ADI Csomád-Bálványos a lansat, luni, consultarea publică pentru dezvoltarea zonei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » ADI Csomád-Bálványos a lansat, luni, consultarea publică pentru dezvoltarea zonei
ADI Csomád-Bálványos a lansat, luni, consultarea publică pentru dezvoltarea zonei

ADI Csomád-Bálványos a lansat, luni, consultarea publică pentru dezvoltarea zonei

  • Csák László, reprezentantul firmei care elaborează Master-planul de dezvoltare a zonei: „Facem apel la localnicii din zonă să îşi facă timp să completeze chestionarul”

Master-planul Parteneriatului de Dezvoltare Csomád-Bálványos este în curs de elaborare, principalele lui obiective fiind dezvoltarea turistică şi economică a zonei care cuprinde „capitala” – oraşul Băile Tuşnad şi comuna Cozmeni şi satele Tuşnad (judeţul Harghita), Turia şi Bixad (judeţul Covasna).

În debutul conferinţei de presă dedicată, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a precizat că draft-ul Master-planului pentru dezvoltarea zonei Csomád-Bálványos a fost lansat spre consultare publică la sfârşitul lunii iulie – începutul lui august.

Valoarea documentului este de necontestat, în condiţiile în care oferă o privire de ansamblu asupra posibilităţilor de dezvoltare durabilă a acestei zone beneficiind de un potenţial natural remarcabil, dar şi a comunităţilor locale, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică. De asemenea, Master-planul etalează o imagine concretă asupra direcţiilor de dezvoltare competitivă a turismului, prin identificarea, evaluarea şi prioritizarea pe forme de turism menite să valorifice potenţialul natural al zonei şi a specificului local prin turism, cu accent pe conservarea biodiversităţii.

„Aşadar, luând în calcul schimbările climatice, evoluţia demografică, cultura, biodiversitatea zonei, putem să redactăm un master-plan axat pe forţe sinergice, ţinând cont, totodată, şi de ce doresc primarii din zonă, marii întreprinzători, marii proprietari (composesoratele – n.a.) şi micii întreprinzători, având în vedere că în perioada următoare vor fi lansate fondurile de coeziune şi de dezvoltare”, a declarat Borboly Csaba.

Cu ajutorul acestor fonduri „întreprinzătorii vor putea crea foarte multe investiţii care vor genera locuri de muncă”, valorificând frumuseţea acestei zone, „pentru că momentan turiştii vin, se uită şi pleacă, ceea ce nu ne favorizează. Ar trebui să stea aici câteva nopţi, să viziteze zona şi să cheltuiască nişte bani, cu ajutorul cărora să susţinem zona şi economia zonei. De aceea dorim să extindem toate destinaţiile turistice”, a detaliat preşedintele CJ Harghita.

Cea mai mare parte a teritoriului este deţinut, prinComposesoratul Lăzăreşti, de comuna Cozmeni, respectiv suprafaţa ocupată de Rezervaţia naturală Tinovul Mohoş-Lacul Sfânta Ana, această localitate fiind şi entitatea cea mai implicată în dezvoltarea zonei.

„Pentru noi, comuna Cozmeni, urmărirea obiectivelor acestui Master-plan ne oferă posibilitatea dezvoltării potenţialului economic al localităţii. Momentan nu prea avem căi, nu exisă viziuni de dezvoltare nici ale întreprinzătorilor locali. Pentru noi ar fi extraordinar dacă se realizează acest Master-plan, continuând prin accesarea de fonduri. Avem multe de arătat, dar încă nu avem fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii turistice”, a explicat Szántó László, primarul comunei Cozmeni.

La rândul său, Csák László, reprezentantul firmei Planificatio, care elaborează Master-planul, a făcut câteva clarificări cu privire la acest document. Domnia sa a remarcat „trei lucruri importante”.

