Aproape 20 de apeluri la 112 din cauza urşilor, în ultima săptămână, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Aproape 20 de apeluri la 112 din cauza urşilor, în ultima săptămână, în Harghita
Aproape 20 de apeluri la 112 din cauza urşilor, în ultima săptămână, în Harghita

Aproape 20 de apeluri la 112 din cauza urşilor, în ultima săptămână, în Harghita

Jandarmii harghiteni au primit, pe parcursul săptămânii trecute, 19 apeluri prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Borsec, Cârţa, sat Ineu, Bălan, Gheorgheni, Praid, Borzont, Subcetate, Şoimuşu Mare, Ciumani, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sub Cetate, Leliceni, Topliţa, Lăzarea şi Satu Mare, fiind nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens în trei situaţii.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în data de 21 august, la ora 22:55, un bărbat din Gheorgheni a anunţat prezenţa unui urs într-o curte din localitate. Un echipaj s-a deplasat la faţa locului, ursul a fost alungat în pădure, iar jandarmii au rămas o perioadă în zonă pentru ca acesta să nu îşi facă apariţia din nou. În data de 26 august, la ora 10:09, jandarmii au fost anunţaţi că într-un lan cu porumb din Leliceni se află un urs, la caz deplasându-se un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care a alungat animalul sălbatic în pădure. Duminică, 27 august, la ora 22:10, o femeie a semnalat faptul că pe o stradă din Satu Mare se află mai mulţi urşi, un echipaj din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc îndepărtând animalele în zona împădurită. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

De la începutul anului şi până duminica trecută au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 270 apeluri efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate pagube sau alte incidente.

Jandarmii le reamintesc cetăţenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.