Analiză a activităţii din 2019 a Complexului Sportiv Naţional
După primele trei trimestre din acest an, Gavril Chindea, directorul Complexului Sportiv Naţional (CSN) Izvoru Mureşului, a prezentat o analiză a activităţii instituţiei.
În cadrul complexului, se precizează în raport, există 5 vile pentru cazare, o cantină restaurant, un bar, un club cu săli de reuniuni şi conferinţe, o sală de forţă, un punct sanitar, un teren de fotbal cu gazon natural, teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică, un teren de baschet şi tenis în aer liber.
În prezent, cu dotarea existentă, baza sportivă poate oferi condiţii de pregătire pentru o serie de discipline sportive, cum ar fi: arte marţiale, badminton, ciclism, fotbal, rugby, şah, tenis de masă, lupte, scrabble, bridge, scrimă, tir cu arcul sau hochei. În raport se mai precizează că din lipsa unei săli de sport pentru pregătirea loturilor de handbal, baschet, volei şi tenis de masă, se poate asigura în special pregătirea fizică.
28 de cluburi şi federaţii au ajuns la Izvoru Mureşului
În acest an, în primele 9 luni, la CSN Izvoru Mureşului au efectuat cantonamente 8 federaţii sportive: de rugby, de hochei, gimnastică, badminton, bridge, radioamatorism, tir cu arcul şi Federaţia Română Sportul pentru Toţi. Totodată, 20 de cluburi sportive din ţară au optat să efectueze pregătiri la CSN, precum şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Harghita; dintre acestea amintim CS Olimpia Bucureşti, CSM Iaşi, CS Baschet Club Steaua, CSM Tg. Mureş, CSM Dunărea Galaţi, CSM Galaţi.
Dar, pe lângă oferirea de servicii pentru sportivi, CSN este gazda tradiţională şi a diferite evenimente. Astfel, în acest an, la Izvoru Mureşului s-au organizat evenimente ale Şcolii Gimnaziale Platoneşti din judeţul Ialomiţa, ale inspectoratelor de jandarmi din Harghita şi Mureş; totodată, a găzduit excursii organizate de elevii unei şcoli din Bârlad, manifestări dedicate sfârşitului de an şcolar pentru clasele a XII-a, dar şi pe pelerinii din Ungaria care au venit la Şumuleu cu ocazia Rusaliilor Catolice.
De asemenea, la CSN Izvoru Mureşului s-a organizat cea de-a XVII-a ediţie a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni şi a mai găzduit evenimente ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţilor din România sau Organizaţiei Studenţilor de la Universitatea „Babeş-Bolyai”.
Peste 700 de mii de lei, venituri realizate
Din analiza realizată de CSN Izvoru Mureşului reiese că, în primele 9 luni ale acestui an, complexul a realizat venituri proprii de peste 760.000 de lei, în condiţiile în care avea în plan să realizeze aproape 980.000 de lei. Totuşi, comparativ cu anul trecut, veniturile realizate sunt mai mari, la sfârşitul lunii septembrie 2018 CSN Izvoru Mureşului realizând aproape 620.000 de lei.
În acelaşi timp, pentru desfăşurarea activităţii, instituţia a mai primit de la buget alte 1,3 milioane de lei, deşi se aşteptau peste 1,4 milioane de lei. Astfel, bugetul total pentru primele trei trimestre din acest an s-a ridicat la 2,1 milioane de lei.
Însă cel mai mare of este acela că, în acest an, CSN „nu a beneficiat de investiţii şi reparaţii capitale”.
Dacă am văzut veniturile (realizate şi primite de către CSN), să vedem şi cheltuielile din primele luni ale anului. La 30 septembrie 2019, situaţia se prezenta astfel: cheltuieli de personal – puţin peste 900.000 lei, cheltuieli bunuri şi servicii – aproape 800.000 lei; total: peste 1,7 milioane de lei.
Obiective
Prioritatea numărul 1 a CSN Izvoru Mureşului este realizarea unei săli de sport. În afară de aceasta, se mai doreşte terminarea Vilei Orşova (un imobil cu parter, etaj şi mansardă, ridicat în structură, finalizat în proporţie de 30%); achiziţionarea unei autoutilitare frigorifice pentru aprovizionarea cantinei cu produse alimentare; achiziţionarea de dotări pentru centrul de refacere; amenajarea unui centru de refacere şi recuperare.
Se mai doreşte modernizarea Vilei Izvor (unde se află şi restaurantul şi barul), refacerea sistemului de iluminat exterior, schimbarea suprafeţei de joc la terenul de minifotbal.
LIVIU C.