Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interes crescut pentru expoziţia cu „Zestrea Minerală a României”, găzduită de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Cultură » Interes crescut pentru expoziţia cu „Zestrea Minerală a României”, găzduită de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior
Interes crescut pentru expoziţia cu „Zestrea Minerală a României”, găzduită de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior

Interes crescut pentru expoziţia cu „Zestrea Minerală a României”, găzduită de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior

La sfârşitul lunii februarie, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior (MOMS) din Miercurea-Ciuc, punct muzeal al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sf. Gheorghe, avea loc vernisajul unei inedite expoziţii. „Zestrea Minerală a României” cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România, precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul ţării noastre. Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice. Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanţa ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa.

Florina Bănică, muzeograf în cadrul MOMS, spunea că în prima lună de la deschidere expoziţia s-a bucurat de un interes crescut. În luna martie s-au înregistrat peste 700 de vizitatori. Cei mai mulţi care au trecut pragul muzeului în această perioadă au fost grupuri organizate de elevi, însă interes a fost şi din partea familiilor. Printre vizitatorii adulţi şi pensionari mulţi erau din alte localităţi. Dar, bineînţeles, au fost şi locuitori ai municipiului reşedinţă de judeţ care au dorit să vadă expoziţia. În ceea ce priveşte vârsta, Florina Bănică preciza că au fost vizitatori de toate vârstele.

Ce se poate vedea în cadrul expoziţiei?

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau caracteristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul.

În cadrul acesteia, vizitatorii pot vedea baritine în diverse culori şi sisteme de cristalizare. Încadrate în categoria Sulfaţilor, baritinele expuse în cadrul acestei expoziţii se caracterizează prin frumuseţe şi raritate. Ele provin din România, mai ales din Districtul metalogenetic al Băii Mari şi sunt foarte apreciate la nivel internaţional.

Se poate admira baritina roşie de Baia Sprie, baritină neagră, galbenă şi albastră de Cavnic şi se poate descoperi şi în asociere cu alte minerale precum stibina, calcitul şi cuarţul. De fapt, asocierile amintite sunt nemaiîntâlnite în alte zone ale lumii. S-au format în mii de ani prin procese hidrotermale legate de magmatism şi se pot identifica şi în unele sedimente din zona litorală a vechilor mări.

Nu lipsesc cuarţurile. Unul dintre cele mai abundente minerale din creasta terestră, cuarţul, aparţinând categoriei Silicaţi, este foarte răspândit în natură şi intră în componenţa mai multor roci precum cele magmatice, vulcanice, metamorfice, cuarţoase şi nu numai. Este omniprezent pe teritoriul ţării noastre şi îl regăsim într-o mare varietate de culori (violet, galben, fumuriu) şi forme (prismatic, bipiramidat etc.). Cuarţul are o duritate de 7 pe scara Mohs şi este cel mai dur mineral din expoziţie.

Vizitatorii se mai pot delecta cu frumuseţea unor minerale precum calcit sau malachit (din categoria carbonaţi), stibină (sulfuri), pirită, marcasită, galenă, blendă (sulfuri şi teluri, sulfuri), aur, diferite tipuri de argint (nativ sau recristalizat), sulf (din categoria metalelor native).

***

Expoziţia „Zestrea minerală a României” de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior poate fi vizitată la Miercurea-Ciuc până în data de 12 iunie.

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior este al 15-lea loc de pe harta expoziţiei itinerată de Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.