Subcetate: „Armonii de toamnă” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Subcetate: „Armonii de toamnă”
Subcetate: „Armonii de toamnă”

Subcetate: „Armonii de toamnă”

Căminul cultural din comuna Subcetate a găzduit, recent, un spectacol sugestiv intitulat „Armonii de toamnă”, în cadrul căruia au fost implicaţi 60 de copiii şi tineri talentaţi din zona de nord a judeţului, precum şi Ansamblul „Cununiţa” de la Centrul Cultural „George Coşbuc” din Bistriţa-Năsăud.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia finalizării implementării a „două proiecte culturale de o importanţă deosebită pentru comunitate”, pe care Asociaţia Centrul pentru Resurse şi Dezvoltare Durabilă (CRDD) „Orizont” 2050 le-a derulat cu finanţare nerambursabilă de la Consiliul Judeţean (CJ) Harghita. Preşedintele Asociaţiei CRDD Orizont 2050, Viorel Ciubîcă, a declarat că unul dintre proiecte este întitulat „Jocul popular în conştiinţa tinerilor”, care a constat într-un curs intensiv de învăţare a jocurilor populare de către copii şi tineri din zonă, derulat în perioada 15 august – 6 noiembrie. La curs au participat aproximativ 50 de copii şi tineri din zona de nord a judeţului.

Cel de-al doilea proiect, care are o legătură directă cu primul, a avut ca scop dotarea formaţiilor locale de jocuri populare din Subcetate cu elemente de port popular. Conform sursei citate, proiectul „Porturi populare pentru artişti” a venit în completarea celor asemănătoare care au fost derulate în anii anteriori de asociaţie. Astfel, cu finanţarea de la CJ Harghita, s-a reuşit completarea porturilor populare achiziţionate în anii trecuţi. Anul acesta portul popular a fost completat cu cizme de piele pentru bărbaţi – 9 perechi, ghete de piele pentru fete – 9 perechi, catrinţe – 9 bucăţi şi pantaloni de cizmă – 9 bucăţi. În acest moment, „avem porturi populare complete”.

„Am considerat că cea mai bună prezentare (a rezultatelor celor două proiecte – n.n.) este în cadrul unui asemenea spectacol, în care protagonişti au fost tot tinerii cu care noi lucrăm de mai multă vreme. Au fost implicaţi în spectacol peste 60 de tineri din bazinul Topliţei, precum şi Ansamblul Cununiţa de la Centrul Cultural George Coşbuc din Bistriţa-Năsăud. Am mers pe principiul să învăţăm unii de la alţii. Cei de la Bistriţa-Năsăud au mai multă experienţă, dar a fost o bună colaborare între cele două zone şi s-au legat şi multe prietenii”, a spus preşedintele Asociaţiei CRDD Orizont 2050.

În cadrul spectacolului au evoluat soliştii vocali Alecsia Ciubucă, Bianca Walter, Liliana Platon, Raluca Cerghi, Andreea Petruţ, solistul instrumental Emilian Acatrinei, Grupul instrumental „Rapsozii”, dar şi formaţiile de jocuri populare „Rapsozii Varvigiului” şi „Cununiţa” de la Bistriţa-Năsăud.

În cadrul cursului intensiv de învăţare a jocurilor populare, de educaţia pe linie teoretică şi practică a tinerilor din judeţul Harghita s-au ocupat coregraful Paul Andrei Muntean şi instructorul de jocuri populare Raluca Burgnar.

Pentru cursul intensiv de învăţare a jocurilor populare, CJ a alocat 5.000 de lei, iar pentru porturile populare pentru artişti – 10.000 de lei.

Spectacolul de la Căminul cultural din Subcetate a fost organizat în parteneriat cu Liceul „Miron Cristea” din localitate, Asociaţia Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, Primăria comunei Subcetate, Centrul Cultural „George Coşbuc” din Bistriţa-Năsăud şi două întreprinderi individuale: Bayko Ştefan II şi Dobrean Corina II.

Evenimentul de la Căminul cultural din Subcetate a fost urmat de Balul Toamnei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.