La finalul Sfintei Liturghii va fi intonat imnul Ungariei, care – au precizat organizatorii – „este un vechi cântec religios, cântat în mod tradiţional în bisericile maghiare”
Cei 646.000 de puieţi, plantaţi în campania din acest an pe mai multe suprafeţe forestiere din zona Ciuc, totalizând 122 de hectare, reprezintă „Darul verde pentru Sfântul Părinte”. „Este un dar simbolic faţă de responsabilitatea şi sensibilitatea Sa pentru natură”. (…) „Papa Francisc va aprecia mai mult decât orice gest material darul nostru (…) străduindu-ne (după cum spunea Sanctitatea Sa în Rugăciunea pentru Pământ – n.a.) să fim apărătorii lumii şi nu jefuitorii (ei – n.a.), misionarii frumosului şi nu ai poluării şi distrugerii”, a precizat prof. dr. Oláh Zoltán, preşedintele Comisiei Media.
Potrivit reprezentantului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, Uniunea Composesoratelor din Bazinul Ciuc, cea mai mare asociaţie forestieră din Bazinul Ciuc, „oferă” Suveranului Pontif programul de împădurire, cu prilejul vizitei la Şumuleu-Ciuc, la 1 iunie. „Papa Francisc a subliniat de mai multe ori, în alocuţiunile sale, sau prin enciclica Laudatio, educaţia pentru alianţa dintre omenire şi mediul înconjurător: evitarea folosirii plasticului şi hârtiei, folosirea responsabilă a apei, colectarea selectivă a deşeurilor, a cumpăra alimentele în mod rezonabil, a avea grijă de vietăţi, utilizarea transportului în comun, plantarea de arbori, folosirea responsabilă a energiei electrice. (…) Considerăm că Papa Francisc va aprecia mai mult decât orice gest material darul nostru, dacă ne comportăm în mod corespunzător cu mediul înconjurător şi îl folosim gândindu-ne la generaţiile viitoare, străduindu-ne să fim apărătorii lumii şi nu jefuitorii, misionarii frumosului şi nu ai poluării şi distrugerii!”, a declarat dr. Oláh Zoltán.
De asemenea, şi-a exprimat dorinţa ca înainte de sosirea Suveranului Pontif la Şumuleu, fiecare parohie, fiecare comunitate parohială să planteze câte un brad în curtea bisericii, a parohiei sau oriunde. „Să facă acest lucru în lumina învăţăturii Sfântului Părinte, legată de protecţia mediului înconjurător (…) să fim mai umani cu lumea creată, iar acest brad plantat să ne aducă aminte de vizita Papei Francisc şi de învăţătura sa”, a continuat acesta.
Dr. Oláh Zoltán a subliniat că organizatorii vizitei Papei Francisc în Transilvania salută orice altă iniţiativă care poate constitui „un cadou” pentru Episcopul Romei, cum ar fi „vizitarea bolnavilor, pregătirea de daruri pentru familiile sărace, ajutorarea copiilor nevoiaşi”, astfel încât „să simtă toată lumea că ne pregătim de sărbătoare”.
El a menţionat că, în cinstea venirii Papei la Şumuleu, au existat şi alte iniţiative – concursuri de desene, de recitare – scurte documentaţii şi poze de la aceste evenimente urmând să fie trimise Sfântului Părinte. „Păstorul va simţi că turma trăieşte, că toată învăţătura sa prinde viaţă şi (astfel – n.a.) se reînnoieşte speranţa”, a conchis profesorul Oláh, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, din partea Comisiei de organizare a vizitei Sanctităţii Sale în Transilvania.
Predica Suveranului Pontif – tradusă simultan în română şi maghiară
Dr. Oláh Zoltán, vorbind despre programul liturgic al Sanctităţii Sale, a precizat că Papa Francisc va fi salutat cu Imnul Papal şi cu un cântec arhaic. Predica Sfântului Părinte va fi rostită în limba italiană şi tradusă simultan, pe frecvenţele radio, în limbile română şi maghiară, iar pe Internet în germană, spaniolă şi engleză. „Şumuleul este singurul loc din România unde va fi o astfel de traducere, în celelalte oraşe urmând să fie titrată. Modul, singular în ţară, se datorează faptului că ne dorim ca fiecare pelerin să o poată înţelege predica şi să ducă acasă mesajul Sfântului Părinte”, a precizat vorbitorul.
Rugăciunea euharistică şi binecuvântarea vor fi rostite în limba latină, iar răspunsurile credincioşilor vor fi date în limba lor maternă. La finalul Sfintei Liturghii va fi intonat imnul Ungariei, care – au precizat organizatorii – „este un vechi cântec religios, cântat în mod tradiţional în bisericile maghiare”.
Sectoare, bilete şi drumuri de acces pentru participarea la Sfânta Liturghie
Preotul Csont Ede, de la Parohia Tuşnad, membru în comisia de organizare, a precizat că au fost stabilite deja sectoarele unde vor sta pelerinii în timpul slujbei oficiate de Papa Francisc, la Şumuleu, trei dintre acestea, cu vizibilitatea cea mai redusă, urmând să fie ocupate de pelerinii care nu s-au înscris online.
Celor 110.000 de pelerini individuali, familiile şi grupurile care s-au înregistrat pe site-ul oficial pontifex.ro, biletele le vor fi trimise pe adresele de e-mail sau la centrele parohiale (în cazul grupurilor) în perioada 15-20 mai. Potrivit sursei citate, în zonă vor fi amplasate trei ecrane cu dimensiunile de 7×4 metri şi alte două ecrane de 16×9 metri, pentru o vizibilitate bună, transmisia fiind asigurată de TVR.
În afara traseului principal care urcă în şa, accesul în zonă se va mai putea face pe traseele tradiţionale, folosite la pelerinajul de Rusaliile catolice, dinspre Capela „Sfântul Anton” şi pe „Drumul Crucii”, pe la Capela Salvator, iar pentru autospecialele ISU şi Serviciului de Ambulanţă a fost reabilitat un drum care urcă dinspre pârtia de schi, circulat, de obicei, de căruţe.
În zonă vor fi mai multe puncte de informare, precum şi de achiziţionare a apei şi aproximativ 1.200 de voluntari – din care circa 600 în zona altarului triplu – vor oferi recomandări şi sprijin pelerinilor.
„În zona unde va avea loc Sfânta Liturghie vor fi în jur de 600 de voluntari, cei mai mulţi din zona Ciuc şi din Covasna. Dar trebuie să spunem că avem şi 17 voluntari din Ungaria, precum şi 12 vorbitori de limba română, voluntari din Bălan, Bucureşti, Ploieşti şi din Corabia. Ei vor fi pregătiţi în perioada care urmează”, a explicat directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György.
Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie, răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România şi va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.
DANIELA MEZEY