Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un grup jihadist afirmă că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso şi vrea negocieri cu Guvernul de la Bucureşti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Un grup jihadist afirmă că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso şi vrea negocieri cu Guvernul de la Bucureşti
Un grup jihadist afirmă că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso şi vrea negocieri cu Guvernul de la Bucureşti

Un grup jihadist afirmă că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso şi vrea negocieri cu Guvernul de la Bucureşti

 Celula de criză inter-instituţională analizează veridicitatea informaţiilor, iar ministrul român de Externe a părăsit reuniunea de la Bruxelles şi s-a întors de urgenţă în ţară

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunţat că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, şi care a fost difuzat luni seară de agenţia mauritană Al-Akhbar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări în arabă „face apel la Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de grup”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-şi elibera cetăţeanul”, se mai menţionează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureştiul, notează AFP.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmaţi care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nici o revendicare considerată credibilă.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie prin reiterarea jurământului de credinţă faţă de gruparea Statul Islamic, anunţat săptămâna trecută în numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui şi apoi dezminţit într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare să fie deci un nou episod în lupta pentru influenţă în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar şi a Mişcării pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

În comunicatul care îi este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizează jurământul către SI şi „califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul şi neavenit şi reafirmă fidelitatea Al-Mourabitoune faţă de şeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialiştii în domeniu din cadrul agenţiei mauritane au interpretat aceste declaraţii contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupului şi al diviziunilor care ar putea să ducă la sciziune.

Un expert mauritan în jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede şi el în declaraţia atribuită lui Adnan Abou Walid Sahraoui o „creştere de putere” a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigaşe în nordul Mali, notează AFP.

Celula de criză inter-instituţională care gestionează la Bucureşti situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso analizează ştirea de presă cu privire la mesajul audio referitor la cetăţeanul român, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis marţi dimineaţă.

„Autorităţile române competente, reprezentate în Celula de criză inter-instituţională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgenţă veridicitatea informaţiilor prezentate în ştirea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză inter-instituţională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei”, a precizat MAE.

Conform sursei citate, împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român.

„Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin metodologia aprobată de CSAT. De asemenea, Celula de criză inter-instituţională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaţionali ai României”, a punctat MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întors ieri de urgenţă în ţară de la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, care are loc la Bruxelles, în contextul informaţiilor noi legate de cetăţeanul român răpit în Burkina Faso, au confirmat surse diplomatice. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.