Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministerul Culturii din Italia a anunțat o „descoperire extraordinară” lângă Colosseumul din Roma | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Ministerul Culturii din Italia a anunțat o „descoperire extraordinară” lângă Colosseumul din Roma
Ministerul Culturii din Italia a anunțat o „descoperire extraordinară” lângă Colosseumul din Roma

Ministerul Culturii din Italia a anunțat o „descoperire extraordinară” lângă Colosseumul din Roma

(Articol publicitar)

Ministerul Culturii din Italia a anunțat că în Parcul Arheologic Colosseum din Roma a fost făcută o “descoperire extraordinară”. Este vorba despre un mozaic ornamentat și excepțional de bine conservat în interiorul unui domus din perioada republicană. Acesta are o vechime de aproximativ două mii de ani.

Ministerul Culturii din Italia a anunțat o “descoperire extraordinară” lângă Colosseumul din Roma

Ministerul Culturii din Italia a anunțat că în Parcul Arheologic Colosseum din Roma a fost făcută o “descoperire extraordinară”. Este vorba despre un mozaic ornamentat și excepțional de bine conservat în interiorul unui domus din perioada republicană. Acesta are o vechime de aproximativ două mii de ani.

Mozaicul este împodobit cu sticlă prețioasă, cochilii, minerale și tesere egiptene albastre. A fost descoperit în ceea ce, în acele vremuri, era casa unor oameni bogați. Aceasta era poziționată lângă Colosseum, în apropierea depozitelor lui Agrippa, de-a lungul unui fost drum comercial roman antic care ducea de la Dealul Palatin la portul comercial de pe râul Tibru.

Din imaginile publicate, reiese că mozaicul este găzduit în ceea ce se numește “specus aestivus”, adică o cameră boltită asemănătoare unei peșteri, situată în jurul atriumului casei. Era folosită ca sală de banchet sau spațiu de divertisment în timpul sezonului de vară. Mozaicul este împodobit de la podea până la tavan cu cochilii, sticlă prețioasă, minerale și plăci albastre egiptene.

Designul mozaicului este împărțit în patru aedicule (secțiuni asemănătoare unui altar), care sunt flancate de coloane. Sunt înfățișate vase cu lotuși și viță de vie, stive de arme însoțite de instrumente de corn carnyx. De asemenea, aici se înfățișează și un peisaj pastoral cu animale de fermă, alături de o vedere panoramică a clădirilor din centrul orașului și a trei nave pe mare. Pornind de la aceste elemente, arheologii au ajuns la concluzia că proprietarul domusului ar fi fost un soldat de rang înalt sau un nobil din acea perioadă.

“Săpătura arheologică se va încheia în primele luni ale anului 2024, iar apoi vom lucra intens pentru a transforma acest loc în unul dintre cele mai evocatoare din Roma Antică. Accesul publicului va fi permis cât mai curând posibil”, a afirmat Alfosina Russo, directorul Parcului Arheologic Colosseum.

Colosseum, obiectivul turistic numărul 1 din Roma

Colosseum este obiectivul turistic numărul 1 din Roma, motiv pentru care constant în această zonă se fac descoperiri arheologice. Interesul oamenilor pentru Colosseum este impresionant, iar în vara lui 2023 s-a doborât recordul de bilete de intrare vândute. 2,2 milioane de bilete au fost vândute la Colosseum, iar recordul stabilit în 2019 (1,9 milioane de bilete) a fost doborât fără probleme. În medie, 25 de mii de oameni vizitează Colosseumul în fiecare zi pe durata verii, dar interesul e ridicat și în alte perioade.

Cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, Colosseum este una dintre marile minuni din lumea de odinioară și aici au fost filmate scene din numeroase producții cunoscute, cum ar fi “The Fall” (2006), “Jumper” (2008) și “Spectre” (2015). Cum istoria este o temă adesea întâlnită în jocuri, Colosseum nu putea lipsi. Din acest motiv, el poate fi văzut în jocuri ca “Assassin’s Creed: Origins”, “Expeditions: Rome” sau “The Forgotten City”.

Amatorii de sloturi moderne pot descoperi Colosseumul și în unul dintre cele mai inedite jocuri ca la aparate: “Around The World”. Dezvoltat de compania Endorphina, slotul propune o incursiune în jurul unor obiective turistice care atrag ca un magnet, iar Colosseumul este unul dintre simboluri, alături de Marele Zid Chinezesc ori Piramidele din Giza.

Construcția Colosseumului a început în anul 72 după Hristos, iar în vremurile de glorie aici se adunau în jur de 65 de mii de oameni care asistau la concursuri de gladiatori, spectacole publice sau piese de teatru. În prezent, doar o treime din Colosseum este în picioare, însă autoritățile din Italia fac eforturi pentru a-l conserva într-o stare cât mai bună. Din acest motiv, anumite zone sunt închise publicului deoarece sunt în plină restaurare.

Sursa foto: canva.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.