Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de arbori vulnerabili tăiați, pentru siguranța traficului rutier | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Zeci de arbori vulnerabili tăiați, pentru siguranța traficului rutier
Zeci de arbori vulnerabili tăiați, pentru siguranța traficului rutier

Zeci de arbori vulnerabili tăiați, pentru siguranța traficului rutier

Lucrările de rărire și de îndepărtare a plantației ce pune în pericol siguranță rutieră continuă și mâine pe tronsonul DN 13A situat între localitățile Satu Mare și Homorod

S-a circulat cu dificultate, vineri, pe DN 13A, către și dinspre Odorheiu Secuiesc, în cursul dimineții formându-se cozi de sute de mașini pe un singur sens la interval de o oră, perioadă în care angajați ai ocoalelor silvice care administrează pădurea ce bordează drumul național au rărit și îndepărtat arborii periculoși din punct de vedere al siguranței traficului rutier. Sunt singurii abilitați să o facă.

„În conformitate cu prevederile legii, arborii de pe marginea drumurilor se supun Regimului Silvic şi singurele care îi pot îndepărta sunt ocoalele silvice care le administrează”, se precizează într-un comunicat al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.

Din oră în oră, circulația a fost restricționată câte 30 de minute, timp în care se tăiau câțiva dintre copacii marcați din zona de siguranță și din zona de protecție a drumului național, se fasonau și se încărcau în peridoc trunchiurile acestora, în vreme ce drumarii tăiau cu drujbele și apoi îndepărtau crengile rămase pe carosabil.

„Au fost tăiați arborii bătrâni și cei ale căror înălțimi treceau peste partea carosabilă, afectând siguranța rutieră, dacă ar fi fost doborâți de vânt sau sub greutatea zăpezii pe drum. Ne pare rău pentru disconfortul creat participanților la trafic, dar mai bine facem acum, primăvara, ce trebuie făcut, decât iarna să avem probleme, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în Harghita, evitând astfel producerea unor incidente grave”, a precizat Cătălin Romanescu, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita.

Potrivit sursei citate, în cadrul acestei acțiuni se preconizează îndepărtarea a 250 de metri cubi de arbori pe sectorul de drum național aflat între localitățile Satu Mare și Homorod.

„Sperăm să finalizăm mâine până la ora 16:00. În cazul în care nu vom reuși, vom continua în week-end, pentru a nu crea probleme celor care fac naveta, celor care fac aprovizionări sau care se deplasează în interes de serviciu și personal în cursul săptămânii. Traficul este mai redus la sfârșit de săptămână”, a adăugat Cătălin Romanescu.

Pe acest tronson al DN 13A, ca de altfel pe toate drumurile aflate la altitudine și care traversează zone împădurite, arborii bătrâni și foarte înalți creează multe probleme, mai ales în sezonul rece.

Încă din 2012, conducerea Secției Drumuri Naționale Harghita a atras atenția asupra pericolului iminent pe care îl reprezintă arborii bătrâni și cei prea înalți din zonele de siguranță și de protecție ale arterelor naționale.

„S-a discutat punctual cu fiecare ocol silvic în parte și s-a revenit asupra acestui subiect în fiecare an și de fiecare dată când s-au produs fenomene periculoase, reușind să sensibilizăm proprietarii pădurilor să mai taie din ei, ca să evităm evenimentele nedorite atunci când este ploaie înghețată, viscol sau ninsori abundente. De această dată, s-a încheiat un protocol la nivel național între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Romsilva, pentru siguranța traficului rutier”, a menționat șeful SDN Harghita.

Decizia a fost luată după ce o femeie de 43 de ani din București a murit, în data de 4 februarie, în județul Suceava, după ce un copac bătrân a căzut peste mașina în mers în care se afla împreună cu soțul și copiii. Incidentul s-a petrecut pe DN17, pe raza localității Iacobeni.

Revenind la județul Harghita, reamintim că în data de 1 decembrie 2012, pe DN13 B Gheorgheni-Praid, sute de brazi încărcați cu zăpadă au fost doborâți de viscol pe carosabil și zeci de mașini, inclusiv utilajele de deszăpezire, au rămas captive între copaci căzuți pe șosea.

În 2015, situația avea să se repete în zonă, trasă la indigo, cu mențiunea că un pompier harghitean a fost rănit grav de unul dintre copacii doborâți de vânt precum popicele.

În 29 octombrie 2017, drumurile naționale 12C Gheorgheni – Lacu Roșu și 13B în pasul Bucin au fost închise, inclusiv pe timpul nopții, după ce sute de arbori au fost culcați la pământ de vântul care depășea 120 de km/h la rafale.

Iar anul acesta, în 17 martie, vântul a doborât doi arbori uriași pe carosabilul DN 12, la Băile Tușnad, unde circulația a fost oprită. De o situație similară au avut parte drumarii și pe DN 11B, în pasul Cașin.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.