Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei în 12 localităţi harghitene din mediul rural | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei în 12 localităţi harghitene din mediul rural
Caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei în 12 localităţi harghitene din mediul rural

Caravană mobilă pentru depistarea precoce a tuberculozei în 12 localităţi harghitene din mediul rural

Locuitorii a 12 comune harghitene vor beneficia de servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei, caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti urmând să fie prezentă, de săptămâna viitoare, în localităţile respective. Caravana mobilă se va deplasa în cele 12 localităţi harghitene în cadrul proiectului „Screening TB”, coordonat de institutul din Bucureşti, care oferă servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale cu acces dificil la servicii sanitare, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Harghita este cea mai mică din România, 13 cazuri la suta de mii de locuitori înregistrate în 2021. Aceasta este situaţia înregistrată la nivelul Programului Naţional de Prevenire şi Control al Tuberculozei, dar realitatea este mai nuanţată. Potrivit pneumologilor din Ungaria, există şi un număr de pacienţi de etnie maghiară care optează pentru tratamentul în ţara vecină, unde aceşti pacienţi de origine română se află la muncă şi care nu sunt cuprinşi în statistica naţională. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament, se arată într-un comunicat de presă.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat ieri, cu prilejul unei întâlniri de lucru desfăşurate la sediul Instituţiei Prefectului, în contextul lansării campaniei în judeţ, că screeningul este o metodă eficientă şi „de aur” în domeniul prevenţiei, care este menită să servească binelui populaţiei. Doamna Tar a precizat că Harghita este judeţul cu cea mai scăzută incidenţă a tuberculozei din România, dar cu toate acestea este nevoie de derularea de activităţi pentru a se stabili dacă această situaţie este chiar una reală, pentru că „avem în spate întotdeauna teama tuberculozei latente”, care poate să rămână nediagnosticată.

„Noi nu vrem să fim doar în cifre cei mai buni. Vrem să fim în realitate cei mai buni, deci chiar vrem să aflăm de toate cazurile existente în judeţ, ca să putem să îi protejăm pe ceilalţi. Aceasta este ideea mea legată de prevenţie, că trebuie să fim responsabili, deci fiecare om trebuie să aibă o atitudine responsabilă, nu numai faţă de sine, ci prin responsabilitate să înţeleagă toţi oamenii că sunt responsabili şi pentru familia şi pentru anturajul lor, prietenii care îi înconjoară. Deci, dacă nu face pentru sine, să facă pentru ceilalţi acest gest foarte simplu, nedureros şi fără nicio povară materială, de a se prezenta la screening”, a afirmat Tar Gyöngyi.

Managerul proiectului „Screening TB”, Dragoş Dendrino, a declarat presei că judeţul Harghita se află într-o situaţie fericită, având cea mai mică incidenţă la suta de mii de locuitori dintre judeţele din România, de circa 13 persoane la suta de mii de locuitori.

„Dar este important ca în această campanie (…) să se depisteze (cazurile – n.n.) în absolut toate judeţele din România şi implicit în judeţul Harghita şi vom vedea care este situaţia reală a persoanelor aflate în grupurile vulnerabile cu privire la incidenţa tuberculozei. Probabil că unul din rezultate va fi creşterea acestei incidenţe. Vom merge în mediul rural, persoanele din grupul ţintă sunt persoane cu domiciliul în mediul rural, unde vom încerca să aducem către caravană persoanele aflate în situaţii de risc. Vorbim despre persoane care nu au acces la servicii medicale, persoane care trec prin situaţii financiare dificile şi care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Este vorba despre o schimbare de paradigmă pentru că, în acest moment, vorbim despre deplasarea medicului către pacient, cât mai aproape de domiciliu şi nu numai atât, dar şi însoţirea pacientului de la diagnostic până la finalizarea tratamentului, cu absolut tot ce înseamnă servicii suport. Comunităţile din judeţul Harghita au fost alese împreună cu reprezentanţii Programului Naţional de Prevenire şi Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi DSP-ul local şi sunt comunităţile care de-a lungul timpului au înregistrat un număr mai ridicat de cazuri. Avem o intervenţie de o lună de zile în judeţul Harghita, în care vom încerca să parcurgem absolut toate aceste comunităţi şi, dacă se poate, să suplimentăm, într-un viitor apropiat, numărul de localităţi în care să putem fi prezenţi. Sperăm ca implicarea localităţilor să fie de succes. Reuşita programului de depistare precoce ţine foarte mult de gradul de implicare al persoanelor din fiecare comunitate în parte şi aici vorbim de medicii de familie, vorbim de reţeaua de asistenţi medicali comunitari, vorbim de primari, de mediatori sanitari, de asistenţi sociali, oameni cu care încercăm să intrăm în legătură, cu care încercăm să ajungem până la domiciliul persoanelor, să le convingem să vină la caravană cu sufletul deschis, tocmai pentru a vedea dacă suntem în prezenţa unui risc ridicat cu privire la existenţa tuberculozei sau alte patologii pulmonare, în funcţie de ce se poate citi dintr-o radiografie pulmonară”, a spus Dragoş Dendrino.

La întâlnirea de lucru de ieri de la sediul Instituţiei Prefectului au fost prezenţi şi medici din familie din cele 12 localităţi harghitene vizate de proiectul naţional. Demeter Ferenc, care este medic de familie în comuna Ciucsângeorgiu, a declarat jurnaliştilor că a avut pacienţi cu TBC pulmonar activ, care au fost trataţi, fiind scoşi din evidenţa activă şi plasaţi în evidenţa pasivă. „Este de bun augur ce se întâmplă, pentru că orice bolnav de TBC activ are în jur zece posibili pacienţi cu TBC latent şi este bine să facem din când în când câte un program de screening pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii”, a afirmat Demeter Ferenc, adăugând că, de obicei, depinde de abordare atunci când oamenii trebuie convinşi să se prezinte la un screening. „Din fericire, conlucrarea, colaborarea noastră cu primăria este foarte bună şi sperăm să atragem şi membrii clerului în această activitate, pentru că pacienţii din mediul rural sunt cu urechea aplecată la ce le spune preotul. Sunt convins că vom face o organizare, iar activitatea va fi de succes”, a mai spus Demeter Ferenc.

Caravana medicală va fi amplasată în zona primăriilor din cele 12 comune harghitene sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Timp de patru săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil după următorul program: Ciucsângeorgiu – 14, 15 noiembrie; Dârjiu – 16 noiembrie; Ulieş – 17 noiembrie; Porumbeni – 18, 21 noiembrie; Atid – 22 noiembrie; Corund – 23, 24 noiembrie; Cârţa – 25 noiembrie; Sândominic – 5, 6, 7 decembrie; Ditrău – 8, 9 decembrie; Tulgheş – 12, 13 decembrie; Gălăuţaş – 14 decembrie; Sărmaş – 15, 16 decembrie.

Tuberculoza este o boală de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.