Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa:Prof. Ilie Şandru la 89 de ani şi prezentarea romanului istoric „Aşa a fost să fie” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură »
Topliţa:
Prof. Ilie Şandru la 89 de ani şi prezentarea romanului istoric „Aşa a fost să fie”
<h5><i>Topliţa:</i></h5>Prof. Ilie Şandru la 89 de ani şi prezentarea romanului istoric „Aşa a fost să fie”

Topliţa:
Prof. Ilie Şandru la 89 de ani şi prezentarea romanului istoric „Aşa a fost să fie”

Aşa cum ne-a obişnuit de mai bine de 10 ani, în luna martie, în preajma zilei sale de naştere, profesorul, scriitorul, publicistul topliţean şi omul de cultură Ilie Şandru îşi lansează sau prezintă publicului o carte care îi poartă semnătura. Astfel, vineri, Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa a găzduit un nou eveniment cultural deosebit: moment aniversar Ilie Şandru şi prezentarea volumului „Aşa a fost să fie”, ediţia a II-a, revăzută, 2024.

La manifestare au participat oameni de cultură şi prieteni ai profesorului Ilie Şandru din Topliţa, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Iaşi etc., care au vorbit despre personalitatea complexă a celui care împlineşte vârsta de 89 de ani, dar şi despre romanul istoric amintit.

Moderatorul evenimentului, jurnalistul Vasile Gotea, preşedintele Fundaţiei Culturale „Miron Cristea” din Topliţa, a vorbit despre personalitatea şi viaţa lui Ilie Şandru, născut în 20 martie (în acte 22 martie) 1935. „Ilie Şandru (n. 1935), privit ca un «senior al Cetăţii», este unul dintre modelele culturale fără egal din ultima jumătate de veac într-una din cele mai sensibile zone prin istoria şi geografia ei, Valea Superioară a Mureşului, de la Topliţa la Reghin. Personalitate complexă, Ilie Şandru a adunat calităţi de invidiat pentru o viaţă şi pentru un destin”, a spus Vasile Gotea.

Acesta a evidenţiat, înainte de toate, activitatea didactică a dascălului Ilie Şandru, care „a adus lumină în mintea şi sufletele multor elevi, din şcoli din Bilbor şi Topliţa, copii ai locului şi, mai târziu, şi copii din Basarabia ruptă de patria mamă, care şi-au găsit la Topliţa casă bună, printre oameni de omenie, cu mult suflet”. „Încă din această calitate, în vârtejul unei didactici în căutarea unei identităţi, ca iniţiator şi animator, Ilie Şandru a întreţinut vie flacăra tradiţiilor şi culturii, ca mărci ale specificului naţional, dar şi ca formă de apărare a românismului, în condiţii ostile de atâtea ori în curgerea veacurilor”, a arătat preşedintele Fundaţiei „Miron Cristea”. De asemenea, acesta a punctat activitatea publicistului Ilie Şandru, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, „care a ştiut care este preţul informaţiei, al mărturiei, atât în presa locală şi, mai apoi, după decembrie 1989, în publicaţii din toată ţara”.