„În primul rând Master-planul este un document de programare cu aplicaţii practice aprofundate, într-un fel reţeta pentru dezvoltarea în mod practic, spre deosebire de strategiile de dezvoltare, care nu descriu paşii de urmat. În al doilea rând, am studiat în detaliu structura demografică, problemele sociale şi fiecare element din realitatea zonei, care au fost deja tratate în strategii judeţene în ultimii 30 de ani; noutatea planului constă în faptul că am reuşit să identificăm elementele care pe termen scurt pot fi realizate cu efecte reale (…), pozitive pentru dezvoltarea zonei”, a arătat acesta.

El a reamintit, în context, că la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august au fost lansate două chestionare – unul în limba maghiară şi altul în limba română – fiecare locuitor al zonei având posibilitatea să selecteze limba în care doreşte să-l completeze.

Chestionarele pot fi completate accesând https://www.research.net/r/Csomad-Balvanyos?lang=ro pentru chestionarul în limba română şi https://www.research.net/r/CsomadBalvanyos?fbclid=IwAR0JexDZVx0WDj6M9JN8zxpaJG1p_fB_H2rIKRvnTrQJpM2o-FV4ZYSLxJg pentru cel în limba maghiară.

Potrivit sursei citate, în cadrul chestionarului un rol important îl are identificarea şi culegerea locaţiilor celor mai frumoase şi mai atractive propuse de localnicii din zonă, în vederea creării unei hărţi a destinaţiilor turistice, însoţită de o descriere a fiecăreia dintre cele propuse, pe înţelesul tuturor.

„Am creat şi o aplicaţie pentru prioritizarea investiţiilor pentru cetăţeni. Deşi chestionarele sunt uşor de completat, doar 55 de persoane au fost dispuse să le completeze. Din experienţa mea, la nivel local în jur de 300 de persoane completează astfel de chestionare; deci, facem apel la localnicii din zonă să îşi facă timp şi să completeze chestionarul”, a subliniat expertul Csák László.

Janó Előd – directorul ADI Csomád-Bálványos – a declarat că realizarea Master-planului, aflat în prezent în stadiu de draft, este cel mai important ţel dintre cele pe care şi le-a propus conducerea asociaţiei, atenţionând, la rândul său, asupra necesităţii consultării publice.

„Este foarte important să includem în plan propunerile şi observaţiile locuitorilor zonei şi a tuturor persoanelor interesate. Sunt două aspecte foarte importante: planurile de dezvoltare ale UAT-urilor şi planurile de dezvoltare ale sectorului privat să fie introduse în Master-plan. Avem foarte multe aspecte de discutat din punct de vedere economic, turistic, cultural, avem rezerve foarte mari de ape minerale care sunt deocamdată nefolosite, neexploatate. Noi, în cadrul ADI Csomád-Bálványos avem planuri să facem Planurile Urbanistice Zonale pentru băi tradiţionale şi în perspectivă să avem planuri de dezvoltare şi să atragem fonduri europene pentru astfel de investiţii. Avem în plan şi realizarea unui traseu tematic, avem în plan şi realizarea de trasee turistice care includ şi aceste puncte de atracţie legate de apele minerale. Încă o dată facem apel la locuitori să completeze formularul, ca să avem o perspectivă şi o viziune mai clară asupra dorinţei publicului”, a concluzionat directorul ADI Csomád-Bálványos.

Zona Csomád-Bálványos este una dintre cele mai frumoase din ţară, fiind străbătută de un drum naţional, de o cale ferată paralelă şi de mai multe drumuri judeţene. Zona dispune de un patrimoniu arhitectural bogat, dar şi de active naturale importante. De aceea, afirmă realizatorii Master-planului, turismul poate avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea zonei.

Situată în partea de sud-est a judeţului Harghita şi în nodul judeţului Covasna, se întinde pe o suprafaţă de 35,58 de kilometri pătraţi, fiind populată de aproape 50.000 de locuitori.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.