Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 1.800 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita s-au angajat în primele cinci luni ale anului, iar rata şomajului a scăzut treptat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Economic » Aproape 1.800 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita s-au angajat în primele cinci luni ale anului, iar rata şomajului a scăzut treptat
Aproape 1.800 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita s-au angajat în primele cinci luni ale anului, iar rata şomajului a scăzut treptat

Aproape 1.800 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita s-au angajat în primele cinci luni ale anului, iar rata şomajului a scăzut treptat

Aproximativ 1.800 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita şi-au găsit un loc de muncă, pe parcursul a cinci luni, iar rata şomajului a înregistrat o scădere cu 0,73 de procente. Din informaţiile făcute publice în fiecare lună de reprezentanţii AJOFM Harghita rezultă că, în primele cinci luni ale acestui an, în judeţ au fost operate 1.782 de angajări, dintre care 243 în ianuarie, 476 în februarie, 377 în martie, 366 în aprilie şi 320 în mai. A fost căutată forţă de muncă în principal în domeniul comerţului şi în cel al serviciilor, dar firmele din judeţ au avut nevoie şi de destul de mulţi conducători auto şi de lucrători în construcţii.

În prima lună a anului, în evidenţele instituţiei erau 5.511 şomeri, iar la sfârşitul lunii mai numărul acestora s-a redus la 4.641. Rata şomajului a scăzut treptat în judeţ în perioada ianuarie-mai 2023. În ianuarie a fost înregistrată o rată de şomajului de 4,65 la sută, în februarie de 4,49 la sută, în martie de 4,33 la sută, în aprilie de 4,12 la sută, iar la sfârşitul lunii mai de 3,92 la sută.

În ceea ce priveşte situaţia privind localităţile cu cei mai mulţi şomeri, potrivit datelor prezentate periodic, în mediul urban au fost înregistrate valori mai ridicate în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural Atid, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos, Suseni, Dârjiu, Ocland, Săcel, Avrămeşti şi Tuşnad.

Procentul şomerilor cu maximum patru clase a rămas unul ridicat şi în primele cinci luni ale acestui an, aceste persoane făcând parte în principal din categoria celor neindemnizate, care se află de mai mult timp în evidenţele AJOFM Harghita şi care întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă.

Din totalul şomerilor înregistraţi în judeţ la sfârşitul lunii trecute, aproape 50 la sută făceau parte din această categorie, unii neavând niciun fel de studii, potrivit propriilor declaraţii. Dintre şomerii harghiteni, 23 la sută au urmat cursurile învăţământului gimnazial, 9 la sută au studiat în cadrul unor şcoli profesionale, iar 14 la sută erau absolvenţi de liceu, procentul celor care aveau diplome eliberate de şcoli posticeale şi de instituţii de învăţământ superior fiind unul redus.

Situaţia a fost una asemănătoare şi anul trecut.

Potrivit unui raport prezentat de reprezentanţii AJOFM Harghita la începutul acestui an, în data de 31 decembrie 2022, în evidenţele instituţiei erau 5.409 şomeri, iar 2.437 dintre aceştia urmaseră cel mult cursurile învăţământului primar (860 de persoane fiind fără niciun fel de studii). Cei cu studii gimnaziale reprezentau 21 la sută din totalul şomerilor (1.143 de persoane), iar procentul celor cu studii liceale şi postliceale era de 20 la sută (1.053 de persoane). Aproximativ 600 dintre şomerii înregistraţi în judeţ la sfârşitul anului 2022 terminaseră cursurile unor şcoli profesionale, iar cei cu studii universitare reprezentau doar 3 la sută (162 de persoane) din totalul persoanelor aflate atunci în evidenţe. Potrivit sursei citate, pe parcursul anului trecut au fost încadraţi în câmpul muncii 3.581 de şomeri, cele mai multe angajări fiind înregistrate în lunile martie şi septembrie. În raportul AJOFM Harghita s-a menţionat şi faptul că în judeţ există un număr însemnat de şomeri cu pregătire profesională care nu încurajează creşterea gradului de ocupare, mulţi fiind analfabeţi şi au o nevoie stringentă de cursuri de tipul „A doua şansă”. Totodată, o problemă gravă semnalată era cea a creşterii numărului persoanelor descurajate, care renunţă să mai caute locuri de muncă, fiind convinse că nu vor găsi, iar o altă cauză a şomajului o reprezintă proporţia ridicată a învăţământului teoretic în comparaţie cu cel profesional, dar şi lipsa de deschidere manifestată de tineri pentru prestarea de muncă fizică în locul celei de birou şi dorinţa multora dintre aceştia de a pleca în străinătate după absolvirea unei forme de învăţământ. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.