„Atunci când împrejurările au permis, ca fondator, Ilie Şandru a pus bazele celei mai puternice organizaţii civice din zonă, Fundaţia Culturală «Miron Cristea», dar îl regăsim activ şi în alte forme de implicare, de la Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (n.n. – al cărui preşedinte a fost), la Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei de Alba Iulia, mai întâi, şi apoi la cea a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a căror membru a fost mai multe legislaturi. Fundaţia Culturală «Miron Cristea» este cea care a organizat sub bagheta lui Ilie Şandru 25 de ediţii ale unei manifestări de mare complexitate şi substanţă, Zilele «Miron Cristea», prin care s-au adunat în raftul de bibliotecă, sub genericul «Sangidava», 17 volume de studii şi cercetări, ale unor personalităţi ale vieţii spirituale, culturale, ştiinţifice din ţară şi străinătate. Prin preocupările sale, publicistice şi cultural-spirituale, l-a readus pe primul patriarh al României, Elie Miron Cristea, în actualitate, scoţând în evidenţă contribuţia acestuia la devenirea noastră ca neam, ca ţară. La fel a făcut şi cu scriitorul, publicistul şi omul politic Octavian Codru Tăslăuanu, şi el fiu al acestor locuri, căruia i-a dedicat manifestări cultural-ştiinţifice de anvergură naţională. I-a închinat volumul monografic «Pe urmele lui Octavian C. Tăslăuanu» (două ediţii: 1997, 2012 ) şi a iniţiat Colocviile Naţionale ,«Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului», cu desfăşurare anuală. Rămâne memorabil gestul de a-l integra în istoria naţională pe Grigore Vieru, poetul basarabean devenit prima oară cetăţean de onoare în patria mamă tocmai la Topliţa, la iniţiativa lui Ilie Şandru. La scurt timp de la trecerea lui Grigore Vieru în eternitate, Ilie Şandru a reuşit să îl menţină permanent în orizontul de întâlnire, prin ridicarea unui bust, în centrul municipiului Topliţa. Activităţile sale multiple, pe mai multe planuri – didactice, culturale, scriitoriceşti, publicistice, ştiinţifice, civice – l-au impus ca pe un leader incontestabil”, s-a mai arătat, printre altele, în prezentarea făcută de Vasile Gotea.

La acestea se mai adaugă 30 de cărţi pe care şi-a pus semnătura, ca autor: publicistică, monografii, povestiri, romane.

Prezent la eveniment, dr. Costel-Cristian Lazăr, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, i-a transmis prof. Ilie Şandru din partea instituţiei pe care o reprezintă, „personal a dnei ministru Raluca Turcan, felicitările pentru rodnica dvs. activitate şi pentru tot ceea ce aţi făcut în slujba culturii noastre naţionale, pentru toată publicistica şi toate lucrările pe care le-aţi adus în faţa noastră”.

La rândul său, col. (r.) dr. Dan Prisăcaru, coordonatorul Muzeului Militar „Ştefan cel Mare” – Filiala Moldova din Iaşi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din cadrul  Ministerului Apărării Naţionale a transmis, în numele structurii centrale a instituţiei pe care o reprezintă, al Primăriei municipiului Iaşi, al Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi şi al Garnizoanei Iaşi, „un salut camaraderesc împreună cu cele mai bune urări de sănătate şi toate cele bune întru mulţi ani”. Acesta a amintit că în 29 noiembrie 2023, în preajma Sfântului Andrei şi a Zilei Naţionale a României, a fost acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi profesorului Ilie Şandru, ceremonia desfăşurându-se în luna decembrie a aceluiaşi an la Topliţa.

Prof. dr. Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, editorul cărţii, a amintit că de săptămâna trecută, la propunerea sa, prof. Ilie Şandru a fost ales în unanimitate preşedinte de onoare al Filialei Mureş-Harghita a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. În opinia sa, Ilie Şandru este „cea mai importantă personalitate contemporană a Topliţei”. „Spun acest lucru în cunoştinţă de cauză. Nu aduc în felul acesta niciun prejudiciu nici primului patriarh al României şi nici lui George Sbârcea. Fiecare dintre cei doi s-au manifestat în felul lui şi în locurile lor. Spre deosebire de aceştia, Ilie Şandru s-a manifestat aici. Aceasta este diferenţa care face din Ilie Şandru personalitatea cea mai complexă şi proeminentă pentru Topliţa”, a spus dr. Nicolae Băciuţ. Conform acestuia, acestea sunt „suficiente argumente” încât pe frontispiciul Casei de Cultură să apară un nume nou până în 20 iulie, de Sfântul Ilie, şi anume „Casa de Cultură «Ilie Şandru»”, sens în care să fie demarate demersurile legale.

