Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lansarea volumului de poezii Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric, la Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 1 mai 2024
Home » Cultură » Lansarea volumului de poezii Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric, la Bălan
Lansarea volumului de poezii <i>Întoarcere acasă</i>, de Daniel Întuneric, la Bălan

Lansarea volumului de poezii Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric, la Bălan

Casa de Cultură a oraşului Bălan a găzduit, recent, lansarea celui mai nou volum de poezii semnat de Daniel Întuneric – „Întoarcere acasă”, apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în prezenţa unui public format atât din localnici, cât şi din iubitori de frumos veniţi din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni sau Bacău.

În cadrul evenimentului, poeta Georgeta Mănilă, colegă cu Daniel Întuneric la Cenaclul literar Buna Vestire din Miercurea-Ciuc, a apreciat „curajul” pe care îl au autorii de carte în a-şi deschide sufletul în faţa cititorilor. „Îl felicit pe Daniel Întuneric pentru volumul pe care ni-l prezintă astăzi şi îi mulţumim. Cu fiecare carte apărută suntem mai bogaţi sufleteşte şi mai frumoşi şi fiecare carte e o bucurie. Chiar dacă pare că poezia e un fel de Ţara arde şi baba se piaptănă, avem nevoie să ne păstrăm fărâma de frumos din sufletele noastre. Pe lângă harul pe care ţi-l dă Dumnezeu, eu susţin că e vorba şi de mult curaj. Trebuie să ai curaj să publici o carte, să-ţi pui sufletul pe tavă, să-ţi împărtăşeşti sentimentele pe care oarecum nu ţi le mai poţi revendica”, a apreciat poeta Georgeta Mănilă.

Despre autor şi volumul „Întoarcere acasă” a vorbit moderatoarea întâlnirii, prof. Petronela Apopei, care este şi critic literar şi care a recenzat cele trei cărţi de poezii apărute până în prezent sub semnătura lui Daniel Întuneric. Pe lângă cartea prezentată sâmbătă la Bălan, Daniel Întuneric a mai publicat două volume de poezii: „Ca o adiere”, în 2013, şi „Pridvor”, în 2022. „El (n.n. – Daniel Întuneric) a mai scris şi o carte cu tematică teologică despre părintele Arsenie Boca („Părintele Arsenie Boca. De la Vaţa de Sus spre Prislop – scurtă biografie”). Dar eu m-am ocupat doar de cărţile de poezie care, sigur, tratează tematică religioasă, pentru că Daniel Întuneric este şi teolog, nu doar pensionar MAI, nu doar poet. În primul rând, Daniel Întuneric este un om de lumină. Eu aşa mi-am numit de fiecare dată recenziile pe care le-am făcut domniei sale, numindu-le, cum altfel?, «suflet de lumină». (…) Să ştiţi că este mare lucru să-ţi pui sufletul în palma cititorului. Citindu-l, veţi descoperi omul de lumină pe care eu l-am descoperit în recenziile mele şi pe care cu tot dragul şi cu toată dragostea îmi place să-l prezint. (…) Spunea Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni: «Iar dacă dragoste nu am, nimic nu sunt» şi noi cu toţii încercăm în fiecare zi să demonstrăm acest lucru. (…) Orice lucru porneşte de la mic şi se face mare. Bulgărele de zăpadă, rostogolindu-se, se face din ce în ce mai mare. Scriind, îţi depăşeşti condiţia ta, te autodescoperi şi laşi ca lumea să pătrundă în intimitatea ta. Să ştiţi că este mare lucru să ai acest curaj. În primul rând, poetul este un curajos, apoi este poet, iar în faţa lui Dumnezeu suntem toţi la fel. Dacă aţi scormoni fiecare în sufletele domniilor voastre sigur veţi găsi acolo poezie, pentru că Dumnezeu, probabil înainte de a face altceva pe pământul acesta, a pus har, această adiere despre care vorbeşte Daniel Întuneric în primul său volum, apoi l-a lăsat să păşească în pridvorul său, al sinelui său şi apoi în pridvorul casei, dar mai înainte de toate în pridvorul bisericii prin Sfânta Taină a Botezului. Şi Daniel a urmat aceşti paşi, apoi a apărut volumul Întoarcere acasă. Ce o fi însemnând oare acest acasă? În primul rând, acasă este locul unde te simţi cel mai bine, locul în care iubeşti şi eşti iubit, este locul unde sufletul tău vieţuieşte cu sine şi cu ceilalţi în cea mai frumoasă armonie. Sigur că armonia nu poate fi decât frumoasă şi tot ceea ce se întâmplă aici îmi doresc să fie resimţită pentru fiecare dintre dvs. ca o armonie, ca o împăcare cu noi înşine şi cu universul”, a spus prof. Petronela Apopei.

