Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele „Miron Cristea”, a XIX-a ediţie:Sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură » Zilele „Miron Cristea”, a XIX-a ediţie:Sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial
Zilele „Miron Cristea”, a XIX-a ediţie:Sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial

Zilele „Miron Cristea”, a XIX-a ediţie:Sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial

O nouă ediţie a manifestărilor cultural-ştiinţifice, reunite sub egida Zilele „Miron Cristea”, dedicate cinstirii memoriei primului patriarh al României, au debutat, ieri, în municipiul Topliţa. La ediţia a XIX-a a Zilelor „Miron Cristea”, pe parcursul a trei zile, participă, ca în fiecare an de altfel, zeci de profesori universitari, istorici, teologi, cercetători, scriitori, arhivişti etc., din ţară şi străinătate, programul manifestărilor fiind unul foarte variat, de la Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice până la vizita documentară din comuna Bilbor sau participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea hramului Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa.

Deschiderea festivă a Zilelor „Miron Cristea” a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Topliţa, unde s-au desfăşurat şi lucrările în plen, dar şi prezentările de carte. Pentru început, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, le-a urat bun venit participanţilor la manifestare, arătându-se onorat „că lucrurile merg în felul acesta înainte” şi că „cel puţin o dată pe an oameni de un aşa nivel cultural şi ştiinţific se reunesc aici, pentru a vorbi despre Topliţa”. „Pentru mine este extrem de important că am în faţă al zecelea volum din Sangidava, pentru că, până la urmă, noi toţi suntem trecători, dar ceea ce e scris rămâne în memorie pentru foarte mult timp şi poate că cel mai important lucru din această sesiune de întâlniri ştiinţifice şi culturale, din punctul meu de vedere, îl reprezintă acest volum – Sangidava”, a spus primarul municipiului-gazdă cu această ocazie.

Principalul organizator al manifestărilor, „argintul viu şi sufletul manifestărilor culturale de la Topliţa Română” (cum l-au numit unii participanţi), prof. Ilie Şandru, a declarat că ediţia a XIX-a a Zilelor „Miron Cristea” se desfăşoară sub semnul împlinirii unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial. „Ediţia a XIX-a a Zilelor Miron Cristea se desfăşoară sub semnul unui important, istoric eveniment din istoria poporului nostru: împlinirea unui veac de la intrarea României în Primul Război Mondial, care pentru noi, românii, este marele război pentru întregirea neamului. La 15 august 2016 se vor împlini 100 de ani. Acesta este evenimentul sub semnul căruia am aşezat această manifestare de la Topliţa din aceste zile”, a spus prof. Ilie Şandru. Acesta a punctat şi faptul că patriarhul Miron Cristea a avut de asemenea un rol important în acest eveniment, pe vremea aceea ca episcop de Caransebeş, acesta numindu-l „Patriarhul întregirii neamului”, la fel cum a făcut-o şi ÎPS Ioan. „Apoi, în perspectivă, sigur, după acest război al întregirii a urmat chiar întregirea neamului, adică naşterea României Mari, că dacă nu ar fi fost (…) jertfele uriaşe (…) sigur că nu am vorbi de România Mare. Astfel că multe dintre comunicările care vor fi prezentate în Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice au tocmai obiect de referinţă acest eveniment, deci se referă la intrarea României în război, consecinţele, formarea României mari, rolul Reginei Maria, rolul lui Carol I, rolul lui Ferdinand în special”, a explicat prof. Ilie Şandru.

Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu-Gheorghe, a transmis mesajul de salut din partea preşedintelui Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, prof. univ. dr. Ioan Sabău, şi din partea episcopului Covasnei şi Harghitei, PS Andrei.

În cadrul lucrărilor în plen, Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, a prezentat lucrarea „Miron Cristea – O rugăciune-poem”. Este vorba despre rugăciunea ţinută, la 1 decembrie 1918, de episcopul de Caransebeş, Miron Cristea, în Catedrala Întregirii de la Alba Iulia, o „rugăciune-poem”. „O rugăciune-poem, o privire luminoasă, prin alte ferestre, decât cele întunecate ale vremii. O rugă pentru acest popor sub dăinuirea etnologică şi lingvistică a unităţii teritoriale a neamului românesc”. Episcopul de Caransebeş, viitorul întâi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a făcut parte din delegaţia care a dus la Bucureşti actul unirii pentru a fi înmânat Regelui Ferdinand.

Tot în plen, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei din Iaşi a susţinut o interesantă lucrare: „Războiul nostru pentru întregirea României. Semnificaţia unei angajări” (asupra căreia vom reveni).

 Prezentare de cărţi şi Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice

În continuare, în sala de şedinţe a Primăriei Topliţa a avut loc prezentarea a peste 20 de cărţi şi reviste, apărute în 2015 şi 2016.

Conf. univ. dr. Ştefan Vodă a realizat o succintă prezentare a celor 10 volume Sangidava, apărute până acum, serie care cuprinde lucrările ce au fost susţinute în cadrul Sesiunii internaţionale de comunicări ştiinţifice. În cele 10 numere Sangidava au fost publicate 572 de lucrări, însumând 4.516 pagini. La acestea se adaugă nouă lucrări dedicate poetului Grigore Vieru.

În volumul din acest an, Sangidava (4) 10, sunt cuprinse 40 de referate prezentate în sesiunea de comunicări ştiinţifice. Acestea sunt împărţite pe cele trei secţiuni: „Miron Cristea şi Biserica Ortodoxă Română” (11 lucrări), „Istorie” (15) şi „Cultură şi Civilizaţie” (14).

După prezentarea de cărţi a urmat desfăşurarea lucrărilor pe cele trei secţiuni, acestea continuând şi astăzi. După cum am arătat, e vorba despre 40 de lucrări, împărţite pe trei secţiuni, prezentate de autori din: Topliţa, Miercurea-Ciuc, Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Bacău, Roman, Reghin, Sfântu-Gheorghe, Ploieşti, Constanţa, Baia Mare, Timişoara, Gherla, Braşov, dar şi din Chişinău şi Krakovia (Polonia). În fiecare secţiune fiind şi interesante dezbateri pe marginea lucrărilor prezentate (deoarece unele dintre ele le vom publica integral, nu vom insista aici asupra lor).

Tot ieri a avut loc Slujba de pomenire la Bustul Patriarhului şi lansarea volumului aniversar „Valer Dorneanu la 70 de ani”.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală „Miron Cristea”, Centrul Cultural Topliţa, Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, Primăria şi Consiliul local Topliţa.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.