Despre personalitatea lui Ilie Şandru au mai vorbit: prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, Dimitrie Poptămaş, artistul plastic Maria Mera – toţi trei din judeţul Mureş; părintele arhimandrit Emilian Telcean, stareţul Mănăstirii Sf. Ilie din Topliţa; dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe.

Este un privilegiu să fii topliţean şi să citeşti o carte care face referire la locul tău natal

În intervenţia sa, directoarea Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” din Topliţa, dr. Viorica-Macrina Lazăr, a prezentat romanul istoric „Aşa a fost să fie”, semnat de Ilie Şandru. „Scriitorul Ilie Şandru revine în atenţia noastră cu un roman bine ales din lunga sa listă de cărţi publicate, care va rămâne pentru totdeauna în conştiinţa comunităţii noastre. Cum bine ştim, toate cărţile sale de proză sunt parte a conştiinţei celor de astăzi. Romanul «Aşa a fost să fie» este o carte de proză deosebit de interesantă, bine scrisă, cu multe faţete şi aspecte sociale, culturale, istorice şi chiar filozofice. Autorul mânuieşte cu deosebită forţă atât tehnica romanescă, cât şi cea a construirii personajelor. Povestea personajelor însăşi face ca acestea să se mişte atât de natural, atât de uman. Eroul romanului este Ion Nimereanu, un brav ofiţer de stat major, bucureştean, retras la Topliţa, căruia îi e dat să suporte nenumărate nedreptăţi pe parcursul mai multor ani de zile. După ce, în Al Doilea Război Mondial, luptă de ambele părţi, chiar în prima linie, devine victima sistemului deosebit de opresiv după instaurarea comunismului. Ajunge să fie trecut în rezervă, nevinovat şi fără drept de contestare. Imediat după căsătorie, prima sa soţie, Raisa, este arestată şi deportată în Siberia pentru 10 ani. Recăsătorit fiind cu Adela, o basarabeancă care ajunge la Topliţa în căutarea soţului decedat pe câmpul de luptă şi a cărui mormânt îl află la cimitirul eroilor, asistă neputincios la moartea acesteia şi rămâne văduv, cu 2 copii. Între timp, nevinovat fiind, este arestat şi ţinut în condiţii de detenţie mizere timp de 6 ani. Lipsa de libertate este motivul care mereu împinge acţiunea romanului către necunoscut. Titlul ales este sugestiv, nu ştim exact la ce s-a gândit autorul, dar putem vedea în aceste pagini cum protagonistul se pare că ajunge în punctul de unde a plecat, şi anume, la a-şi continua viaţa de familie cu prima dintre cele două femei”, şi-a început prezentarea dr. Viorica Lazăr.

Aceasta a subliniat faptul că „este un privilegiu să fii topliţean şi să citeşti o carte care face referire la locul tău natal, la peisajele, străzile, instituţiile, lăcaşurile sau alte repere pe care tu le cunoşti de când eşti pe lume. Este o tehnică romanescă foarte bună, ea trezeşte în cititor nevoia de identificare”.

„Trebuie să recunoaştem că Ilie Şandru este singurul autor local care are o operă de proză consistentă în spate. Aşa că să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. Vom admira deci tenacitatea, capacitatea de a se pune în pielea personajelor, capacitatea de sinteză, modul de analiză al tarelor societăţii, dar şi consecvenţa în materie de scris”, a mai punctat, printre altele, dr. Viorica Lazăr.

La finalul manifestării, prof. Ilie Şandru, vădit emoţionat, a mulţumit tuturor pentru prezenţă. De asemenea, a arătat că volumul „Aşa a fost să fie” cuprinde două mari adevăruri: prima parte – războiul şi suferinţa, partea a doua – dragoste şi durere.

Evenimentul aniversar şi lansarea de carte au fost organizate de Fundaţia Culturală „Miron Cristea” şi Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.