Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Delegaţie din Süleymanpaşa, în vizită la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Delegaţie din Süleymanpaşa, în vizită la Miercurea-Ciuc
Delegaţie din Süleymanpaşa, în vizită la Miercurea-Ciuc

Delegaţie din Süleymanpaşa, în vizită la Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc au primit luni, o delegaţie oficială din oraşul Süleymanpaşa, centrul provinciei Tekirdağ, din Turcia, cu scopul de a consolida cooperarea economică şi culturală dintre cele două oraşe. Invitaţii au venit în Miercurea-Ciuc ca răspuns la vizita făcută anul trecut, în toamnă, de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei Miercurea-Ciuc, parlamentari şi primari din regiunea Ciuc.

Primarul Hüseyin Uzunlar a fost însoţit de cei mai importanţi susţinători ai relaţiilor maghiaro-turce din Tekirdağ: Erdoğan Erken, care este consulul onorific al Ungariei în Tekirdağ, Fahrettin Özzade şi Zafer Yüncüler, care sunt directorii executivi ai Societăţii de Prietenie Maghiară din Tekirdağ, împreună cu Fatih Erge, reprezentantul Consiliului Naţional Secuiesc din Turcia.

„Miercurea-Ciuc are tot interesul să consolideze relaţiile internaţionale cu localităţi din Europa care înţeleg comunitatea de aici, să putem construi relaţii oficiale ca şi după decenii oraşele noastre să fie aproape, să lucreze împreună”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului.

Potrivit acestuia, relaţia dintre cele două comunităţi se datorează istoriei pe care o împărtăşesc de mai bine de 300 de ani, atunci când voievodul Rakoci Ferenc a fost primit în Turcia ca refugiat, împreună cu alţi oameni importanţi ai vremii. Totodată, activitatea şi vizitele făcute de Tibor Beder, în decurs de 30 de ani, au format şi întărit o relaţie care trebuie menţinută şi dusă mai departe.

„Noi am plecat la Süleymanpaşa cu intenţia de a pune bazele înfrăţirii noastre ca oraşe. Ei au venit cu un răspuns pozitiv, iar după aceasta vizită vor începe procedurile legale, conform legilor celor două ţări, ca să ajungem la nivelul în care să putem adopta decizia consiliului local de oraşe înfrăţite”, a specificat edilul.

Prin consolidarea relaţiei dintre cele două oraşe se oferă o bază administrativă care simplifică cooperarea pentru programe culturale, pentru elevi şi sportivi, dar şi pentru companiile din cele două oraşe care doresc să colaboreze, iar prin instituţionalizarea relaţiei, cele două oraşe se pot sprijini şi financiar.

„Tekirdağ păstrează legătura cu poporul maghiar, avem o mare apreciere pentru ei. După alegerile din martie, vom începe cu bucurie oficializarea relaţiei de înfrăţire şi aşteptăm cu drag oaspeţii din Miercurea-Ciuc în oraşul nostru”, a spus Hüseyin Uzunlar. (E.Ş.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.