Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sâmbătă, la BălanLansare de carte: Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Cultură »
Sâmbătă, la Bălan
Lansare de carte: Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric
<h5><i>Sâmbătă, la Bălan</i></h5>Lansare de carte: <i>Întoarcere acasă</i>, de Daniel Întuneric

Sâmbătă, la Bălan
Lansare de carte: Întoarcere acasă, de Daniel Întuneric

Casa de Cultură a oraşului Bălan va găzdui sâmbătă, 13 aprilie, începând cu ora 11:00, lansarea celui mai nou volum de poezii semnat de Daniel Întuneric – „Întoarcere acasă”. Cartea a apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, iar coperta şi ilustraţiile interioare au fost realizate de cunoscutul artist plastic Vladimir Kato.

La evenimentul de la Bălan, volumul de poezii va fi prezentat de prof. Petronela Apopei, critic literar, iar printre invitaţi se vor număra poetul Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi preşedintele Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, prof. Ionela-Ramona Moldovan şi cunoscuta cântăreaţă de muzică populară şi romanţe Cora Munteanca. În cadrul evenimentului, copiii de la Chitara de Ciuc, îndrumaţi de cântăreaţa de muzică folk Adriana Balogh, vor urca la rândul lor pe scena Casei de Cultură din Bălan.

După ce a fost lansată la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” Bacău şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, iată că sâmbătă, poetul Daniel Întuneric vine şi în faţa concitadinilor săi cu această carte.

„Noul volum semnat de Daniel Întuneric, Întoarcere acasă, marchează, simbolic, o triplă revenire: la Dumnezeu, la locurile natale şi la sine însuşi, într-un efort recuperator şi autoscopic, manifestat în versuri de factură apăsat (neo)tradiţionalistă. E, de fapt, o continuare a mai vechilor preocupări ale autorului, un ins aplecat asupra marilor întrebări existenţiale, cărora le propune răspunsuri simple, dar ferme. Există o anume ingenuitate în aceste poeme aparent desuete. Într-o lume tot mai haotică şi mai dezrădăcinată, textele lui Daniel Întuneric propun o alternativă demnă de luat în seamă: credinţa. Dincolo de locurile comune (nu puţine), există un fior religios capabil să-l mişte pe cititor. Ceea ce nu e deloc puţin lucru”, scrie pe coperta a 4-a a cărţii directorul Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza” Bacău, dr. Adrian Jicu.

„Întoarcere acasă” este al patrulea volum semnat de Daniel Întuneric, care este membru al Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, după alte două de poezie – „Ca o adiere”, în 2013, şi „Pridvor”, în 2022 – dar şi „Părintele Arsenie Boca. De la Vaţa de Sus spre Prislop – scurtă biografie”, în 2016. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.