Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pagube în valoare de aproximativ un milion de lei, provocate de animalele sălbatice, de la începutul anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Societate » Pagube în valoare de aproximativ un milion de lei, provocate de animalele sălbatice, de la începutul anului, în Harghita
Pagube în valoare de aproximativ un milion de lei, provocate de animalele sălbatice, de la începutul anului, în Harghita

Pagube în valoare de aproximativ un milion de lei, provocate de animalele sălbatice, de la începutul anului, în Harghita

  • Cele mai multe pagube au fost cauzate fermierilor harghiteni de urşi, care au ucis multe animale domestice şi păsări, au intrat şi pe terenurile agricole şi au distrus şi stupi de albine

Animalele sălbatice, în principal urşii, au provocat anul acesta gospodarilor harghiteni pagube evaluate la aproximativ un milion de lei. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat publicaţiei noastre că din această sumă s-au plătit până în prezent, pe baza proceselor verbale şi deciziilor luate, despăgubiri în valoare de 470.000 de lei, fiind în derulare procedurile de plată şi în cazul celorlalte pagube înregistrate. Acesta a spus că, de la începutul anului şi până în prezent, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată în 386 de cazuri, în 373 de situaţii fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Totodată, au fost consemnate şi 13 cazuri în care pagubele au fost provocate de lupi.

Domokos László a afirmat că sălbăticiunile au ucis ovine, bovine, cai, animale mici din gospodării şi păsări, dar au distrus şi stupi de albine şi au cauzat pagube şi pe suprafeţe agricole şi pe terenuri cu pomi fructiferi.

Directorul APM Harghita a spus că în această perioadă urşii se hrănesc intensiv pentru că se pregătesc pentru iarnă şi le-a recomandat fermierilor harghiteni să îşi ia măsuri de protecţie, să instaleze garduri electrice, să asigure paza culturilor şi să nu lase animalele la păşunat în pădure. „Nu s-au schimbat regulile şi nici obligaţiile deţinătorilor de animale”, a adăugat Domokos László.

În altă ordine de idei, acesta a precizat că în baza unor reglementări prin care au fost stabilite cote de prevenţie anul acesta au fost împuşcaţi 10 urşi, alte 8 exemplare fiind recoltate în conformitate cu legislaţia referitoare la intervenţia în cazul animalelor sălbatice care intră în localităţi şi cauzează problemele. De asemenea, au fost aprobate şi 6 relocări de urşi din zona localităţilor în care aceştia îşi făcuseră simţită prezenţa. De la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 5 cazuri în care urşii şi-au pierdut viaţa după ce au fost accidentaţi de autoturisme, un astfel de animal a fost lovit de un tren şi au fost descoperite şi cadavrele a 2 exemplare care muriseră din alte cauze, a mai spus Domokos László.

Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului

Jandarmii harghiteni au primit, de la începutul anului, peste 300 de apeluri, prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în diverse localităţi ale judeţului, 22 dintre acestea fiind înregistrate doar pe parcursul săptămânii trecute.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în ultima săptămână au fost primite apeluri din localităţile Hodoşa, Voşlăbeni, Ciumani, Sânmartin, Zetea, Tulgheş, Cetăţuia, Feliceni, Sândominic, Turdeni, Miercurea-Ciuc, Borsec, Corund, Păuleni şi Atid, fiind nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens în doar 2 cazuri.

Din localitatea Păuleni au fost primite 2 apeluri, în data de 21 septembrie, prezenţa ursului fiind confirmată o singură dată. În zonă s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a constituit echipa de intervenţie pentru a asigura zona. Al doilea caz în care a fost nevoie de intervenţia efectivă a fost înregistrat în data de 23 septembrie, când un cetăţean a semnalat prezenţa a doi urşi la ieşirea din Miercurea-Ciuc, către Ciceu. Echipajul a ajuns la faţa locului, dar cele două animale sălbatice se deplasau deja către pădure. A fost necesară constituirea echipei de intervenţie şi în urma unei solicitări de sprijin venite din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, ca urmare a unui accident rutier în care a fost implicat şi un urs. Ajuns la faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă, a informat IJJ Harghita. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a mai precizat IJJ Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.