Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul OCPI Harghita: „Nu o să avem dezvoltare în acest judeţ niciodată dacă nu o să avem o evidenţă clară a proprietăţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Directorul OCPI Harghita: „Nu o să avem dezvoltare în acest judeţ niciodată dacă nu o să avem o evidenţă clară a proprietăţii
Directorul OCPI Harghita: „Nu o să avem dezvoltare în acest judeţ niciodată dacă nu o să avem o evidenţă clară a proprietăţii

Directorul OCPI Harghita: „Nu o să avem dezvoltare în acest judeţ niciodată dacă nu o să avem o evidenţă clară a proprietăţii

De asemenea, mai avem nevoie de finalizarea reconstituirii dreptului de proprietate pentru persoanele îndreptăţite care au fost deposedate de către regimul comunist

În ultima şedinţă de Colegiu Prefectural din acest an, Sorin Truţă, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita a vorbit despre stadiul în care se află, în judeţul Harghita, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

Peste 4 miliarde de lei pentru un plan cadastral actualizat şi deschiderea cărţilor funciare

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), spunea Sorin Truţă, a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern în 2015, act normativ care detaliază activităţile acestuia şi sumele necesare realizării lor.

Principalele activităţi care se derulează în cadrul Programului Naţional sunt: înregistrarea sistematică a imobilelor; activităţi de geodezie, cartografie, topografie şi fotogrametrie; activităţi de informare şi conştientizare a publicului; dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice; conversia în format digital a documentelor analogice; tehnică de calcul şi stocare; alte activităţi precum plata certificatelor de moştenitor emise de notarul public conform dispoziţiilor Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare; instruirea personalului din cadrul instituţiilor implicate; organizare şi logistică pentru realizare de seminarii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai prestatorilor; monitorizarea socială a grupurilor vulnerabile etc.

Pentru toate aceste activităţi, preciza directorul OCPI Harghita, este estimată o sumă de 4.050.885.000 lei. La această sumă se adaugă încă 1,4 milioane de lei, o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional.

Cele peste 4 miliarde de lei, cât ar fi finanţarea programului, ar trebui să vină din fondurile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din fonduri europene, dar şi din bugetele primăriilor.

În ceea ce priveşte beneficiile PNCCF, arăta Sorin Truţă, acestea se referă la „asigurarea unei baze de impozitare concretă pentru autorităţile locale, realizarea investiţiilor din fonduri naţionale şi fonduri europene pe amplasamente concrete şi nu pe nisipuri mişcătoare, finalizarea înregistrării terenurilor agricole pentru a se asigura implementarea sistemelor de plăţi în agricultură şi, nu în ultimul rând, siguranţa circuitului civil al proprietăţilor imobiliare”.

Stadiul din judeţul nostru

În judeţul nostru, preciza directorul OCPI Harghita, primele lucrări la nivel de unitate administrativ teritorială au fost contractate în 2012, înainte de apariţia PNCCF; e vorba de localităţile Sâncrăieni şi Remetea, care au fost contractate în cadrul proiectului CESAR – Completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru Restructurarea Agriculturii. Ulterior, aceste două lucrări au ajuns să fie finanţate în cadrul PNCCF. În prezent, lucrările pentru cele două localităţi sunt finalizate, în Sâncrăieni fiind cadastrată o suprafaţă de 5.223 ha şi un număr de 6.725 de imobile, iar la Remetea 10.773 hectare şi 7.424 de imobile.

După apariţia HG care detalia PNCCF, o comisie interministerială a selectat 7 localităţi din judeţul nostru în care să se efectueze lucrări de înregistrare sistematică prin fonduri europene. Este vorba de Ciucsângeorgiu, Lupeni, Mărtiniş, Plăieşii de Jos, Praid, Satu Mare şi Zetea. În prezent, se află în curs de derulare licitaţiile pentru contractarea lucrărilor de înregistrare sistematică la Plăieşii de Jos şi Zetea. Ofertele puteau fi depuse până în data de 10 iunie, iar pentru celelalte 4 localităţi (Ciucsângeorgiu, Satu Mare, Mărtiniş şi Lupeni) ofertele puteau fi depuse până în data de 25 noiembrie, urmând ca localitatea Praid să fie licitată în primul semestrul al anului viitor.

