Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O elevă din Topliţa va reprezenta judeţul Harghita la faza naţională a concursului  „Afişe pentru pace” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » O elevă din Topliţa va reprezenta judeţul Harghita la faza naţională a concursului  „Afişe pentru pace”
O elevă din Topliţa va reprezenta judeţul Harghita la faza naţională a concursului  „Afişe pentru pace”

O elevă din Topliţa va reprezenta judeţul Harghita la faza naţională a concursului  „Afişe pentru pace”

  • Elena-Diana Cazan, câştigătoarea premiului I: „Aşa văd eu pacea în lume: cu porumbei albi, cu ţări care se unesc, cu copii fericiţi vegheaţi de Dumnezeu şi de Iisus”

La concursul organizat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) – Filiala Harghita, cu sprijinul Lions Club Miercurea-Ciuc şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, au fost înscrise 53 de desene realizate de elevi de la şcoli din municipiul Topliţa, din comunele Bilbor şi Tulgheş şi din municipiul Odorheiu Secuiesc. Numărul lor ar fi putut fi mai mare, concursul adresându-se elevilor tuturor unităţilor şcolare din judeţ.

„Ziua Prieteniei, aflată la a doua ediţie, este foarte bine primită de elevi, iar contextul actual internaţional ne obligă să dorim foarte mult pacea. Mesajul nostru, transmis prin acest concurs, este că ne dorim să creăm unitate în comunitate şi de aceea am invitat elevi ai şcolilor din tot judeţul Harghita, pe care i-am rugat să vină îmbrăcaţi în portul popular tradiţional din zona de provenienţă, pentru a crea nu ziduri, ci poduri între noi”, a declarat Adreana Teslovan, preşedinta ASCA Harghita.

Potrivit acesteia, în cadrul Zilelor Prieteniei, Filiala Harghita a ASCA a colaborat cu grupul „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, coordonat de Alexandra Ţifrea.

„Şi în acest an suntem alături de ASCA Harghita. Am încercat ca prin ceea ce am lucrat în cadrul grupului nostru să transmitem un mesaj de pace, de prietenie şi de înţelegere între oameni. Dar şi un apel la pacea interioară, sufletească, pentru că de multe ori este important să ne găsim echilibrul interior în aceste vremuri pe care le trăim, să le creionăm în culori vii şi frumoase, pentru ca şi viitorul să fie la fel de frumos şi luminos”, a spus Alexandra Ţifrea.

Expoziţia de desene şi festivitatea de premiere a participanţilor la concursul „Afişe pentru pace – pacea şi prietenia în comunitatea mea” au avut loc miercuri, la Casa Artelor din Miercurea-Ciuc, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului „Ziua Prieteniei”, cofinanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

Din păcate, la festivitatea de premiere a concursului nu au ajuns toţi copiii care au participat cu desene, 23 din cele 53 trimise fiind descalificate, din cauză că autorii nu au respectat standardele impuse.

„Multe dintre desene nu s-au încadrat în criteriile solicitate şi nu au putut intra la jurizare. Dar noi le-am expus pe toate, pentru că sunt desene frumoase, sunt desene muncite”, a precizat Adreana Teslovan.

În urma jurizării lucrărilor, premiul întâi, în valoare de 300 de lei, i-a revenit elevei Elena-Diana Cazan de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa, premiul al doilea (250 de lei) elevei Jakab Renáta, iar premiul trei (150 de lei) elevei Andreea-Nicoleta Matei, ocupantele ultimelor două locuri ale podiumului fiind din comuna Tulgheş.

„Am desenat aşa cum văd eu pacea în lume: cu porumbei albi, cu ţări care se unesc, cu copii fericiţi vegheaţi de Dumnezeu şi de Iisus”, ne-a mărturisit câştigătoarea etapei locale a concursului de desene.

Ea a venit la festivitatea de premiere însoţită de cea care a îndrumat-o, dna Nicoleta Ilisan, profesoară în învăţământul primar şi călăuzitoarea tuturor elevilor care îşi doresc să participe la concursurile de educaţie plastică.

„Mă simt onorată că am reprezentat Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” la un asemenea eveniment. Este pentru prima dată când participăm şi îmi doresc să mai participăm la astfel de evenimente de educaţie plastică, pentru că, după părerea mea, desenul reprezintă personalitatea copilului, interesele şi preferinţele lui. Ajutorul cadrului didactic este necesar, dar fără să înăbuşe creaţia copilului, să-l lăsăm să se exprime liber şi să-şi transpună propria imaginaţie pe foaia de hârtie. Marele filosof Platon spunea că «Frumosul se exprimă prin frumos»”, a afirmat Nicoleta Ilisan.

Desenul clasat pe locul I va participa la selecţia naţională, ce urmează să aibă loc la nivelul Districtului 124 România al Asociaţiei Cluburilor Lions, în data de 19 noiembrie, la Iaşi, cu prilejul Convenţiei Naţionale de Toamnă.

Despre beneficiile proiectului a vorbit şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

„Este un proiect care împleteşte activităţile curriculare cu cele extra-curriculare, îi scoate pe copii din faţa calculatoarelor, punându-i să îşi valorifice latura creativă şi să conştientizeze importanţa şi valoarea păcii. Acest concurs poate reprezenta o soluţie pentru toţi copiii din judeţ. O felicit pe câştigătoare, dar până la urmă toţi participanţii sunt câştigători. Vom continua acest parteneriat, atât cât el va exista şi sperăm să existe în continuare disponibilitate pentru finanţarea acestui gen de proiecte din partea Consiliului Judeţean Harghita. Felicitări organizatorilor, felicitări şi participanţilor”, a arătat Cristinel Glodeanu.

În cadrul evenimentului participanţii au mai putut admira şi piese de port popular realizate de membrele Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, prezentate într-o mică expoziţie, dar şi lucrări inedite care valorifică tezaurul sculptural strămoşesc, create de artistul în lemn Ciprian Vătavu.

„Sculptatul în lemn e o pasiune care datează din copilăria mea. Materia primă o culeg din păduri – lemne şi rădăcini pe care le usuc – şi o exploatez artistic şi vizual. În realizarea operelor mele folosesc crestături vechi, moştenite de la meşterii artizani de odinioară, cu gândul spre bine, spre pace şi spre viitor”, explică artizanul ale cărui lucrări „au ajuns până în America”.

Adreana Teslovan, preşedinta ASCA Harghita, a mulţumit şi consiliului judeţean pentru sprijinul acordat.

„Ne dorim şi alte proiecte similare şi, de ce nu, mai mulţi participanţi la ediţiile următoare. Mulţumim Consiliului Judeţean Harghita, dar şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, care şi de data aceasta a fost partenerul nostru, precum şi Clubului Lions, care va trimite desenul câştigător la Concursul Naţional, acesta având şansa să mai ia un premiu, iar dacă se decide să fie marele câştigător, va merge la concursul internaţional de la Obruk, unde premiile vor fi foarte valoroase, de până la 5.000 de dolari”, a concluzionat iniţiatoarea proiectului „Ziua Prieteniei”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.