Criticul literar a mai subliniat că „fiecare poezie din această carte merită citită şi recitită şi ar trebui luat aminte la învăţăturile pe care le transmit poeziile lui Daniel Întuneric”.

Vorbind despre actul de cultură organizat la Bălan, prof. Petronela Apopei a precizat că ea vine de la Gheorgheni, „acolo unde nu se întâmplă nimic, iar aici, astăzi, mi-aţi umplut sufletul de bucurie şi de lumină”.

În intervenţia sa, poetul Daniel Întuneric a reamintit că volumul „Întoarcere acasă” a pornit de la cuvântul părintelui Arsenie de la Prislop, „care în Cărarea împărăţiei aşa zice: Noi de la Dumnezeu venim, întârziem ceva vreme pe pământ, după care ne întoarcem la Tatăl Ceresc. Şi bine completează părintele Arsenie: Unii rătăcesc calea”.

Acesta a mai arătat că ilustraţiile interioare şi coperta au fost realizate de cunoscutul artist plastic Vladimir Kató.

De asemenea, poetul Daniel Întuneric, care locuieşte în Bălan, a mai amintit că volumul a mai fost lansat, la scurt timp de la apariţie, la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău (oraşul natal al autorului) şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”.

Evenimentul de sâmbătă a fost completat cu muzică de calitate. Talentata interpretă Andreea Ciobanu, localnică, pregătită de prof. Szász Jolan, a oferit publicului câteva melodii populare. Cântăreaţa Adriana Balogh şi fiica sa Noemi i-au încântat pe cei prezenţi cu muzică folk. Pe scena Casei de Cultură din Bălan au urcat şi copiii de la Chitara de Ciuc, îndrumaţi de Adriana Balogh.

Un moment aparte a fost minirecitalul susţinut de cunoscuta cântăreaţă de muzică populară şi romanţe Cora Munteanca, câştigătoare a numeroase festivaluri naţionale şi din străinătate, cum ar fi Festivalul Internaţional de Folclor de la Kiev (1982), laureată a Festivalului-concurs Maria Tănase (Craiova, 1987), a Festivalului de Folclor din Moldova (Chişinău, 1992), a Festivalului Internaţional de Folclor de la Göteborg (Suedia, 1994), premiul special al publicului la Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” (Târgovişte, 1989) etc.

În continuare, vom prezenta câteva dintre creaţiile poetului Daniel Întuneric, cuprinse în volumul Întoarcere acasă:

Curcubeu reîntinerit

Mi-am lăsat ancora sufletului
printre grijile fără coperţi
ale lumii

mai răsar galaxii din mare
ca nişte foste iubiri

uneori
reîntinereşte curcubeu
peste-un cuprins
de cuvinte cuminţi

O respiraţie

Ninge cu lumină
şi cu dor

cât un mileniu
ne-a mai ajuns
o respiraţie de floare
dintr-o vară
ce-am fi putut avea-o

am fi putut

Întru veghere

Părintelui Arsenie de la Prislop

Sfinte al meu
zâmbetul tău
zămislit sub respiraţia
carpatinelor
                zări

veghează
sub Cruce
candela rugilor
să fie aprinsă
mereu
mereu

Zbor de lumini

În facerea toamnei
zările îşi clădesc
dimineţile cu senin
                   de speranţe

prin tâmple de clopot
se luminează
tot mai profund
credinţa-n înalt

iar în suflet
ca de îngeri
e un zbor
          de lumini

Urcare

Îmi urcă privirea
prin lumina înseninată
în copacii toamnei
până va da
într-un oftat
ca după un zbor
cu îngeri

(Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.