 lei. Pe domenii de activitate: agricultură, silvicultură şi pescuit – 3.266 lei; industrie şi construcţii – 3.476; servicii (exclusiv forţele armate şi personalul asimilat – MAPN, MAI, SRI etc.) – 3.709 lei.

Într-un judeţ cu o populaţie de 291.950 de locuitori (cât a fost înregistrată la ultimul recensământ), dacă nu se iau în calcul forţele armate şi personalul asimilat (MAPN, MAI, SRI etc.), efectivul salariaţilor în luna iunie era de 74.225. Cu alte cuvinte, doar aproximativ 30% din harghiteni lucrează.

Tot în luna iunie, în judeţ figurau 4.712 şomeri, din care 2.537 erau bărbaţi şi 2.175 femei. Astfel, rata şomajului la nivelul judeţului era de 4%, mai mare în rândul femeilor (4,4%).

Sporul natural al populaţiei este negativ, însă în acest an a fost într-o creştere constantă. Astfel, dacă în luna ianuarie sporul natural era de -122 persoane, acesta a ajuns la -63 în luna iunie. În această lună s-au născut 202 persoane şi au murit 265.

Turismul, în uşoară creştere faţă de anul trecut

Indicatorii din turism arată că această ramură a cunoscut o uşoară creştere în judeţul nostru. În luna iunie 2022, în judeţ au fost înregistrate 20.134 de sosiri în principalele structuri de primire turistică. La un an distanţă, în iunie 2023 au fost înregistrate 21.072 de sosiri.

Cei mai mulţi turişti (8.651) au preferat hotelurile, pensiunile agroturistice (4.696) şi cele turistice (3.767).

De precizat şi faptul că, deşi suntem un judeţ de munte, în care s-a investit destul de mult în pârtii de schi, cele mai căutate luni de către turişti sunt cele de vară. Astfel, dacă în ianuarie şi februarie au sosit în unităţile de cazare din judeţ între 15 şi 16.300 de turişti, în mai şi iunie, numărul s-a apropiat şi a depăşit 20.000. Acest lucru este evidenţiat şi în ceea ce priveşte numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică: 34-41.800 de înnoptări în lunile ianuarie, respectiv februarie şi până la 48.787 de înnoptări în iunie.

Importăm mai mult decât exportăm. În acest an am produs mai puţin

Pentru judeţul nostru comerţul internaţional cu bunuri se menţine în aceleaşi caracteristici: plătim mai mult pe ceea ce aducem decât încasăm pe ceea ce vindem.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, firmele din judeţ au exportat bunuri în valoare de 108.906 mii lei şi s-au important bunuri de 203.264 mii lei. Este o valoare aproape dublă, care s-a reflectat în aproape toate cele 4 luni de referinţă.

Un alt indicator prezentat de către Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita este cel al indicelui producţiei industriale, care măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial de la o perioadă la alta. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, raportate la aceeaşi perioadă din 2022, în judeţ s-a produs doar 88,3%.

Cu toate acestea, cifra de afaceri a rămas constantă, raportul dintre acele perioade amintite mai sus fiind de 100,5%.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.