Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 50 de firme înfiinţate de studenţi, în ultimii ani, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Economic » Peste 50 de firme înfiinţate de studenţi, în ultimii ani, în Harghita
Peste 50 de firme înfiinţate de studenţi, în ultimii ani, în Harghita

Peste 50 de firme înfiinţate de studenţi, în ultimii ani, în Harghita

  • Doar jumătate dintre aceste societăţi înmatriculate cu facilităţi de la stat mai funcţionau în prima parte a acestui an, potrivit datelor oficiale

Peste 50 de firme au fost înfiinţate, în ultimii ani, în judeţul Harghita, în baza unor reglementări care oferă facilităţi fiscale studenţilor care doresc să pornească o afacere, însă numai jumătate dintre acestea mai erau active în primele luni din 2023. Potrivit ultimelor date făcute publice de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în Harghita au beneficiat de prevederile Hotărârii de Guvern nr. 166 din 2003, prin care se oferă anumite facilităţi fiscale studenţilor care îşi înfiinţează o firmă, 51 de societăţi, dar la sfârşitul lunii aprilie a acestui an mai erau în funcţiune doar 26 dintre acestea. Din datele oficiale rezultă că 25 de astfel de societăţi înfiinţate în judeţ au fost radiate, dintre care 12 ca urmare a unor acţiuni voluntare. La nivel naţional fuseseră înmatriculate de studenţi 19.971 de firme, dintre care mai erau în funcţiune la sfârşitul lunii aprilie a acestui an numai 8.348. Cele mai multe astfel de societăţi active erau în judeţul Cluj (840), în municipiul Bucureşti (761), în Maramureş (403), în Timiş (340), în Iaşi (333) şi în Bihor (303). Cu cele 26 de firme în funcţiune, Harghita se situează pe ultimul loc în clasamentul naţional.

În cea de a patra lună a anului în curs, în România au fost înmatriculate de studenţi, în baza reglementărilor menţionate, doar 6 firme, dintre care 4 în Bucureşti şi câte una în judeţele Giurgiu şi Hunedoara.

ONRC a precizat că, potrivit hotărârii de guvern amintite, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de mai multe scutiri de la plata taxelor şi tarifelor. Este vorba despre tariful pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, la  înregistrarea constituirii profesioniştilor, despre taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare, despre taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate profesioniştilor, solicitate la constituire, despre taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, despre tarifele pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a rezoluţiei de înmatriculare şi despre taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 ani. Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul. Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.