Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Judeţul Neamţ a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Judeţul Neamţ a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare
Judeţul Neamţ a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare

Judeţul Neamţ a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare

  • Judeţele Harghita şi Neamţ vor colabora pentru dezvoltarea durabilă şi integrată a zonei

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita, la care a participat şi dl Sorin Braşoveanu, administratorul public al judeţului Neamţ, consilierii au luat act de acest demers şi de cadrul cooperării dintre cele două judeţe în privinţa programelor şi investiţiilor ce urmează a fi derulate împreună, prezentate de Bernád Bernadett, preşedinta ADI Harghita.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a arătat că nu este pentru prima oară când colaborează cu dl Sorin Braşoveanu, în trecut, pe vremea când invitatul de la Neamţ era preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, participând la realizarea unor activităţi comune.

„Mă bucur că putem să continuăm această conlucrare cu dânsul în calitate de administrator public al judeţului Neamţ, o colaborare benefică pentru toată lumea. Ştim că sunt foarte mulţi turişti care sunt doar în trecere prin Harghita, către mânăstirile din judeţul Neamţ şi ne-am dori ca ei să rămână mai mult timp şi în judeţul nostru”, a declarat Borboly Csaba.

La rândul său, administratorul public al judeţului Neamţ a salutat intenţia de colaborare, apreciind necesitatea de a accelera eforturile comune pentru realizarea obiectivelor care prezintă interes pentru ambele părţi, în principal cele legate de conectivitate.

„Mulţumim pentru deschiderea şi intenţia de a ne uni eforturile de a accesa şi de a realiza proiecte comune într-o zonă atât de frumoasă şi de pitorească, pentru identificarea nevoilor şi a priorităţilor realizate de către unităţile administrativ-teritoriale de o parte şi de cealaltă, atât din Harghita, cât şi din Neamţ. (…) Sigur că sunt foarte multe obiective care ţin în primul rând de conectivitate, de toate proiectele prezentate aici şi să le eficientizăm la maximum, dar pentru asta trebuie să ne unim eforturile şi să accelerăm acest proces de muncă în echipă pentru întocmirea documentaţiilor, care necesită timp. Trebuie să trecem la treabă şi să identificăm după aceea sursele de finanţare. Eu vă mulţumesc pentru ospitalitate şi pentru primirea la această şedinţă şi aştept să trecem la treabă pe liniile care ne-au fost prezentate şi am convenit că ar fi de interes comun”, a afirmat Sorin Braşoveanu.

Consilierul PNL Teodor Dobrean a apreciat importanţa constituirii asocierii cu judeţul Neamţ în privinţa dezvoltării zonei Cheile Bicazului-Hăşmaş, dar şi pentru continuarea unor proiecte începute şi nerezolvate încă, aşa cum este cazul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei Călimani.

„Mă bucur foarte mult de prezenţa dumneavoastră aici, este importantă această cale pe care plecăm din punct de vedere al constituirii asocierii. Provin din zona Gheorgheni, în legătură foarte apropiată cu Cheile Bicazului şi cu partea judeţului Neamţ. Să zicem că în acest moment situaţia juridică a limitelor s-a rezolvat, ceea ce este convenabil şi important pentru a lucra împreună la următoarele puncte pe care le avem în comun: dezvoltarea zonei Cheile Bicazului-Hăşmaş atât din punct de vedere al biodiversităţii, cât şi al infrastructurii zonale de acolo. Sper ca judeţul Neamţ să aibă – la fel cum va avea cu siguranţă şi judeţul Harghita – un ritm susţinut pentru realizarea acestui deziderat şi sper să nu fie alte proiecte care au început şi care nu şi-au găsit rezolvare, gen PUZ-ul zonei Călimani, o problemă care trenează şi pe care ne-o dorim rezolvată în zona de nord a judeţului. Mult succes tuturor, iar momentul constituirii să fie o piatră de temelie serioasă a acestui proiect”, a menţionat Teodor Dobrean.

Consilierul Csillag Péter, de la Alianţa Maghiară din Transilvania, a profitat de prezenta administratorului judeţului Neamţ la şedinţa ordinară desfăşurată în comuna Ditrău, pe de o parte pentru a-l felicita pentru reabilitarea drumului Dămuc-Puntea Lupului, care a ajuns până la limita judeţului Harghita, iar pe de alta pentru a-i solicita sprijinul în rezolvarea unor probleme legate de drumul comunal care leagă satul Trei Fântâni de comuna Dămuc.

„Durerea mea foarte mare este legată de satul Trei Fântâni: cetăţenii de acolo sunt din Lunca de Jos şi din Lunca de Sus, dar terenul aparţine de judeţul Neamţ. Până acum au plătit impozitul pentru agricultură la Harghita şi impozitul pe terenuri forestiere la Dămuc. Drumul comunal care leagă Puntea Lupului de satul Trei Fântâni, pe o distanţă de nouă kilometri, este foarte deteriorat şi comuna Dămuc nu a investit niciun ban în el până acum. În ultimii doi ani, în urma furtunilor soldate cu doborâturi de vânt şi pagube de aproximativ 40.000 de metri cubi. Comuna Dămuc a stabilit o taxă de peiaj (taxa pentru utilizarea drumurilor auto-forestiere – n.a.) de 8 lei/metru cub. Dacă înmulţim 40.000 cu 8 lei, vă daţi seama ce sumă a încasat pentru drumul acesta şi nici 10% nu a cheltuit pentru drumul acesta. Trebuie să facem ceva pentru oamenii aceştia, care în timpul iernii sunt izolaţi complet în absenţa unui drum practicabil. Îl rugăm pe dl administrator al judeţului Neamţ să ne ajute în această problemă”, a concluzionat Csillag Péter.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare şi-a propus să dezvolte zona atât din perspectiva relaţiilor economice, infrastructurale, sociale şi culturale, cât şi din cea a mediului. Principalele obiective care se doresc atinse sunt, între altele, dezvoltarea durabilă a zonei şi a tuturor unităţilor administrative care o compun, asigurarea dezvoltării economice şi sociale a zonei Hăşmaşul Mare, conservarea, protejarea, promovarea şi valorificarea patrimoniului natural, elaborarea şi implementarea de strategii şi programe de dezvoltare locale şi integrate zonei nou create, dezvoltarea infrastructurii zonei în mod unitar şi punerea în valoare a patrimoniului turistic şi cultural al zonei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.