În afară de aceste localităţi, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică la nivelul UAT (unitate administrativ-teritorială) Subcetate pentru o suprafaţă de 5.166 hectare şi un număr estimat de 9.945 de imobile, respectiv la nivelul UAT Gălăuţaş pentru o suprafaţă de 3.042 hectare şi un număr de 5.554 de imobile.

La nivel de sector cadastral, sunt în derulare lucrări în 49 de unităţi administrativ-teritoriale, cu o suprafaţă totală aferentă de 61.254 de ha şi un număr total estimat de 88.611 imobile.

Problemele cu care se confruntă derularea programului în Harghita

Cea mai importantă problemă cu care se confruntă derularea programului în judeţ, semnalată de directorul OCPI Harghita, este modul defectuos în care au fost aplicate legile fondului funciar.

„Au existat perioade când titlurile de proprietate au fost eliberate fără să se facă localizarea amplasamentelor, fără să aibă loc puneri în posesie efectivă. Au fost emise foarte multe titluri de proprietate eronate care se integrează cu greu în lucrările de înregistrare sistematică aflate în derulare.

Există o suprafaţă foarte mare validată şi nepusă în posesie la nivelul judeţului Harghita, urmare a inventarierii efectuate în anul 2015. Până când această suprafaţă nu va fi pusă în posesie efectiv şi cetăţenii judeţului nu vor primi titlurile de proprietate, va fi foarte greu să se realizeze o evidenţă concretă a proprietăţii. Dau exemplul localităţii Remetea, unde doar 10% din suprafaţa cadastrată este acoperită cu titluri de proprietate; practic, sunt enclave foarte mari unde apare înscrisă provizoriu unitatea administrativ-teritorială, pentru că nu s-au eliberat titlurile de proprietate. Aceasta este cea mai mare problemă”, spunea Sorin Truţă.

„Ce soluţii am propus noi în timp? Şi Oficiul de Cadastru şi Comisia Judeţeană – continua acesta – au făcut demersuri pentru amendarea cadrului legislativ, astfel încât titlurile de proprietate eronate să poată fi integrate în lucrările de înregistrare sistematică şi în planurile parcelare care trebuie realizate, fără rectificări. Am făcut demersuri să se poată realiza cofinanţarea planurilor parcelare necesare pentru finalizarea aplicării legilor fondului funciar. În acest sens, un proiect de lege a trecut deja de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor, iar dacă va fi adoptat, atunci se va asigura cofinanţarea planurilor parcelare din bugetul Agenţiei Naţionale”.

„Situaţia proprietăţii nu este deloc roză la nivelul judeţului Harghita”

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, directorul OCPI Harghita spunea că a „făcut această trecere în revistă pentru că situaţia proprietăţii nu este deloc roză la nivelul judeţului Harghita. Nu o să avem dezvoltare în acest judeţ niciodată dacă nu o să avem o evidenţă clară a proprietăţii şi dacă nu o să finalizăm reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele îndreptăţite care au fost deposedate de către regimul comunist”.

La rândul său, subprefectul judeţului, Petres Sándor, afirma că anul viitor, chiar dacă se vor realiza paşi importanţi, „tot nu o să ajungem să avem 30% din suprafaţa judeţului cadastrată”. Iar Sorin Truţă continua, spunând că „dacă ne referim, nu la suprafaţa totală, ci la suprafaţa agricolă, o să ajungem, de asemenea, prin doi paşi foarte mari şi foarte importanţi, undeva la 43-44% – numai dacă vor exista prestatori pentru lucrările licitate”.

Acestor suprafeţe se mai pot adăuga eventualele contracte care vor fi încheiate pe finanţările acordate de către ANCPI în fiecare an. „De exemplu, în această săptămână voi încheia 20 de contracte de finanţare, dar nu ştim dacă pentru acestea se vor mai găsi prestatori care să încheie contracte de prestări servicii, pentru că situaţia prestatorilor este destul de critică, având în vedere că din 113 persoane autorizate profesează doar 70 şi din acestea doar 37 s-au angajat contractual pe lucrări de înregistrare sistematică”, spunea directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Harghita.

Apel către localităţi

Pentru anul viitor, directorul OCPI Harghita a dorit să facă un apel către primarii localităţilor harghitene pentru a cuprinde în bugetele locale sume pentru realizarea planurilor parcelare, deoarece finalizarea cât mai rapidă a cadastrării va aduce beneficii tuturor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.