Sărmaş:Festivalul Toamnei – ediţia a IX-a, octombrie 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 24 ianuarie 2023
Home » Agricultură/Ecologie »
Sărmaş:
Festivalul Toamnei – ediţia a IX-a, octombrie 2022
<h5><i>Sărmaş:</i></h5>Festivalul Toamnei – ediţia a IX-a, octombrie 2022
sdr

Sărmaş:
Festivalul Toamnei – ediţia a IX-a, octombrie 2022

Duminică, 16 octombrie, zi frumoasă de toamnă, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, aproape de Biserica ortodoxă din Sărmaş, s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Toamnei, sărbătoare devenită tradiţională în calendarul cultural al comunei Sărmaş.

Manifestarea a fost binecuvântată de trei preoţi: Aurel Truţa, Marius Bobric şi Viorel Pop, care s-au rugat pentru sănătatea tuturor locuitorilor comunei Sărmaş şi a animalelor din gospodăriile acestora.

După binecuvântare, au luat cuvântul Valentin Mândru – primarul comunei Sărmaş, Isabela Prodan – subprefect al judeţului Harghita, şi Ioan Hîrb – directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita, care s-a întâlnit cu doritorii de accesare a fondurilor nerambursabile, oferindu-le informaţiile necesare.

Ca de fiecare dată, a fost o expoziţie-concurs cu ovine, cabaline, câini şi ponei, unde peste 20 de crescători de animale din Sărmaş, Topliţa, Corbu, Tulgheş şi Ditrău şi-au expus cele mai frumoase animale din fermele şi gospodăriile lor.

Pe lângă faptul că aceste animale au fost admirate de cei prezenţi, o comisie de bonitare, alcătuită din specialişti, le-au apreciat la justa lor valoare şi au întocmit clasamente.

Organizatorii au oferit tuturor participanţilor la expoziţie diplome şi saci cu furaje.

Nu pot să nu relatez un fapt deosebit. La intrarea pe terenul unde s-a desfăşurat Festivalul Toamnei de la Sărmaş, participanţii au gustat, gratuit, produse tradiţionale, toate pregătite în gospodăria lor de familia Sorin şi Daniela Coşarcă, crescători fruntaşi de animale din comuna Sărmaş, cu studii superioare. Aici s-au gustat, de la dulceţuri, compoturi, zacuscă, siropuri, până la delicioase preparate din carne şi din lapte. Ba mai mult, cine a dorit a servit şi un păhărel cu ţuică.

De asemenea, s-a organizat o tombolă interesantă la care cei norocoşi au câştigat doi purcei, o mioară şi o piele de oaie prelucrată.

Participanţii au avut la dispoziţie preparate speciale de stână, tocăniţă la ceaun şi balmoş, stropite cu băuturi spirtoase şi răcoritoare, toate într-o ambianţă specifică unei zile frumoase de toamnă petrecute în natură.

Ambianţa a fost întreţinută de un spectacol folcloric susţinut de artişti amatori şi profesionişti, nume cunoscute în cântecul popular românesc.

I-au încântat pe cei prezenţi cu cântece frumoase: un grup din „Flori Topliţene” al Casei municipale de cultură din Topliţa, coordonat de prof. Livia Harpa, alcătuit din: Mădălina Roman, Alexandra Ţifrea, Alexandru Ţifrea şi Tudor Truţa, şi Ansamblul folcloric „La poale de Călimani” al Asociaţiei „Filantropia” din Bilbor, al cărei instructor este Nicolae Cif, cu suite de jocuri locale şi din Banat.

De asemenea, au fost aplaudaţi la scenă deschisă artişti consacraţi: Ciprian şi Mihaela Istrate, Costel Popa, Mariana Stănescu Verman, Cătălin Maximiuc, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Viorica Cerbu, Livia Harpa şi Ioan Cristian Ţăran.

La pupitrul tehnic de sonorizare a stat multe ore maestrul de sunet Nicu Cotfas, care a făcut să răsune peste Sărmaş cântecul popular românesc.

Festivalul Toamnei, octombrie 2022, de la Sărmaş a fost organizat de Asociaţia Culturală Mureşul Superior, în parteneriat cu Primăria comunei Sărmaş, Asociaţia crescătorilor de animale Sărmaş, printr-un proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.